ΕΛΜΕΚΙ: Να μην περάσει η κατάργηση δεκάδων οργανικών στα σχολεία της Α΄βάθμιας!!!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 06:46

ΕΛΜΕΚΙ: Να μην περάσει η κατάργηση δεκάδων οργανικών στα σχολεία της Α΄βάθμιας!!!

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΠΑΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Να μην περάσει η κατάργηση δεκάδων οργανικών στα σχολεία της Α΄βάθμιας!!! Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την μαζική κατάργηση οργανικών θέσεων σε σχολεία της Α΄ βάθμιας του Νομού. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ετήσιων διαδικασιών για κατάργηση - ίδρυση – αναβάθμιση – υποβάθμιση σχολείων, προτείνονται 11 ιδρύσεις οργανικών θέσεων και 26 καταργήσεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία!!! Δηλαδή, μείον δύο σχολεία ουσιαστικά. Η πρόταση γίνεται από την τοπική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τις Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας και τους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ενώ παράλληλα και ανεξάρτητα από αυτό διοχετεύεται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Παιδείας (my school).

Συγκεκριμένα για κατάργηση προτείνονται:

Μία θέση Φυσικής Αγωγής στο 3ο Δημοτικό Σχολείο (ΔΣ) Αργοστολίου και μία αγγλικών στο ΔΣ Χιονάτων. Στα ολοήμερα: μία θέση στο 1ο ΔΣ Ληξουρίου, δύο θέσεις στο 2ο ΔΣ Ληξουρίου, μία θέση στο 5ο ΔΣ Αργοστολίου, μία θέση στο ΔΣ Πυλάρου, μία θέση στο ΔΣ Αγίας Θέκλης, μία θέση στο ΔΣ Σκάλας, τρεις θέσεις στο ΔΣ Ιθάκης. μία θέση στο ΔΣ Σταυρού Ιθάκης, μία θέση στο ΔΣ Μεσοβουνίων. Επίσης, προτείνεται η κατάργηση μίας θέσης τσιγγανοπαίδων στο 5ο ΔΣ Αργοστολίου και μία ακόμη θέση δασκάλων στο 5ο ΔΣ Αργοστολίου. Στα νηπιαγωγεία: καταργούνται: δύο θέσεις στο 1ο ολοήμερο (Ολ.) Αργοστολίου και από μία στο 3ο Ολ. Αργοστολίου, στο 1ο Ολ. Αγίου Γερασίμου, στο 1ο νηπιαγωγείο Αγίας Ειρήνης, στο Ολ. Βλαχάτων, στο νηπιαγωγείο Δειλινάτων, στο Ολ. Πόρου, στο Ολ. Σάμης, στο νηπιαγωγείο Χιονάτων.

Είναι φανερό ότι ουσιαστικά η πρόταση κατακρεουργεί τα ολοήμερα, τα οποία φέτος είχαν πανελλαδικά υποστεί τα πάνδεινα από την κυβερνητική πολιτική με μετακινήσεις προσωπικού κοκ. Η πρόταση πατά στα αδιέξοδα που είχαν μεθοδικά δημιουργηθεί στη λειτουργία τους και προσφέρει «οικονομία κλίμακας» χτυπώντας περαιτέρω τη λειτουργία τους. Επιπλέον, μια σειρά περιφερειακά σχολεία τσακίζονται, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ιθάκη κλείνουν τέσσερις οργανικές. Απαράδεκτη είναι και η πρόταση για κατάργησης θέσης τσιγγανοπαίδων, κάτι που θα συμβάλλει σε νέα περιθωριοποίηση αυτής της ομάδας συμπολιτών μας. Κι αυτό όταν στο Νομό κι αλλού το κύριο πρόβλημα λειτουργίας των ολοήμερων ήταν ότι δεν είχαν και συνεχίζουν να μην έχουν οργανικές για μια σειρά ειδικότητες. Εξάλλου δάσκαλοι και ειδικότητες απουσιάζουν ακόμη και σήμερα ακόμη κι από τον πρωινό κύκλο. Λείπει προσωπικό όταν χιλιάδες νέοι συνάδελφοι είναι άνεργοι.

Στο πλαίσιο, στο οποίο στηρίζεται η πρόταση, παίρνεται υπόψη το ΦΕΚ 2451/2013 που επιτρέπει την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία κατά 10% στην αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό. Η εγκύκλιος, που στάλθηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και δεν έχει αμφισβητηθεί από την τωρινή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ορίζει σαφώς ότι η όποια ίδρυση σχολείου θα γίνει αφού ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αφού εξευρεθούν πόροι από την τοπική διοίκηση για τα λειτουργικά έξοδα και τη μεταφορά μαθητών. Με άλλα λόγια οι ρυθμίσεις αποτελούν τμήμα του λεγόμενου σχολείου της αγοράς που έχουν καθορίσει κεφάλαιο και ΕΕ, που βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και που οι θέσεις εργασίας ρευστοποιούνται, σε βάρος της μορφωτικής διαδικασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΠΑΜΕ καλεί τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε επαγρύπνηση για να μην περάσει η πρόταση. Να καταψηφιστεί σε Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας και Δημοτικά Συμβούλια. Να αποσυρθεί άμεσα από το myschool και να μη γίνει δεκτή από το Υπουργείο Παιδείας. Να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων σε προσωπικό. Εδώ και τώρα η λειτουργία τους να γίνεται με αποκλειστικά κρατικές δαπάνες, με μείωση του αριθμού των μαθητών στους 15 για δημοτικά και νηπιαγωγεία, με στήριξη των περιφερειακών σχολείων, των ολοήμερων, των τάξεων τσιγγανοπαίδων κλπ. Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο που προσαρμόζει το σχολείο στην αγορά και ορθώνει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των μικρών μαθητών.




00 inkefalonia general ad 300X250