Τέλος και για την παιδική χαρά των Πουλάτων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 13:27

Τέλος και για την παιδική χαρά των Πουλάτων

Στο ξήλωμα της παιδικής χαράς του χωριού μας, της τελευταίας που είχε απομείνει σε ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Σάμης, προχώρησε συνεργείο του Δήμου Κεφαλλονιάς καθώς κρίθηκε ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 28492/2009 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την οργάνωση και λειτουργία των παιδικών χαρών, αυτές οφείλουν να διαθέτουν ειδική πιστοποίηση, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο κατόπιν ελέγχου από:

- Την Τεχνική Υπηρεσία του οικείου Δήμου

- Έναν εκ των διαπιστευμένων για τη διενέργεια ελέγχου φορέων

- Την επιτροπή ελέγχου παιδικών χαρών της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Αρχικά  υπήρξε πρόβλεψη για μεταβατικό διάστημα μέχρι και τις 30/06/2014 προκειμένου οι Δήμοι της χώρας που έχουν εξάλλου και την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας των παιδικών χαρών, να τις προσαρμόσουν στις  νέες προδιαγραφές, ενώ με νεότερη απόφαση δόθηκε παράταση στην εφαρμογή της απόφασης μέχρι και τις 31/12/2014. 

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, όσες παιδικές χαρές δεν διέθεταν την πιστοποίηση θα έπρεπε να είχαν σφραγιστεί, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, αν και με ενέργειες της Τοπικής Κοινότητας Πουλάτων έγιναν εργασίες συντήρησης αλλά και καλλωπισμού του περιβάλλοντος χώρου,        δεν υλοποιήθηκε απο το Δήμο η προβλεπόμενη  αντικατάσταση των μεταλλικών παιχνιδιών από νέα, ούτε η επίστρωση του δαπέδου με το οριζόμενο από την εγκύκλιο υλικό, ούτε βέβαια και η περίφραξη του χώρου.

Έτσι, φτάσαμε ένα χρόνο μετά, εν μέσω εορταστικής περιόδου με τα σχολεία να κλείνουν σε λίγες ημέρες και τα παιδιά να μην έχουν υποχρεώσεις, να αφαιρείται από το Δήμο η πλειοψηφία των παιχνιδιών και να παραμένουν μόνο οι κούνιες οι οποίες προφανώς κρίθηκε ότι πληρούν (;) τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Ως www.poulatakefalonias.gr θεωρούμε ότι πάνω και πέρα από όλα, προέχει η ασφάλεια των παιδιών. Συνεπώς, η παιδική χαρά όπως εξάλλου και το γήπεδο ποδοσφαίρου του χωριού μας που είναι ακατάλληλο για χρήση, θα πρέπει να λειτουργήσουν μόνο εφόσον κριθούν αρμοδίως ως ασφαλή, ώστε να αποφύγουμε τυχόν ατυχήματα. 

Ωστόσο, τα Πουλάτα είναι ένα χωριό που δυστυχώς πλέον στερείται πλήρως χώρων παιχνιδιού και άθλησης. Για το λόγο αυτό απευθύνουμε έκκληση στη δημοτική αρχή να επιδείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον και  να πραγματοποιηθούν σύντομα όλες οι αναγκαίες εργασίες, ώστε οι δύο χώροι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι.




00 inkefalonia general ad 300X250