Γιάννης Βαρούχας: «Δεν Ξεχνάμε – Μέρος τρίτο(Α.Τ.Ε.Ι. Ι.Ν.)»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 00:22

Γιάννης Βαρούχας: «Δεν Ξεχνάμε – Μέρος τρίτο(Α.Τ.Ε.Ι. Ι.Ν.)»

Διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες ανακοίνωση της τοπικής ΝΔ σχετικά με το A.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με την οποία ψέγει τη Βουλευτή του Νομού μας, κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ότι δήθεν ψήφισε όχι στην ίδρυση "νέου" τμήματος A.Τ.Ε.Ι. στο Αργοστόλι. Εξυμνεί δε το κόμμα της ΝΔ ότι δήθεν ενίσχυσε το A.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με την ίδρυση "νέου" Τμήματος στο νησί μας. Επειδή ο λαός της Κεφαλονιάς έχει μνήμη και ξέρει ακριβώς τι έπραξε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας (και σε ό,τι αφορά το Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων), θεωρούμε χρέος μας να θυμίσουμε σε αυτούς που έχουν ξεχάσει τα πραγματικά γεγονότα και διαστρεβλώνουν την αλήθεια για τα όσα έπραξε η συγκυβέρνηση σχετικά με το A.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.

Θυμίζουμε λοιπόν:

1. Δεν έγινε ποτέ ίδρυση νέου Τμήματος στην Κεφαλονιά. Αυτό που έγινε είναι ότι μετά από ένα χρόνο μεταβατικής λειτουργίας, την τελευταία στιγμή (ΦΕΚ 15 Μαΐου 2014) πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις και τις Δημοτικές εκλογές, σε ένα νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης για τις Λαϊκές αγορές, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία 10 γραμμών όπου το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας μετονομάστηκε σε Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τ.Ε.. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω, παραθέτουμε αυτούσια την Τροπολογία (με τα ορθογραφικά λάθη του ΦΕΚ-απόδειξη της προχειρότητας):

_____________________________________________________________________

ΦΕΚ/Αρ. Φύλλου 118/15 Μαΐου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ'ΑΡΙΘ 4264

Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις

Άρθρο 56

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

1. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Τ.Ε.Ι. Ιονιων Νήσων μετονομάζεται σε Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τ.Ε. του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με έδρα το Αργοστόλι και εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Το Τμήμα δέχεται εισακτέους από το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 και εφεξής. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη των προεδρικών διαταγμάτων 103/2013 (Α΄136) και 94/2013 (Α΄132) που αντίκεικαι στην παρούσα διάταξη καταργείται.

2. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει από την 5η Μαΐου 2014.

____________________________________________________________________

2. Το A.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων αποδυναμώθηκε σημαντικά από τη συγκυβέρνηση αφού με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» από τα οκτώ τμήματα που λειτουργούσαν σε Κεφαλονιά-Ζάκυνθο-Λευκάδα έμειναν πέντε (τρία στην Κεφαλονιά, ένα στην Ζάκυνθο όπου υπήρξε συγχώνευση και ένα στη Λευκάδα όπου επίσης υπήρξε συγχώνευση). Άρα δε δημιουργήθηκε κανένα νέο τμήμα ως προσθήκη στο Ίδρυμα όπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά ουσιαστικά καταργήθηκαν 3 τμήματα.

   Μάλιστα στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Κεφαλονιάς, τέθηκε σε μεταβατική λειτουργία και θα διατηρούνταν στην Κεφαλονιά έως το 2018 (χωρίς να δέχεται εισακτέους) οπότε θα μεταφέρονταν (προσωπικό, εργαστήρια και υποδομές) στον Πύργο.

   Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι στο νησί μας, και συγκεκριμένα στο Ληξούρι, λειτουργούσε από την ίδρυσή του και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων το οποίο με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» μεταφέρθηκε στη Λευκάδα. Έτσι στο νησί μας λειτουργούν πλέον 3 και όχι 4 τμήματα του Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.

3. Η ευκαιριακή και εντελώς πρόχειρη τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την μετονομασία του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας σε τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, που κατατέθηκε κατά την προσφιλή συνήθεια της συγκυβέρνησης σε ένα εντελώς άσχετο με την παιδεία Νομοσχέδιο, μπορούσε να ψηφιστεί από τη Βουλευτή μας μόνο εάν ψήφιζε ολόκληρο το Νομοσχέδιο για τις Λαϊκές αγορές αφού προς ψήφιση τέθηκε ολόκληρο το Νομοσχέδιο και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία κατά άρθρο.

Ας θυμίσουμε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή το Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων:

  1. Είναι το μοναδικό Τριτοβάθμιο ίδρυμα στην Ελλάδα που διοικείται από διορισμένη απ’ το Υπουργείο Παιδείας Διοικούσα Επιτροπή με έδρα την Αθήνα και όχι από εκλεγμένη διοίκηση που αποτελείται από καθηγητές των Τμημάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, και πολύ περισσότερο η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δε φρόντισε να προσληφθούν ως μόνιμοι, ελάχιστοι ακόμη καθηγητές που απαιτούνται για να γίνει το ίδρυμα αυτοδύναμο και αυτοδιοίκητο.
  2. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μόνιμου Διοικητικού προσωπικού όπως σε όλα σχεδόν τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα (Γραμματείες κτλ).
  3. Η κρατική επιχορήγηση που δίνεται για τη λειτουργία του Ιδρύματος έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, κάτι που καθιστά επισφαλή τη λειτουργία του στο άμεσο μέλλον.

   Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη προβλήματα που αντιμετωπίζει το Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, αλλά και τα περισσότερα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας (ακόμη και τα μεγαλύτερα), λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν απ’ τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, το μέλλον του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, υπό αυτές τις συγκεκριμένες πολιτικές που εμπνεύστηκαν το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», δε διαγράφεται ευοίωνο.

   Εμείς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεσμευόμαστε ότι θα σκύψουμε πάνω στα προβλήματα του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων για να τα αντιμετωπίσουμε ριζικά και μόνιμα, ώστε να εξασφαλιστεί μια για πάντα η ύπαρξη, η λειτουργία και η ανάπτυξη αυτού του τόσο σημαντικού Τριτοβάθμιου Ιδρύματος στο νησί μας. Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα και η εκμετάλλευση του Ιδρύματος με ψεύτικα επιχειρήματα πλασματικών θριάμβων για εκλογικούς λόγους μόνο κακό μπορούν να επιφέρουν.

   Αυτή είναι η αλήθεια για το Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί να την αντικρούσει, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!

Αργοστόλι, 23/01/2015
Γιάννης Βαρούχας




00 inkefalonia general ad 300X250