Επαναλειτουργία της ιστορικής Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στη ομηρική θέση Ταφιού στα Κηπούρια

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2015 12:23

Επαναλειτουργία της ιστορικής Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στη ομηρική θέση Ταφιού στα Κηπούρια

Με την ακολουθία του Αγιασμού ξεκίνησε την 1-9-2015, στις 6 μ.μ η πρώτη ακολουθία στο ερειπωμένο και εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου εντοπίζεται στην ευρύτερη αυτή περιοχή -σύμφωνα με τον Κεφαλλονίτη αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο- και η ομώνυμη ομηρική θέση των αρχαίων Ταφείων.


Τον Αγιασμό τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Κεφαλλονιάς αρχιμανδρίτης κ.Σπυρίδων Πετεινάτος με την παρουσία του δόκιμου μοναχού της Ι.Μ Κηπουραίων κ.Θεοδοσίου και περίπου 60 εκλεκτών πιστών.

Ήταν μια πολύ καλή αρχή για την προστασία, επανοικοδόμηση και τέλεση των ιεροπραξιών στον ιστορικότατο αυτόν τόπο ορθόδοξης λατρείας των παρελθόντων γενεών της Κεφαλλονιάς.

Τόσο ο Ναός, όσο και τα ερειπωμένα κτίρια του πάλαι ποτέ διαλάμψαντος περίφημου μοναστηριού παρέπεμπαν σε μία άλλη παρελθούσα εποχή, όπου άκμαζε εδώ η ορθόδοξη λατρεία και η μοναστική Ζωή.

Η προσέλευση των πιστών από την γύρω περιοχή ήταν αυθόρμητη και συγκινητική. Μέσα σε ένα ιερό χώρο χωρίς μεγαλοπρέπεια -λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης,- όλοι οι πιστοί έψελναν με κατάνυξη και συγκίνηση την ακολουθία του Αγιασμού «ως μία ψυχή». Το ίδιο έγινε και αργότερα όταν πήγαν όλοι στα Κηπούρια και έψαλλαν και εκεί μέσα στον Ναό όλοι μαζί «ομοθυμαδόν με μία ψυχή και μία καρδία » τα απολυτίκια των τοπικών Αγίων.
Στο τέλος ασπάστηκαν όλοι με έκδηλη ευλάβεια και πίστη το τίμιο Σταυρό, από τον οποίον αναδυόταν μία ειδική ευωδία, που ένιωσαν οι πιστοί και επεσήμανε και δημόσια και ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ, ο οποίος και τον κρατούσε στα χέρια του για να τον ασπασθούν οι πιστοί. Πολλοί παριστάμενοι ένιωσαν την ίδια ευωδία και στο προαύλιο χώρο του Ναού.

Αρμόζουν θερμά συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες της ιερής αυτής προσπάθειας ανακαινίσεως της σπουδαίας σε θρησκευτικότητα και ιστορία ερειπωμένης Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Ταφοιύ. όπως στον

Σεβασμιώτατο τοποτηρητή Μητροπολίτη της Μητροπόλεος Κεφαλλονιάς κ.κ Γερμανό, τον Πρωτοσύγκελο κ. Πετεινάτο,
και στον δόκιμο Μοναχό Θεοδόσιο καθώς και στο πλήθος των ευλαβών πιστών οι οποίοι αυθόρμητα παρέστησαν και επικροτούν αυτή την ιερή προσπάθεια.

Γιάννης Κουτσούκος

koutsoukos.wordpress.com


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250