Ειδικό Σχολείο Φαρακλάτων: Τα... προβλήματα δεν «σβήνουν» το χαμόγελο!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 17:18

Ειδικό Σχολείο Φαρακλάτων: Τα... προβλήματα δεν «σβήνουν» το χαμόγελο!

Τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, σίγουρα δεν μπορούν να «σβήσουν» το χαμόγελο των παιδιών του Ειδικού Σχολείου των Φαρακλάτων, που συνεχίζουν να ονειρεύονται και να αισιοδοξούν! Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Εκεί δημιουργούν, εκεί παίζουν, εκεί μαθαίνουν και σίγουρα στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η ακόμα καλύτερη λειτουργία του σχολείου τους .

Επισκεφθήκαμε το ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Αργοστολίου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του και σίγουρα αυτή η επίσκεψη μας έκανε να νιώσουμε την αισιοδοξία αυτών των παιδιών, αλλά και να μάθουμε για τα προβλήματα που υπάρχουν στο σχολείο.

DSC 0925

O διευθυντής του σχολείου Γεράσιμος Μπαλτσαβιάς

 

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη χρονιά από τις 17 Οκτωβρίου του 2008, όπου και ξεκίνησε να λειτουργεί αυτό το σχολείο» μας λέει ο διευθυντής κ. Γεράσιμος Μπαλτσαβιάς, με τον οποίο μιλήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο του.

«Σοβαρό το πρόβλημα της υποστελέχωσης»

Ο κ. Μπαλτσαβιάς συνεχίζει λέγοντας: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης στο σχολείο και φέτος ξεκινήσαμε κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες. Όταν δεν έχεις προσωπικό δεν μπορείς να κάνεις την δουλειά που απαιτείται. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κάνουμε συνδιδασκαλίες. Τα έξι τμήματα, έγιναν τρία για να μπορέσουμε να βγάλουμε το πρόγραμμα. Κάναμε 10 με 12 φορές αιτήσεις για τα κενά του σχολείου και τον Δεκέμβριο μας έστειλαν μόνο μία κοπέλα Καλλιτεχνικών. Μαθηματικός, Γεωπόνος, Εργοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής, μουσικός δεν υπάρχει στο σχολείο. Αν είχαμε τρεις από αυτούς θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα κανονικό πρόγραμμα. Τις τελευταίες εβδομάδες μας έστειλαν και μία ψυχολόγο. Στα τέλη Σεπτέμβρη η κα Κατερίνα Πετρούτσου, που αποτελεί και την “ ψυχή” του σχολείου, αποχώρησε. Δυστυχώς μία επιβάρυνση στις φωνητικές χορδές, την απομάκρυνε απο το σχολείο σε μία πιο ήπια θέση στην δευτεροβάθμια εκπαίδευσης, ωστόσο η απουσία της αποτέλεσέ ένα μεγάλο πλήγμα για το σχολείο, γιατί ήταν και πολύ αγαπητή στα παιδιά και τους συναδέλφους».

«Ευτυχώς μας βοηθούν οι χορηγοί»

Ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ αναφέρεται στους ανθρώπους που με τις όποιες δυνατότητές τους στηρίζουν το σχολείο: «Είναι πολύ θετικό πως έχουμε κάποιους χορηγούς, όπως είναι η Κοινότητα των Άγγλων που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και προσφέρουν πράγματα στο σχολείο μας.

Επίσης, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος κάθε χρόνο μας δίνει πράγματα για το εργαστήριο της μαγειρικής και την καθαριότητα του σχολείου, όπως επίσης και τα Αδέλφια Σταμούλη που προσφέρουν κρέατα, τυριά, λαχανικά και φρούτα.

Ο Δήμος έχει ανταποκριθεί σεις απαιτήσεις και ό,τι έχω ζητήσει έχει γίνει. Επισκευάστηκαν οι ζημιές από τον σεισμό στο εσωτερικό του κτηρίου, ωστόσο εξωτερικά υπάρχει ακόμη πρόβλημα στο σχολείο που πρέπει να αποκατασταθεί το θερμοκήπιο που υπάρχει και η αυλή του. Παράλληλα, περιμένουμε να σκαφτεί ένας νέος χώρος αποχέτευσης για τα λύματα, διότι αυτός που υπάρχει είναι μικρός και τρεις φορές τον μήνα έρχονται βυτία και αδειάζουν τα λύματα».

