Ενημέρωση απο την Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου για την αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικοειδών

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 11:37

Ενημέρωση απο την Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου για την αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικοειδών

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κεφαλλονιάς ενημερώνει ότι για την αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικοειδών που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους από το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus) και την πεταλούδα ( Paysandisia archon ) έχει προχωρήσει :

  • στην καταγραφή των φοινικοειδών που φύονται στους κοινόχρηστους χώρους του Αργοστολίου
  • στην σύνταξη τευχών προδιαγραφών παροχής υπηρεσιών για την πρόληψη και περιορισμό των εχθρών των φοινικοειδών στο δήμο Κεφαλλονιάς που παρά τις δύο δημοσιεύσεις δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος, ανάληψη της εργασίας.
  • στην διενέργεια με ιδία μέσα για το έτος 2014 δύο ψεκασμών στα φοινικοειδή που φύονται στους κοινόχρηστους χώρους με αδειοδοτημένο σκεύασμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την εμπορική ονομασία Ascot 25 WG και δραστική ουσία την Lambda-cyhalothrin. Οι εφαρμογές έγιναν με την έγχυση του ψεκαστικού διαλύματος στην κορυφαία λόγχη των φοινίκων .
  • στην εφαρμογή της μεθόδου της δενδροχειρουργικής σε προσβεβλημένους φοίνικες  που  η προσβολή δεν είχε φθάσει στο κορυφαίο μερίστωμά  τους.
  • στην έγκαιρη απομάκρυνση και ενταφιασμό φοινικοειδών που παρουσιάζουν προσβολή μη αναστρέψιμη λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος για την αποφυγή διασποράς του μολύσματος .
  • στην διενέργεια τακτικών μικροσκοπικών ελέγχων τόσο σε φοινικοειδή που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους των Δημοτικών Ενοτήτων αλλά και σε ιδιόκτητους, για την έγκαιρη επισήμανση συμπτωμάτων προσβολής τους και την παροχή συμβουλών για την αντιμετώπισή τους.
  • στην ενημέρωση των δημοτών για τους εχθρούς των φοινικοειδών και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν με κάθε πρόσφορο μέσο
  • στην τακτική ενημέρωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για τα αποτελέσματα επισημάνσεων σε φοίνικες που φύονται σε ιδιόκτητους χώρους.
  • στην διενέργεια του κλαδέματος των φοινικοειδών (απομάκρυνση ξερών φύλλων) αυστηρά στους χειμερινούς μήνες που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και αναστέλλεται η πτήση των εντόμων για την αποφυγή νέων μολύνσεων

Η υπηρεσία βρίσκεται σε επαφή με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  Π.Ε Κεφαλληνίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και με αντίστοιχες Δ/νσεις άλλων Δήμων, για την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Η βιολογία όμως των εντόμων και ιδιαίτερα του κόκκινου σκαθαριού ( ωοτοκία περίπου 300 αυγών ανά ενήλικο, έως τρεις γενιές το έτος, μήκος στοών προνυμφών πάνω από μέτρο, θέσεις νύμφωσης προφυλαγμένες σε κουκούλι με φυτικές ίνες, ) καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη την αντιμετώπισή τους. Στα ιδιόκτητα φοινικοειδή υπεύθυνη είναι  η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας.

Για τους παραπάνω λόγους σε κανένα δήμο της χώρας δε έχει καταστεί δυνατή η διάσωση των φοινικοειδών παρά μόνο η καθυστέρηση της καταστροφής τους ακόμα και σε δήμους πιο εύρωστους οικονομικά από τον δικό μας, με μεγαλύτερη εμπειρία και επάρκεια προσωπικού (Αττικής, Πατρών, Κέρκυρας).

Ο Δήμος  μας είναι ανοικτός  σε κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση  που θα εξασφαλίζει αποδεδειγμένα  την διάσωση  των φοινικοειδών.

Για οποιαδήποτε πληροφορία τα τηλέφωνα της υπηρεσίας μας είναι 2671362645, 2671361025.

                                                            Ο Αντιδήμαρχος Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου

                                                                                Σπυρίδων  Ματιάτος




00 inkefalonia general ad 300X250