Γιώργος Τσιλιμιδός: «Θα είμαι παρών στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 11:36

Γιώργος Τσιλιμιδός: «Θα είμαι παρών στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις»

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

Σίγουρα μια κουβέντα με τον τέως Δήμαρχο Αργοστολίου Γιώργο Τσιλιμιδό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Συναντήσαμε τον κ. Τσιλιμιδό και τον ρωτήσαμε για θέματα που αφορούν τόσο την τοπική πολιτική σκηνή, όσο και για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.


-    Κύριε Τσιλιμιδέ πώς κρίνετε την ψήφιση του νέου Μνημονίου;

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική. Όλοι βιώνουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, συνεχώς συμπιέζονται τα εισοδήματα, η εργασία είναι δυσεύρετη πλέον. Πολύς κόσμος βρίσκεται στο περιθώρια της εργασιακής και κοινωνικής ζωής. Δυστυχώς δεν προοιωνίζεται κάποια καλύτερη κατάσταση. Το μνημόνιο θέλει να διευθετήσει τα χρέη της χώρας και έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μία πορεία ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Δυστυχώς οι εξελίξεις είναι οι εξελίξεις οι οποίες δεν έχει βιώσει η χώρα την τελευταία πεντηκονταετία και η σωτηρία δεν βλέπω ότι μπορεί να έρθει με τον τρόπο άσκησης της συγκεκριμένης πολιτικής.   Πέρα από τα μέτρα το πολιτικό σύστημα φαίνεται και ανίκανο να μπορέσει να δει έγκαιρα τι πρέπει να κάνει, ή αν είναι αποτελεσματικό σε αυτό που κάνει».

-Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα;

«Η επόμενη μέρα για την  Ελλάδα είναι δύσκολη  και η ανάταξη θα είναι μακροχρόνια και επίπονη. Πρέπει να διώξει τον δημαγωγικό και λαϊκιστικό χαρακτήρα που μέχρι τώρα διέκρινε τους πολιτικούς να μιλήσει με όρους αλήθειας προς τον κόσμο και να σταματήσει αυτό το παραμύθι της πολιτικής συναλλαγής και του πολιτικού κόστους. Δεν πρέπει να πολιτεύεται πλέον κανείς με συνταγές του χθες. Η πρώτη συνθήκη θα είναι η αλλαγή της πολιτικής συμπεριφοράς του πολιτικού κόσμου.  Το θέμα είναι αν μπορεί και η απάντησή μου είναι πως στη συντριπτική του πλειοψηφία δεν μπορεί. Άρα χρειάζεται ανανέωση του πολιτικού δυναμικού με τις νεότερες γενιές που είναι στην παραγωγική διαδικασία που βλέπουν και βιώνουν τις καταστάσεις στο πετσί τους και που δεν έχουν δηλητηριαστεί με αυτού του είδους τις λογικές και τις πρακτικές.
Επίσης και η κοινωνία πρέπει να επανακαθορίσει τις αξίες της για το πώς βλέπει την εξέλιξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να απεμπολήσουμε κάθε είδος δικαιώματος στα κέντρα τα μεγάλα».

-Πώς βλέπετε την κατάσταση στην τοπική πολιτική σκηνή;

«Οι παθογένειες της γενικότερης εθνικής πολιτικής σκηνής αντανακλούν και στην τοπική πολιτική σκηνή. Είχαμε εδώ στην τοπική πολιτική σκηνή μία μεταβολή. Έχουμε πλέον μόνο έναν δήμο στη Κεφαλονιά και άλλαξε και το Νομαρχιακό σύστημα. Στη μέχρι σήμερα πορεία και στον ένα χρόνο λειτουργίας αυτού του συστήματος, δεν έχω δει κάποια βελτίωση στα τοπικά μας πράγματα, τα οποία είναι τελματωμένα και τολμώ να πω πως οι προσδοκίες είναι χαμηλές».

-Ο Καλλικράτης έκανε δηλαδή κακό στην Κεφαλονιά;

«Ο Καλλικράτης μέσα στα πλαίσια του συμμαζέματος που έπρεπε να γίνει. Μέχρι στιγμής όμως από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δυο στόχοι που έπρεπε να επιτευχθούν άμεσα. Η οργανωτική επανατοποθέτηση της αυτοδιοίκησης και οι  συνθήκες για την οικονομικής της βιωσιμότητα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά. Θεωρώ ότι ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Καλλικράτη δεν δίνει εχέγγυα για μία καλύτερη πορεία.  Βέβαια δεν σημαίνει σε αυτό ότι φταίει η μεταρρύθμιση σε αυτό το πράγμα έχει σημαντικό ρόλο και η ασκούμενη διοίκηση».

-    Πώς κρίνετε τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου;

«Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι αντιπαραγωγική. Το δημοτικό συμβούλιο εξαντλείται σε άγονες αντιπαραθέσεις, δεν τοποθετούνται επί της ουσίας ή πολλές φορές δεν θίγονται ουσιαστικά θέματα. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι θα πρέπει να αλλάξει η μορφή των συνεδριάσεων. Θα πρέπει κατά τη γνώμη μου οι παρεμβάσεις των συμβούλων στα θέματα να είναι ουσιαστικότερες και πιο περιορισμένου χρόνου. Δεν δημιουργεί καλή εντύπωση στην κοινή γνώμη ο τρόπος διεξαγωγής του συμβουλίου έτσι όπως είναι σήμερα».

-Όσον αφορά το δικό σας πολιτικό μέλλον τι ακριβώς σκέφτεστε;

«Εγώ παραμένω ενεργός πολίτης. Με ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στην τοπική μας κοινωνία και δεν έχω ποτέ αφήσει πίσω μου τα πολιτικά ενδιαφέροντα. Συνομιλώ με πολιτικά στελέχη και ανθρώπους απ’ όλη την Κεφαλονιά, ανταλλάσουμε προβληματισμούς για το πώς πηγαίνει η κατάσταση και σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο και στις πολιτικές εξελίξεις τις μελλοντικές θα είμαι παρών».

-Και σε επίπεδο βουλευτικό θα σας ενδιέφερε μία ανάμειξη;

«Δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος στη Βουλή. Με ενδιαφέρει η τοπική μας κοινωνία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση».

-Γιατί θεωρείται ότι δεν σας δόθηκε μία ευκαιρία να διεκδικήσετε τον Δήμο, όντας Δήμαρχος Αργοστολίου;

«Το να πισωγυρίζει κανείς κάθε λίγο στο παρελθόν δεν νομίζω ότι είναι και το καλύτερο. Όμως όπως είχα πει και τότε, δυστυχώς κατεστημένες αντιλήψεις στον πολιτικό χώρο τον οποίο δραστηριοποιούμουνα δεν μου επέτρεψαν το να είμαι υποψήφιος».

-Σας ενοχλεί που είστε εκτός αυτή την περίοδο;

«Ομολογώ ότι δεν με ενοχλεί γιατί κάθε άνθρωπος χρειάζεται μερικά διαστήματα για να ανασυγκροτεί τον εαυτό του, μέσα από το διαλογισμό με την ίδια του τη συνείδηση. Να μπορεί να θέτει νέους στόχους και να επανακαθορίζει την πορεία του για το μέλλον. Έτσι κι αλλιώς δεν αποτελεί αυτοσκοπό το να έχω θέση εξουσίας».


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250