Σχετικά με τους φοίνικες στην Σάμη

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016 13:34

Σχετικά με τους φοίνικες στην Σάμη

Τα τελευταία χρόνια, όπως και  στην υπόλοιπη Κεφαλονιά, έτσι και στην Σάμη, βλέπουμε τους φοίνικες να ξεραίνονται! Στο Γυμνάσιο και μέσα στην πόλη, αρκετοί φοίνικες φαίνεται πως "έχασαν την μάχη με την ζωή"!! Ύστερα από παρότρυνση και κατοίκων της περιοχής, αποφασίσαμε "να ψάξουμε το θέμα". Μη έχοντας όμως τις απαραίτητες γνώσεις και μη γνωρίζοντας και την εξέλιξη του φαινομένου αυτού, απευθυνθήκαμε σε ειδικό για το θέμα και συγκεκριμένα στον Γεωπόνο του Α.Π.,  κ. Αναστάσιο Μπαρμπαργύρη. βασικό στέλεχος της  επιστημονικής Ομάδας "Οι γιατροί των Φοινίκων της Κεφαλονιάς".



Αμέσως και ο κ. Μπαρμαργύρης, ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, και απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε και τον ευχαριστούμε θερμά γι' αυτό!

Ακολουθούν οι ερωτοαπαντήσεις.

"α) Κ. Μπαρμπαργύρη, Πότε παρουσιάστηκε η αρρώστα στους φοίνικες της πόλης μας;

Η αρρώστια στους φοίνικες της Σάμης έχει εμφανιστεί εδώ και 3 χρόνια σχεδόν.
β) τι αρρώστια είναι;
Σκαθάρι το οποίο ζει παρασιτικά, αφήνει τα αυγά του στο φοίνικα και οι κάμπιες που γεννιούνται κατατρώνε το φοίνικα και τελικά τον νεκρώνουν. Έχει 3-4 γενεές το έτος και το κάθε σκαθάρι γεννάει 300 αυγά. Είναι έντομο που πετάει και μπορεί να διασχίσει 3-5 χιλιόμετρα.
γ) Τι ενέργειες που έγιναν από την μεριά σας και σώθηκαν οι υπόλοιποι φοίνικες;
Χρειάζονται γνώσεις της βιολογίας του εντόμου που σε συνδυασμό με γνώσεις φυτοπροστασίας, οδηγούν στη σωτηρία των φοινίκων. Χρειάζεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος για να δοθεί οριστική λύση του προβλήματος.
δ) Αυτοί που ξεράθηκαν "δεν τους προλάβαμε;
Ναι, δεν τους προλάβαμε. Είναι ελάχιστα τα άτομα στο νησί που μπορούν να δώσουν λύσεις με το σκαθάρι των φοινίκων, που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, γιατί το κάνουν και πως το κάνουν? ¨Όταν αυτά τα άτομα δεν τα αξιοποιούμε, μοιραία, έχουμε απώλειες. Στην Κεφαλλονιά χάθηκαν πάνω από 1000 φοίνικες απροστάτευτοι το 2015.
ε) Κινδυνεύουν οι υγιείς φοίνικες;
¨Όλοι οι φοίνικες κινδυνεύουν, από τη στιγμή που το σκαθάρι πετάει.
Εμείς αυτό που λέμε είναι, θα φύγουν από τη μέση όλοι οι απροστάτευτοι φοίνικες, θα επιζήσουν οι προστατευόμενοι και τότε θα ηρεμήσουμε με το σκαθάρι. Στην παρούσα φάση η νέκρωση των φοινίκων εξελίσσεται σε όλο το νησί.

Ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας, να απαντήσετε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοίνικες στην πόλη μας"

Από τις απαντήσεις του κ. Μπαρμπαργύρη, συμπεραίνουμε πως κάποιοι αδράνησαν στο θέμα των φοινίκων, δεν αξιοποίησαν έγκαιρα το επιστημονικό δυναμικό του νησιού μας που θα μπορούσε να προλάβει, αρκετούς από τους χίλιους φοίνικες που χάθηκαν. Απομένει τώρα, "να φύγουν από τη μέση όλοι οι απροστάτευτοι φοίνικες, για να  επιζήσουν οι προστατευόμενοι και να ηρεμήσουμε με το σκαθάρι"!

Οι έχοντες την ευθύνη λοιπόν ας σπεύσουν!!! Τώρα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και υπάρχει και η επιστημονική  ομάδα, που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει, όπως και το έκανε μέχρι τώρα, ( και στην πόλη μας )!

Τάσος Καβαλλιεράτος.

vlachatasamis.gr




00 inkefalonia general ad 300X250