Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη : Αναγκαία η τοποθέτηση μηχανισμού πρόσβασης για Α.Μ.Ε.Α.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 19:59

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη : Αναγκαία η τοποθέτηση μηχανισμού πρόσβασης για Α.Μ.Ε.Α.

Ένα από τα πλέον επισκέψιμα τουριστικά σημεία της Κεφαλονιάς, αναμφισβήτητα είναι το Λιμνοσπήλαιο "Μελισσάνη" στον Καραβόμυλο. Από το 1964, που έγινε επισκέψιμο για το κοινό, εκατομμύρια τουρίστες το έχουν επισκεφτεί και έχουν θαυμάσει, την απαράμιλλη ομορφιά του. Είναι γεγονός, πως στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων που το λιμνοσπήλαιο είναι επισκέψιμο, έχουν γραφτεί αρκετά επαινετικά σχόλια για την φυσική του, ομορφιά, για την γραφικότητα της περιήγησης σε αυτό με τις βάρκες, για την ιστορική και γεωλογική αξία του.

 
Ο τρόπος δε που έρχεται  το νερό από τις Καταβόθρες του Αργοστολίου, στην Μελισσάνη, διασχίζοντας υπόγεια όλο το νησί, προσθέτει σε αυτήν  μια παγκόσμια μοναδικότητα! Επίσης οι ανασκαφές που κατά καιρούς έχουν γίνει στο χερσαίο τμήμα του σπηλαίου, κυρίως από τον συμπατριώτη μας αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο, έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα, που μαρτυρούν την χρήση του σπηλαίου για λατρευτικούς σκοπούς, από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς επίσης, προσδιορίζουν την πτώση μέρους της οροφής του σπηλαίου, 5.000 χρόνια πριν. Όλα αυτά, συνθέτουν ένα μοναδικό αξιοθέατο για το νησί μας με παγκόσμια ακτινοβολία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κάθε χρόνο, το σπήλαιο δέχεται, πλέον των εκατό χιλιάδων επισκεπτών!!... Εδώ όμως έχουμε πρόβλημα! Και το πρόβλημα έχει να κάνει με την ομαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. στο λιμνοσπήλαιο!!
 
Οι σκάλες που προϋπάρχουν της γαλαρίας, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα για να κατέβει ένα Α.Μ.Ε.Α. στην γαλαρία, πρέπει να "στηθεί ολόκληρη  επιχείρηση" από το προσωπικό, μια "επιχείρηση" που δεν συνάδει με πολιτισμένη χώρα!! Το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση των Α.Μ.Ε.Α. στις βάρκες!  Νομίζουμε πως επιβάλλεται πλέον, στα δυο προαναφερόμενα σημεία, να μπουν οι μηχανισμοί εκείνοι, που θα επιτρέπουν στα Α.Μ.Ε.Α. την αξιοπρεπή πρόσβαση στο λιμνοσπήλαιο. Πιστεύουμε, πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους στερεί κάτι τέτοιο. Και το λέμε αυτό, γιατί πολλοί είναι αυτοί, που λόγω των δυσκολιών πρόσβασης, φτάνουν μέχρι το ταμείο και γυρνούν πίσω...

Οι μηχανισμοί αυτοί, θα διευκολύνουν επίσης και άτομα ηλικιωμένα, κυρίως από τα κρουαζιερόπλοια.

Το ίδιο ακριβώς πρέπει να γίνει και στο άλλο αξιοθέατο της περιοχής μας...το σπήλαιο της Δρογκαράτης! Κι΄ εκεί υπάρχει το ίδιο πρόβλημα, με αυτό της Μελισσάνης, που πρέπει η Δημοτική Αρχή που διαχειρίζεται τα σπήλαια να το δει και να δώσει λύση.

Τάσος Καβαλλιεράτος




00 inkefalonia general ad 300X250