Ο Φορέας Διαχείρισης Αίνου για την ολοκλήρωση του σεμιναρίου “Οικοτουρισμός και Προστασία της Βιοποικιλότητας”

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014 07:16

Ο Φορέας Διαχείρισης Αίνου για την ολοκλήρωση του σεμιναρίου “Οικοτουρισμός και Προστασία της Βιοποικιλότητας”

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία Σεμινάριο με τίτλο “Οικοτουρισμός και Προστασία της Βιοποικιλότητας”, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014. Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στο Αργοστόλι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης, κ. Γεωργίας Καμάρη, Ομότιμης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν: η Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Αντιδήμαρχος Ομαλών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης κ. Σπυρίδων Ματιάτος εκ μέρους του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Αλεξάνδρου Παρίση, η κ. Αλεξάνδρα Λάντου, Αναπλ. Διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού Π.Ε. Κεφαλληνίας εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Σπυρίδων Γαλιατσάτου και η κ. Κωνσταντίνα Χαρίτου, Ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Κατόπιν, η εκδήλωση συνεχίστηκε με δύο παρουσιάσεις από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Ευάγγελο Κεκάτο και την Ειδική Επιστήμονα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, κ. Ναταλί Δολόγλου, για θέματα Οικοτουρισμού της Κεφαλονιάς και Αξιοποίησης Ορεινών Περιοχών. Μία γενική θεώρηση για τον οικοτουρισμό στην Κεφαλονιά έκανε, επίσης, και ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ευστάθιος-Σωτήριος Κουρής.

Στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου ακολούθησαν δύο ομιλίες από μέλη του Επιστημονικού Προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν σε θέματα οικοτουρισμού, προστασίας της βιοποικιλότητας, τρόπων αξιοποίησης των ορεινών περιοχών και μορφών εναλλακτικού τουρισμού στην Κεφαλονιά και ιδιαιτέρως στον Εθνικό Δρυμό Αίνου.

Αναλυτικά, οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν είχαν ως εξής:

  •       Σημασία της Φύσης στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Κεφαλονιάς, κ. Ευάγγελο Κεκάτο.
  •       Ελπίδα ή απειλή ο τουρισμός σε προστατευόμενες ορεινές περιοχές; από την κ. Ναταλί Δολόγλου, Βιολόγο, MSc Environmental Pollution Science, Ερευνήτρια στο Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Ε.Μ.Π. για την προστασία και ανάπτυξη του ορεινού περιβάλλοντος και των τοπικών Ευρωπαϊκών πολιτισμών.
  •       Παρατήρηση πουλιών στην Κεφαλονιά: ένας δυναμικός τομέας εναλλακτικών μορφών τουρισμού, από τον Δρ. Ξανθάκη Μιχαήλ, Δασολόγο, Συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.
  •       Οικοτουριστικές δυνατότητες στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, από την κ. Γεωργία Λυσίτσα, MSc Δασολόγο, Υπεύθυνη Δράσεων Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν.

Εξάλλου, την επόμενη ημέρα, Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε οικοτουριστική εκδρομή με θέμα τα μανιτάρια στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στόχος της εκδρομής ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σχετικά με την προσεκτική συλλογή των μανιταριών, ώστε να επιτυγχάνεται η αειφόρος διατήρησή τους στην περιοχή. Την ενημέρωση των επισκεπτών έκανε η Λέκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ζαχαρούλα Γκόνου που είναι και η Επιστημονική Υπεύθυνη της Δράσης: “Καταγραφή και παρακολούθηση ειδών μακρομυκήτων (μανιταριών) του Εθνικού Δρυμού Αίνου”, την οποία υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης, στα πλαίσια της υλοποίησης του 1ου Υποέργου του με τίτλο “Πρόγραμμα για την Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας” (1ος Άξονας Δράσεων: Καταγραφή και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης περιοχής- ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων) της ενταγμένης Πράξης “Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού Αίνου” στο Ε.Π. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013”, μαζί με την υποψήφια Διδάκτωρ κ. Μαρίνα Τριανταφύλλου. Στην εκδρομή έλαβαν μέρος 34 άτομα, τα οποία συνέλεξαν περιορισμένο αριθμό μανιταριών για ενημερωτικούς και μόνο σκοπούς, απολαμβάνοντας παράλληλα το φθινοπωρινό τοπίο του Δρυμού. Οι συμμετέχοντες, επίσης, επισκέφθηκαν το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου, όπου έγινε παρουσίαση σχετική με τα μανιτάρια του Αίνου. Πριν από την ολοκλήρωση της εκδρομής έγινε ξενάγηση στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Κέντρου Αίνου και μοιράστηκε ελαφρύ γεύμα και αναμνηστικό υλικό στους συμμετέχοντες από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όσους συμμετείχαν στο Σεμινάριο και στην εκδρομή και ανανεώνει το ραντεβού του για ανάλογες δραστηριότητες, που σύντομα θα ακολουθήσουν και για τις οποίες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Προτεραιότητα του Φορέα αποτελεί η δημιουργία ευκαιριών στους κατοίκους της Κεφαλονιάς και στους επισκέπτες της, προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα και να αγαπήσουν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και τις απαράμιλλες ομορφιές που διαθέτει, κάνοντάς τους αρωγούς και συνοδοιπόρους στις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία του.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομοτ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών

Capture copy copy copy copy copy copy copy copy




00 inkefalonia general ad 300X250