«Τα παιδιά από 180 ώρες, διδάσκονται μόλις 103»

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης έχει επηρεάσει τις ώρες διδασκαλίας. Ο κ. Μπαλτσαβιάς εξηγεί: «Συνολικά στο σχολείο υπάρχουν 21 παιδιά ηλικίας από 15 έως 24 χρονών, εντούτοις οι ώρες που διδάσκονται ενώ θα έπρεπε να είναι 180 ώρες, είναι μόλις 103 ώρες την εβδομάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει το πρόβλημα να τελειώνουν νωρίτερα το μάθημά τους και δυστυχώς δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε παραπάνω στο σχολείο.

Επίσης, θέλω να τονίσω, ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα γι αυτά τα παιδιά και να ενισχυθεί η δομή στο Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), που χρειάζεται για τα παιδιά αυτά μετά το σχολείο για επιπλέον αγωγή, αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες. Θα πρέπει λοιπόν να έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στα ΚΕ.ΦΙ.ΑΠ κάποιοι μαθητές μας με επιβαρυμένη λειτουργικότητα. Δηλαδή στο σύνολο των μαθητών μας 2-3 μαθητές.

Το πρόβλημα είναι και υλικοτεχνικό. Με λαπτοπ και υπολογιστές παλιάς τεχνολογίας δεν μπορούμε να δουλέψουμε τα στοιχειώδη και πλέον περιμένω τους δύο υπολογιστές προσφορά από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Εικοσιμίας, Ελειού Πρόννων, Ρωσόφωνων Κεφαλλονιάς και την (ΕΔΗΚΕ, αλλά και αυτόν που προσέφεραν στο σχολείο μας οι τρεις πυροσβέστες.

«Προσπαθούμε με λίγες δυνατότητες να ανταπεξέλθουμε και προσπαθούμε να ξεπεράσουμε και την έντονη γραφειοκρατία που υπάρχει».

«Όταν κλείνουμε τα παιδιά στεναχωριούνται»

Όταν άνοιξε το Ειδικό Σχολείο, δώσαμε μία δυνατή πνοή σε αυτά τα παιδιά. Όταν κλείνουμε τα παιδιά αυτά στεναχωριούνται, γιατί νιώθουν σαν το σπίτι τους. Ελπίζουμε να μην γίνει αυτό που φοβόμαστε, να πάρουν τα παιδιά και να τα βάλουν σε σχολεία δευτεροβάθμιας. Και εδώ θέλω να πω ότι το πείραμα της εισαγωγής των παιδιών σε σχολεία δευτεροβάθμιας έχει αποτύχει παταγωδώς και αυτό μου το έχει τονίσει και ένας άγγλος διευθυντής σχολείου, ο κ. Μάικ, που έχει πάρει σύνταξη και ζει πλέον μόνιμα στην Κεφαλονιά, όπου εκεί το πείραμα αυτό έχει αποτύχει» μας λέει κλείνοντας αυτή την συνέντευξη μαζί του.

Τα παιδιά, σήμερα είχαν μαγειρέψει φασόλια γίγαντες στον φούρνο και είχαν φτιάξει και μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως (το δοκιμάσαμε και ήταν υπέροχο) με 24 μερίδες σαν να είναι σε εστιατόριο και ήταν όλα χαρούμενα.

Σίγουρα, χρειάζονται ακόμα περισσότερο την στήριξη όλων μας. Της πολιτείας, του Δήμου, των απλών ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν ακόμα και την… παρέα τους.

Φεύγοντας, η αίσθηση της «ζεστασιάς» και της «αγάπης» που είχαμε αποκομίσει από αυτά τα παιδιά μας έκαναν ακόμα πιο δυνατούς για να «πολεμήσουμε» για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον που τους αξίζει και το δικαιούνται.

DSC 0949

DSC 0927DSC 0928

Ο χώρος των καλλιτεχνικών!

DSC 0929

Το αναβατόριο του σχολείου που συντήρησε δωρεάν η εταιρία "Kefalonian Elevator"

DSC 0931

Τα παιδιά, μαγείρεψαν σήμερα φασόλια γίγαντες, ενώ παρασκεύασαν και υπέροχο μαύρο ψωμί

DSC 0934DSC 0936DSC 0937DSC 0941DSC 0946DSC 0947

Χαρούμενα ποζάρουν στην κουζίνα του ΕΕΕΕΚ, μαζί με καθηγητές

DSC 0951DSC 0953DSC 0955DSC 0956DSC 0957DSC 0959

Μερικοί απο τους χώρους του Εργαστηρίου, με το δωμάτιο κoμμωτικής και η αίθουσα γυμναστικής

DSC 0961DSC 0962DSC 0964

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

DSC 0966

Τα προβλήματα στον εξωτερικό χώρο παραμένουν και πρέπει άμεσα να λυθούν

DSC 0968DSC 0969DSC 0971DSC 0973


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250