Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής - Και νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 00:08

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής - Και νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Ελλάδα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της μετά το συντριπτικό ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η μπάλα βρίσκεται πλέον στη μεριά του ελληνικού γηπέδου.

 

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει πάλι στο «παιχνίδι» των διαπραγματεύσεων έχοντας στα μανίκια της τόσο το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος όσο και το «Ναι» των υπολοίπων κομμάτων (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής) έπειτα από τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η νέα ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει ορισμένα «σημεία κλειδιά».

•    Να παραμείνει η έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά

•    Να μην ισχύσει στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις

•    Αντικατάσταση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019

•    Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων έως το τέλος του 2015

•    Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων μέχρι το τέλος του 2019

•    Έρχεται σε πρώτο πλάνο το ζήτημα του χρέους.

Οι πολιτικές εξελίξεις συνεχίζονται τα τελευταία 24ωρα με αμείωτο ρυθμό. Χθες, Δευτέρα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες παραμένει αμετάβλητο ενώ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), σφίγγοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της ελληνικής ρευστότητας.

23:55 Γιούνκερ: Θα ήθελα η Ελλάδα να παρουσιάσει τις προτάσεις της, σήμερα δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε μία λύση. Ένα «όχι» είχα πει πως θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Αυτό συνέβη σήμερα. Πρέπει να δούμε προς ποια λύση θα κατευθυνθούμε. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο.

23:52 Τουσκ: Μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα εντός του πλαισίου της σύμβασης. Στις 9 Ιουλίου το αργότερο η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της. Οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή. Πρέπει να υπάρξει συναίνεση χωρίς νικητές και χαμένους. Τελική προθεσμία είναι αυτή η εβδομάδα.

23:40 Μέρκελ: Πρέπει να έχουμε μία Σύνοδο Κορυφής της Κυριακή και για τα 28 μέλη. Ήταν σοβαρή η σημερινή συζήτηση. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα, αλλά υπάρχουν άλλα 18 κράτη στην Ευρωζώνη. Η απόφαση για το ευρώ είναι απόφαση και των 19 κρατών. Η συζήτηση ήταν σε βάθος. Χρειαζόμαστε για την Ελλάδα ένα τρίτο πρόγραμμα. Είχαμε μία λεπτομερή συζήτηση και θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μία διαδικασία στο πλαίσιο του ESM. Λάβαμε υπ’ όψιν ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αύριο θα υποβάλει πρόταση βασιζόμενη σε βοήθεια από τον ESM. Θα συζητήσουμε αν μπορεί να υπάρξει κάποια βάση για να αρχίσουν οι συζητήσεις. Περιμένουμε λεπτομερέστατες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη. Χρειαζόμαστε πολυετές πρόγραμμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το πρόγραμμα που είχαμε συζητήσει πριν λίγες ημέρες. Η συζήτηση που κάνουμε σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπει σε ένα πρόγραμμα πολυετές. 

23:37 Φάιμαν (Αυστρία): Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για την Ελλάδα την Κυριακή, θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το «plan B» 

23:30 Ρέντσι: Θα διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής εντός των επόμενων ημερών

23:20 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Πρέμπεν Άαμαν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Συνέντευξη Τύπου αναμένεται να παραχωρήσουν ο κ. Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

koutipandoras.gr


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250