Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 09:08

Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

7 Ιουλίου : Παγκόσμια Ημέρα των Συνεταιρισμών H αγροτική οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε στάδιο προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει οι Ευρωπαϊκές και οι Διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Για την προσαρμογή της γεωργίας – κτηνοτροφίας στα νέα δεδομένα απαιτείται νέα στρατηγική μεγάλων αλλαγών που θα ισοδυναμούν με μια νέα αγροτική μεταρρύθμιση μακράς πνοής με στόχο την μετατροπή του αγροτικού τομέα σε σύγχρονο και ανταγωνιστικό.Κύτταρο και βάση της μεταρρύθμισης αυτής είναι η βιώσιμη αγροτική εκμετάλλευση οικογενειακής μορφής καθώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός.

Η δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση του Αγροτικού Συνεταιρισμού, τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από την πλευρά των λοιπών κοινωνικών εταίρων πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και διασφαλισμένη για να μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει να λειτουργεί ως επιχείρηση, ιδιοκτησίας των μελών του, που δραστηριοποιείται και διέπεται από τις πανανθρώπινες αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της αυτοβοήθειας, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, της ισότητας της ισονομίας και της δημοκρατικής διοίκησης.

H ύπαιθρος ήταν πάντα ένα σωτήριο στήριγμα για την Κεφαλλονιά και το Θιάκι σε δύσκολες στιγμές στο παρελθόν και εκτιμάται ότι έχει την δυναμική να το κάνει και σήμερα. Η γεωργία και η κτηνοτροφία έχει το κλειδί στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά και θεμέλιο του μέλλοντός του.

Όμως, η αγορά ούτε απρόσωπη είναι, ούτε ελεύθερα λειτουργεί. Χωρίς να παραγνωρίζεται ο ρόλος της αγοράς εκτιμάται ότι η κοινωνία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, μέσω των νέων θεσμικών δομών του, μπορεί να αποτελέσει συστατικό στοιχείο των αγορών επηρεάζοντας έτσι το συσχετισμό δυνάμεων προβλέποντας στην κοινή βελτίωση της τοπικής ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και στην ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής δύναμης του Κεφαλλονίτη και Θιακού επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη αγρότη και κτηνοτρόφου.
Σήμερα, που η πατρίδα μας κλυδωνίζεται από την πολύπλευρη κρίση, η Παγκόσμια Ημέρα των Συνεταιρισμών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αειφορίας.

Για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών
Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Ανδρέας Π. Καλαφάτης
Πρόεδρος