ΕΠΑΛ Ληξουρίου: Aιτήματα σχετικά με τις προς κατασκευή υποδομές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 09:20

ΕΠΑΛ Ληξουρίου: Aιτήματα σχετικά με τις προς κατασκευή υποδομές

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι το μοναδικό σχολικό κτίριο για το οποίο προβλέπεται κατεδάφιση και ανοικοδόμηση μετά τους σεισμούς, εκείνο των εργαστηρίων του Μηχανολογικού τομέα του Επαγγελματικού Λυκείου Ληξουρίου, επιβάλλεται να είναι στα ίδια τετραγωνικά με το υπάρχον, γιατί μικρότερη κατασκευή θα περιπλέξει τα πράγματα, θα μειώσει τις δυνατότητες του σχολείου και θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του. Επισημαίνουμε ότι μέχρι σήμερα σε όποιες σχετικές αποφάσεις δεν γίνεται αναφορά στα τετραγωνικά μέτρα.


Επιπλέον απαιτούμε βασικά στοιχεία σχετικά με το κτήριο που στεγάζει τα εργαστήρια του Μηχανολογικού τομέα του Επαγγελματικού Λυκείου Ληξουρίου, τα οποία θα πρέπει να συνυπολογιστούν κατά την κατάρτιση της μελέτης για την κατασκευή του νέου κτηρίου.
Συγκεκριμένα, παρακάτω αναφέρονται οι κτηριακές ανάγκες που πρόκειται να εξυπηρετηθούν με το προς κατασκευήν κτήριο.

ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ


Οι διαστάσεις του παλαιού κτηρίου που έχει καταρρεύσει από τους πρόσφατους σεισμούς είναι: 13m x 33m = 468m2

Οι χώροι που απαιτούνται ώστε να εξυπηρετηθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες που καλείται να καλύψει ο εν λόγω χώρος είναι οι ακόλουθοι:

1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Από τη στιγμή της ίδρυσης της ΒΕΣ λειτουργούσε στον εν λόγω χώρο η ειδικότητα Εργαλειομηχανικών.
α) Το εργαστήριο πρέπει να στεγάσει τις υπάρχουσες Εργαλειομηχανές (κάποιες από αυτές είναι ιστορικά μηχανήματα της ΒΕΣ και όλες λειτουργούν) και να εξασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο για την ευχερή χρήση τους: Αυτές είναι:
• 2 Φρέζες
• Πλάνη (η μεγαλύτερη στην Κεφαλονιά)
• Ακτινικό Δράπανο (Radial) μοναδικό στην Κεφαλονιά
• 2 Δράπανα Στήλης
• Παλινδρομικό Πριόνι
β) Αποθήκη Εργαστηρίου Εργαλειομηχανών

ΧΩΡΟΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ
α) Ξεχωριστός και απομονωμένος, ώστε ο καπνός να μην επιβαρύνει το γύρω χώρο και να μην παρακωλύει τις δραστηριότητες που εκτελούνται στα εργαστήρια.
β) Ειδικό χώρο, για αποθήκευση φιαλών Οξυγόνου, Ασετυλίνης, Argon, ATAL, ανεξάρτητο από τους υπόλοιπους, (χρησιμοποιούνται στο μάθημα των συγκολλήσεων) ώστε σε περίπτωση έκρηξης φιάλης να μη συμβεί ατύχημα.

2. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ
α) Κυρίως χώρος Εργαστηρίου Μηχανολογικών Κατασκευών.
β) Αποθήκη Εργαστήριου Μηχανολογικών Κατασκευών

3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
α) Κυρίως χώρος Εργαστηρίου ψυκτικών εγκαταστάσεων και κλιματισμού στον οποίο πέρα των υπολοίπων θα λειτουργούν 12 προσομοιωτές με υπολογιστές, καθώς και μεγάλα μοντέλα ψυκτικών μονάδων και κλιματισμού με κανάλια.
β) Αποθήκη Εργαστηρίου Ψυκτικών

4. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
α) Χώρος εκπαίδευσης μαθητών σε πέντε (5) υπάρχοντα αυτοκίνητα εν λειτουργία (διαγνωστικά, απαγωγέας καυσαερίων, αναλυτής καυσαερίων πάγκοι εργασίας), συνυπολογίζοντας και χώρο για δικόλωνο ανυψωτικό.
β) Αίθουσα Θεωρίας Εργαστηρίου.
γ) Αποθήκη αυτοκινήτου. Χώρος φύλαξης μεγάλων μηχανισμών αυτοκινήτου, (μηχανικά σασμάν, σασμάν αυτόματα, διαφορικά, κινητήρες, τομές κινητήρων, συστημάτων ανάρτησης, συστημάτων πέδησης, συστημάτων διεύθυνσης. Εκπαιδευτικά μοντέλα μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, καύσιμα, λάδια και γενικά αναλώσιμα.
δ) Αποθήκη για φύλαξη ειδικών συσκευών και εργαλείων (διαγνωστικών, παλμογράφου, απαγωγέα καυσαερίων κ.α)

5. ΛΕΒΗΤΟΣΤΑΣΙΟ

6. ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

7. ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΜΕ ΝΙΠΤΗΡΕΣ για την καθαριότητα των μαθητών

Συνοψίζοντας, επιμένουμε σχετικά με την επιλογή του κτηρίου που πρόκειται να κατασκευαστεί καθώς και των χαρακτηριστικών του θέλουμε να ληφθούν υπόψη προκειμένου να μπορεί να γίνεται ουσιαστική εκπαίδευση και να είναι δυνατόν να διεξαχθούν τα μαθήματα ειδικότητας μέσα στο σχολείο.

Διαφορετικά είναι φανερό ότι η όποια ντε φάκτο υποβάθμιση, μέσα από την υποβάθμιση του εν λόγω κτιρίου, αντικειμενικά συνδέεται με την προώθηση των αναδιαρθρώσεων που προβάλλει η ΕΕ, αφού οι ιδιώτες θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε βάρος του σχολείου ενώ θα πριμοδοτηθεί και η τσάμπα εργασία (μέσω της λεγόμενης μαθητείας) σε χώρους δουλειάς, ως δήθεν υποκατάστατο των ελλείψεων του ΕΠΑΛ. Γι΄ αυτό το ζήτημα της πλήρους κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου είναι ένα αίτημα στο οποίο η ΕΛΜΕ-ΚΙ δεν μπορεί να κάνει εκπτώσεις.

Αργοστόλι 11/03/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                              Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                                    Φαρακλός Βαγγέλης


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250