Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση και άτομα με Αναπηρία»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012 11:49

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση και άτομα με Αναπηρία»

Στο Ιόνιο Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού στα Μεταξάτα πραγματοποιήθηκε χθες μια ουσιώδης ημερίδα με θέμα «Οικονομική κρίση και άτομα με Αναπηρία» την οποία συνδιοργάνωσαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ) η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.) και το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων «Η Ελπίδα» σε συνεργασία με το Δήμο Κεφαλονιάς. Η ημερίδα αυτή ήταν η πρώτη εκδήλωση του αναπηρικού κινήματος στην Κεφαλονιά. Ρεπορτάζ: Χριστίνα Ζησιμάτου

Ο κ. Βαρδακαστάνης ο οποίος εδώ και 18 χρόνια έχει την θέση του Προέδρου της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), ανέπτυξε τις θέσεις του Αναπηρικού κινήματος και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν μια καλύτερη αντιμετώπιση από την κοινωνία και να προστατεύουν τόσο αυτά όσο και οικογένειες τους από την οικονομική κρίση.

Μίλησε για ακόμα μια φορά για τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στο νησί αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Για το νησί μας δήλωσε:
«Αδύναμος κρίκος είναι η Κεφαλονιά καθώς δεν είναι καθόλου οργανωμένη, όμως έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει και για του κατοίκους της αλλά και τους επισκέπτες της».

Τόνισε επίσης πως η έλλειψη εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία είναι ελλειμματική λειτουργία της Δημοκρατίας και πως η οικονομική κρίση έχει πάρει δυστυχώς την διάσταση της κρίσης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Βαρδακαστάνης αναφέρθηκε και στις υποθέσεις της Ζακύνθου και της Ηπείρου με τις Μαϊμού Αναπηρίες και τόνισε πως οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν το άλλοθι των στρεβλών και συντηρητικών πολιτικών που οδηγούν σε μέτρα αμφισβήτησης και υποχώρησης για την αναπηρία. Άξιος συντονιστής της Ημερίδας ο κ. Διονύσιος Βούτος.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο κ Σωτήριος Κουρης Αντιπεριφερειάρχης, ο κ. Κεκάτος Ευάγγελος Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης , ο κ. Μαρκατος Δημήτριος η κ. Μαροπούλου Σοφία Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο κ. Δημουλίος Δημήτριος Προϊστάμενος του Τμήματος Πρόνοιας της Κεφαλονιάς.

Παρούσα στην ημερίδα ήταν και η Βουλευτής κ. Θεοπεφτάτου που παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης δείχνοντας την ευαισθησία της για το θέμα αυτό. Επίσης το παρών έδωσαν και ο Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδωνας Πετεινάτος, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίζει την στήριξη της εκκλησία προς τους αναπήρους, ο Γενικός
Γραμματέας Σωματείου ΑμεΑ Ν. Ζακύνθου Γιάννης Γκρέκας, ενώ οι ανάπηροι εξέφρασαν τα πολλά προβλήματά τους και την αγωνία τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήριος Κουρής δήλωσε πως «θα στηρίξουμε το κίνημα αυτό για την οργάνωση των ατόμων με αναπηρία και θα είμαστε κοντά σας.»
ενώ ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος τόνισε πως το κύριο πρόβλημα εδώ στην Κεφαλονιά είναι το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ το οποίο ενώ αποτελεί ένα οίκημα με πολλές δυνατότητες δεν επανδρώθηκε ποτέ. Αναφέρθηκε ακόμα στα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν για να γίνει το νησί προσβάσιμο και για του κατοίκους αλλά και για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας.

Η κ. Μαροπούλου επικεντρώθηκε στο ζήτημα της παιδείας και την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης και ο κ. Δημουλίος ανέπτυξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία εδώ στο νησί αλλά και για τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν άμεσα, μεταξύ αυτών και για την ανάγκη αύξησης των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και για την δημιουργία κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας στην Κεφαλονιά.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν και οι κ. Παπαδάτος Ιωάννης Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ηλείας ,ο κ. Μαδιάς Θεόδωρος Πρόεδρος Νομαρχιακού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι οποίοι και βοηθούσαν τον κόσμο που είχε κάποια κινησιολογικά προβλήματα. 

{phocagallery view=category|categoryid=105}




00 inkefalonia general ad 300X250