Διλινάτα : Ημερολόγιο στρατιωτικής θητείας!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 10:15

Διλινάτα : Ημερολόγιο στρατιωτικής θητείας!

Το φετινό ημερολόγιο τού Επιμορφωτικου -Εξωραιστικού συλλόγου ΔΙΛΙΝΑΤΩΝ κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες με θέμα "ημερολόγια στρατιωτικής θητείας "Σπεύσατε χωριανοί και όχι μόνο να το προμηθευτείτε.

 

Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων συνιστά συνταγματική επιταγή. Η προσφορά στην πατρίδα είτε στο πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας είτε κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων επιβάλλεται από τους ίδιους τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας.
Παράλληλα, πέρα από το υποχρεωτικό της θητείας ή την πατριωτική υποχρέωση προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η περίοδος που οι άνδρες της ελληνικής οικογένειας (τα τελευταία χρόνια προβλέπεται προαιρετική στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες) ήταν «στο χακί» αποτελεί μια περίοδο σημαντική στη ζωή τους. Τα παλαιότερα χρόνια (αρχές και μέσα κυρίως του 20ού αιώνα), όταν η επικοινωνία στη χώρα μας ήταν περιορισμένη, η στρατιωτική θητεία έδινε τη δυνατότητα στους στρατευμένους για αλληλογνωριμία: γνώριζαν άλλες περιοχές και έρχονταν σε επαφή με άλλους ανθρώπους· γνώριζαν άλλες νοοτροπίες και αντιλήψεις.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση και σε περιόδους πολεμικών συρράξεων. Τότε ήταν υποχρεωμένος ο στρατιώτης να συνυπάρξει με άλλους συμπατριώτες του, άγνωστους έως τη στιγμή εκείνη, και να συνεργαστεί μαζί τους για την επιτυχία του κοινού σκοπού τους. Μέσα από τα κοινά προβλήματα του πολέμου και τις κοινές καθημερινές αγωνίες επιτυγχανόταν η αλληλογνωριμία και δημιουργούνταν αρκετές φορές φιλικοί δεσμοί ακατάλυτοι. Η συμμετοχή σ’ εκείνες τις συγκρούσεις συνιστούσε γι’ αυτούς γεγονός αλησμόνητο. 
Όλοι είμαστε αυτήκοοι μάρτυρες αφηγήσεων από ανθρώπους, που είτε εκπλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία σε περίοδο ειρήνης, είτε επέστρεψαν από το πολεμικό μέτωπο με τα σημάδια της μάχης στο κορμί και την ψυχή. Πολλά, παράξενα και θαυμάσια είχαν να διηγηθούν οι στρατιώτες μας από τους Βαλκανικούς πολέμους, το Μικρασιατικό πόλεμο και τη Μικρασιατική καταστροφή, τον ελληνο-ιταλικο-γερμανικό πόλεμο του 1940-41 κ.λπ.

Με αυτές τις σκέψεις επιλέξαμε το θέμα του φετινού Ημερολογίου μας «Ημερολόγια στρατιωτικής θητείας». Και «στήσαμε» το Ημερολόγιο με το υλικό, που είχαμε στη διάθεσή μας. Έτσι, παρουσιάζουμε συγχωριανούς μας, που υπηρέτησαν τη θητεία τους σε ειρηνικούς καιρούς ή συμμετείχαν σε πολεμικές συρράξεις, όπως στους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13, στο Μικρασιατικό πόλεμο, όπου και υπέστησαν τις συνέπειες της υποχώρησης με τη Μικρασιατική καταστροφή, στην ιταλική επίθεση του Οκτώβρη του 1940, ή ακόμη βρέθηκαν ως φαντάροι εκτοπισμένοι λόγω κοινωνικών φρονημάτων στη Μακρόνησο. Πρόκειται για αξιόλογο, κατά τη γνώμη μας υλικό, που αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας του χωριού μας.




00 inkefalonia general ad 300X250