Έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών προς Εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 18:07

Έρχεται η νέα ρύθμιση οφειλών προς Εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία

H ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα πριν και από τον ερχομό των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα. Και θα προβλέπει 100 δόσεις για χρέη έως 15.000 ευρώ και 72 δόσεις για μεγαλύτερα χρέη. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά το 90% των οφειλετών.

Για τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπολογίζεται ότι η πρόβλεψη των 100 δόσεων αφορά περίπου 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει της διάταξης που προωθείται δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.

Έως και 72 δόσεις θα προβλέπονται για ένα σημαντικό εύρος οφειλετών, με χρέη πιθανότατα έως και 300.000 ευρώ. Γι' αυτούς, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης, θα διατηρηθεί, όμως, η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικών επιστολών από τράπεζες, ενώ αυτονόητη θεωρείται η καταβολή των τρεχουσών εισφορών.

Εκτός βέβαια από τις δόσεις, σημαντικό κίνητρο για την ένταξη νέων οφειλετών στη ρύθμιση θα αποτελέσει η μεγάλη μείωση του επιτοκίου, από 8,05% σε περίπου 4%. Εξίσου σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι στη νέα αυτή απλούστερη και ευνοϊκότερη ρύθμιση θα μπορεί να ενταχθεί το σύνολο των χρεών που δημιουργήθηκε ακόμη κι εντός του 2014, ενώ προβλέπεται επίσης δραστική μείωση των προστίμων και προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.




00 inkefalonia general ad 300X250