Ενημέρωση από το Εκκλησ. Συμβούλιο για το αγροτεμάχιο που κατέχει ο Ιερός Ναός Σιμωτάτων στα Λουρδάτα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 17:47

Ενημέρωση από το Εκκλησ. Συμβούλιο για το αγροτεμάχιο που κατέχει ο Ιερός Ναός Σιμωτάτων στα Λουρδάτα

Σήμερα, Κυριακή 15/3/15 συγκαλέστηκε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου Σιμωτάτων, παρουσία χωριανών και συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

 

1. Οικονομικός Απολογισμός Έτους 2014

2. Ενοικίαση του Κήπου του Ιερού Ναού στα Λουρδάτα

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε το δεύτερο θέμα και συγκεκριμένα την ενοικίαση του αγροτεμαχίου το οποίο κατέχει ο Ιερός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Σιμωτάτων στα Λουρδάτα.

Το αγροτεμάχιο αυτό είχε ενοικιαστεί από τον Ιερό Ναό στον Δήμο Λειβαθούς την 1/8/2009 με ένα συμφωνητικό το οποίο είχε διάρκεια 2 έτη και μηνιαίο μίσθωμα 200€ (Συνολικό Μίσθωμα: 4.800€). Σκοπός της εκμίσθωσης ήταν η κατασκευή από τον Δήμο λουτροαποχωρητηρίων τα οποία θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του κοινού της παραλίας και η ύπαρξη των οποίων ήταν απαραίτητη για την πιστοποίηση της παραλίας με Γαλάζια Σημαία. Η κατασκευή αυτή όντως πραγματοποιήθηκε και έτσι η παραλία του Λουρδά κατέχει Γαλάζια Σημαία τα τελευταία χρονιά, κάτι που έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στον αριθμό των επισκεπτών που δέχεται.

Στη διάρκεια αυτής την εκμίσθωσης ο Ιερός Ναός παρέλαβε από τον Δήμο Λειβαθούς το ποσό τον 1.000€, πριν γίνει η διάσπαση των Δήμων. Στο διάστημα, εντός του ενοικιαστηρίου, που ακολούθησε ο μετέπειτα Δήμος Κεφαλονιάς δεν κατέβαλε στον Ιερό Ναό κανένα ενοίκιο παρόλο που συνέχισε να χρησιμοποιεί τις τουαλέτες για κοινό σκοπό. Το ίδιο συνέχισε να κάνει και για τα χρόνια που ακολούθησαν (2011 με 2014) χωρίς όμως να έχει γίνει ανανέωση του ενοικιαστηρίου. Λόγω αμέλειας του προηγούμενου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, στο θέμα δεν δόθηκε η κατάλληλη σημασία ούτε και ασκήθηκε η απαιτούμενη πίεση προς τον Δήμο, με αποτέλεσμα ο Ιερός Ναός από την 1/8/2009 μέχρι και τις αρχές του 2014, όπου και ανάλαβε καθήκοντα το παρόν Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, να είχε λάβει συνολικά μόνο το ποσό των 1.000€.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του παρόντος Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, έγιναν κάποιες προσπάθειες για καταβολή των χρωστούμενων ενοικίων με αποτέλεσμα την παραλαβή 1.400€ στις 23/5/2014 (διάστημα τοπικών εκλογών) με το οποίο ο Δήμος εξοφλούσε το ένα από τα δύο έτη της αρχικής μίσθωσης.

Ακολούθησαν υποσχέσεις για συνέχιση της καταβολής των ενοικίων όλων των ετών που είχαν παρέλθει (ακόμη και αυτών στα οποία δεν υπήρχε ενεργό μισθωτήριο) οι οποίες όμως αποδείχθηκαν προεκλογικές φούσκες.

Μετά από πρόσφατες επαφές με στελέχη του Δήμου κατέστει σαφές προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ότι ο Δήμος προτίθεται να πληρώσει τα υπόλοιπα 2.400€ τα οποία αφορούν την εξόφληση του δεύτερου έτους του αρχικού συμφωνητικού και ακόμη ότι δεν αναγνωρίζεται καμία αξίωση από πλευράς Ιερού Ναού να παραλάβει ενοίκια για τα χρόνια που δεν υπήρχε ενεργό συμφωνητικό. Παρόλα αυτά, στο διάστημα αυτό (2011 με 2014) ο Δήμος χρησιμοποιούσε κανονικά τις τουαλέτες, επιδεικνύοντας τες για την λήψη Γαλάζια Σημαία για την παραλία του Λουρδά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο θα καλέσει με έγγραφη αίτηση τον Δήμο Κεφαλονιάς να ενημερώσει για το αν επιθυμεί να ενοικιάσει το αγροτεμάχιο του Ιερού Ναού, ώστε να ληφθεί υπόψη το ενδιαφέρον του στο επόμενο Συμβούλιο στο οποίο αφού θα συγκεντρωθούν και οι υπόλοιπες προσφορές από ιδιώτες που έχουν κατατεθεί να ληφθεί η απόφαση για την ενοικίαση του.

Σε περίπτωση που ο Δήμος δεν δείξει ενδιαφέρον, τότε θα του ζητηθεί να απομακρύνει το κτίσμα των λουτροαποχωρητηρίων από το αγροτεμάχιο.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

WP 20150315 21 10 20 ProWP 20150315 21 28 15 ProWP 20150315 21 28 40 ProWP 20150315 21 33 20 Pro

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250