Yποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων συναλλαγών

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014 23:40

Yποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων συναλλαγών

Για τελευταία φορά καλούνται οι υπόχρεοι να υποβάλλουν τις ετήσιες συγκεντρωτικές καταστάσεις συναλλαγών, οι οποίες αφορούν τη χρήση 2013 και θα υποβληθούν μέχρι την 31/12/2014.

 
Στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περιλαμβάνονται γενικά οι συναλλαγές που πραγματοποίησαν οι επιτηδευματίες για την επαγγελματική τους εξυπηρέτηση ή την εκπλήρωση του σκοπού τους, από αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, από χονδρικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών και από καταβολή ή είσπραξη αμοιβών, αποζημιώσεων, οικονομικών ενισχύσεων και άλλων δικαιωμάτων
Ειδικά οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. υποβάλλουν καταστάσεις, μόνο για τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους, που δύνανται να εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους.
 
Κατά τα παλαιότερα έτη εξαιρούνταν και δεν περιλαμβάνονταν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις κάποιες συναλλαγές. Τώρα, οι όποιες εξαιρέσεις ορίζονται μόνο στο άρθρο 10 του νόμου .
Οι εξαιρέσεις:
 
-Η συνολική αξία των πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών εκτός της χώρας, καθώς και οι αγορές αγαθών ή υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δεν ασκούν δραστηριότητα εντός της χώρας.
-H συνολική αξία των τόκων καταθέσεων που χορηγούν οι τράπεζες, καθώς και η συνολική αξία των τόκων και των προμηθειών που χορηγούν σε άλλες τράπεζες ή λαμβάνουν από αυτές ή από άλλους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, με την εξαίρεση των προμηθειών που λαμβάνουν από υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε κατόχους - χρήστες πιστωτικών καρτών.
-Η συνολική αξία των τόκων και προμηθειών που καταβάλλουν σε τράπεζες ή λαμβάνουν από αυτές οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών, με την εξαίρεση των προμηθειών που καταβάλλουν στις τράπεζες λόγω πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών σε κατόχους - χρήστες πιστωτικών καρτών.
-Τα έξοδα μισθοδοσίας.
-Οι συναλλαγές, για τις οποίες η αξία ενός εκάστου στοιχείου που έχει εκδοθεί γι' αυτές δεν υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ.
-Η συνολική αξία των συναλλαγών που αφορούν λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών.
-Τα ασφάλιστρα, οι επιστροφές ασφαλίστρων και οι εκπτώσεις επί των ασφαλίστρων που αναγράφονται στα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια ή στις πρόσθετες πράξεις.
 
 
 



00 inkefalonia general ad 300X250