Το 68% των Ελλήνων θεωρεί την ανεργία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2014 15:59

Το 68% των Ελλήνων θεωρεί την ανεργία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα

Είδαν το «φως της δημοσιότητας» τα αποτελέσματα της έρευνας «Ευρωβαρόμετρο» για το διάστημα από 31 Μαΐου- 14 Ιουνίου( Η αμέσως προηγούμενη έρευνα έγινε τον περασμένο Νοέμβριο.) Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνονται στους πίνακες που ακολουθούν.

 Ιεραρχώντας τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, οι Έλληνες σε ποσοστό 63% κατατάσσουν πρώτη την ανεργία και στη συνέχεια με 48% την οικονομία.

Επίσης,«Καλή» ποιότητα ζωής θεωρούν ότι έχουν 26% των Ελλήνων (56% στην ΕΕ) και «κακή» 74% (42% στην ΕΕ).

Το 95% των Ελλήνων και 88% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, ενώ 64% των Ελλήνων και 78% των Ευρωπαίων ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για περιορισμό ελλειμμάτων και χρέους.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΧΩΡΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Κακή το 98%

Κακή έως πολύ κακή το 67%

Κακή το 48% και ικανοποιητική το 30%

Σε λάθος δρόμο το 70% και σε σωστό το 15%

ΕΥΡΩΠΗ

Κακή το 74%

Κακή έως πολύ κακή το 31%

Κακή το 26% και ικανοποιητική το 74%

Σε λάθος δρόμο το 47% και σε σωστό το 28%

ΣΧΟΛΙΟ: Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου οι αρνητικές απαντήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 4%.Όσον αφορά την απασχόληση οι  αρνητικές απαντήσεις στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 4% και στην Ελλάδα κατά 1%.Την επαγγελματική κατάσταση ,τον περασμένο Νοέμβριο,οι Έλληνες χαρακτήριζαν  κακή σε ποσοστό 56%, ενώ ήταν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 22%.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ 12ΜΗΝΟ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ 12ΜΗΝΟ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΤΟ ΕΡΧΟΜΕΝΟ 12ΜΗΝΟ

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το 14% καλύτερη-το 38% χειρότερη

Το 17% καλύτερη-το 49% χειρότερη

Το 16% βελτίωση και το 51% χειρότερη.

Προβληματίζει ο κίνδυνος της φτώχειας το 56%

 

ΕΥΡΩΠΗ

   

Προβληματίζει ο κίνδυνος της φτώχειας το 32%

 

ΣΧΟΛΙΟ:Στην ερώτηση για το πώς προβλέπουν την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες,τον περασμένο Νοέμβριο, θεωρούσαν ότι θα είναι καλύτερη το 13%, ενώ 63% υποστηρίζανε το αντίθετο. Για δε την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού το επόμενο έτος 12% (+2 μονάδες) υποστηρίζανε ότι θα είναι καλύτερη και 52%(-14 μονάδες) χειρότερη.
Σχετικά με την κατάσταση της απασχόλησης το επόμενο έτος, 6% (+5%) προβλέπανε βελτίωση και 70% (-19%) επιδείνωση της κατάστασης.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

ΘEΣMIKEΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΒΟΥΛΗ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕς ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση δηλώνει το 16%-Αρνητική δήλωση το 84%

Σε ό,τι αφορά στα πολιτικά κόμματα, 91% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη και 9% απαντούν θετικά.

Στη Βουλή, εμπιστοσύνη δηλώνουν ότι έχουν το 16%

και στις δημόσιες περιφερειακές και τοπικές αρχές 31%

20% των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα και 80% (-2%) δυσαρεστημένοι.

ΕΥΡΩΠΗ

Στην ΕΕ, 27% έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και 68% όχι.

   

 Στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% και 48%

ΣΧΟΛΙΟ:Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Κυβέρνηση ,ήταν τον προηγούμενο Νοέμβριο 10%, ενώ αρνητική δήλωση έκανε το 87%.Στην Ευρώπη,τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 23% και 72%. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα σε ποσοστό 94%, ενώ θετική εικόνα είχε το 4%! Δήλωναν εμπιστοσύνη στη Βουλή σε ποσοστό 12% και στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές 23%.Για την λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δήλωναν δυσαρεστημένοι σε ποσοστό 82% και ευχαριστημένοι σε ποσοστό 18%.Στην Ε.Ε. ,τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46% και 52%.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Κατ αρχάς, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι δεν έχουμε ουσιαστικές μεταβολές σε όλες τις περιπτώσεις, ανάμεσα στο τωρινό και προηγούμενο "Ευρωβαρόμετρο".Υπάρχει μια τάση για θετικότερες εκτιμήσεις-η οποία,όμως,παρατηρείται και σε επίπεδο Ε.Ε.

Εξακολουθούν να είναι οι Έλληνες εξαιρετικά αρνητικοί όσον αφορά τους θεσμούς και τη λειτουργία τους,εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την κατάσταση της οικονομίας το επόμενο 12μηνο και θεωρούν την κατάσταση της απασχόλησής τους πολύ κακή!





00 inkefalonia general ad 300X250