O Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός για τους ντόπιους βοσκότοπους

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 20:15

O Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός για τους ντόπιους βοσκότοπους

Επ’ αφορμής της επικείμενης ψήφισης στη Βουλή των Ελλήνων του Νόμου για τις «Βοσκήσιμες Γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις» ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Στην Κεφαλονιά & Ιθάκη και στα υπόλοιπα Επτάνησα υπήρχε ειδικό καθεστώς αναφορικά με το ιδιοκτησιακό και δασικό χαρακτήρα από την εποχή της Ιονίου Πολιτείας.

Τότε υπήρχαν δασωμένες ιδιωτικές εκτάσεις τις οποίες εκμεταλλεύονταν οι ιδιοκτήτες τους (βόσκηση ζώων, μελισσοκομία, υλοτομία, κλπ).

Σήμερα που το ποσοστό αυτό έχει μεγαλώσει εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργήσιμων ιδιωτικών εκτάσεων έρχεται το Ελληνικό Δημόσιο και τις οικειοποιείται χωρίς να δίνει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να  βοσκίσουν ή να καλλιεργήσουν, παρότι το τεκμήριο κυριότητας είναι υπέρ του ιδιώτη (Άρθρο 62 Ν 998/1979). Στη βάση αυτή έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα πλήθος Αποφάσεων από όλα τα Δικαστήρια της Χώρας και έχουν δικαιωθεί ιδιώτες.

Παρόλα αυτά σήμερα απαγορεύεται στις ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις η οποιαδήποτε αγροκτηνοτροφική και δασική δραστηριότητα (υλοτομία, μελισσοκομία, βόσκηση ζώων, λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δεξαμενών, αποθηκών, κλπ).

Ως φορέας των Κεφαλλήνων και Θιακών Αγροτών – Κτηνοτρόφων ζητάμε Αποχαρακτηρισμό όλων των Δασικών Ιδιωτικών και Δημόσιων εκτάσεων στη Περιφέρεια Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκτός του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Τονίζουμε ότι η βόσκηση ως πρακτική είναι πανάρχαια στα Νησιά μας και δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στη ντόπια Κτηνοτροφία αναφορικά με την μείωση κόστους παραγωγής και την βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων βασιζόμενη στην πλούσια τοπική χλωρίδα, συμβάλλοντας παράλληλα στην αειφορική διαχείριση και διατήρηση του περιβάλλοντος.

Στη σύγχρονη εποχή με το ισχυρό μονοπωλιακό ανταγωνισμό και την παγκοσμιοποίηση δεν θα μπορέσει να επιβιώσει η Κεφαλλονίτη και Θιακιά μικρή και κατακερματισμένη Κτηνοτροφία και Εκμετάλλευση χωρίς την πραγματική χρήση των ντόπιων Ιδιωτικών και Δημόσιων Βοσκήσιμων Γαιών και την λήψη Εξισωτικών και άλλων Επιδοτήσεων.

Για  το  Δ.Σ. του  Ε.Α.Σ.  Κεφαλληνίας &  Ιθάκης

Ανδρέας Π. Καλαφάτης,  Πρόεδρος