Μουσικό Ορατόριο για την Ενωση των Επτανήσων από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014 15:34

Μουσικό Ορατόριο για την Ενωση των Επτανήσων από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

4 Μαΐου 2014 20.00 μ.μ. - Δημοτικό Θέατρο ΠειραιάΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ1864 - 2014150 Χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα 16 Μαΐου 1864- 16 Μαΐου 2014 συμπληρώνονται 150 χρόνια από την «Πράξη Άρσεως της Βρετανικής Προστασίας» από τα Επτάνησα. Ένας αγώνας άνω των 10 αιώνων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτητοποίηση των Ιονίων Νήσων από τους Ενετούς, Γάλλους, Ρώσους και Άγγλους κατακτητές. Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά για να τιμήσει την Επέτειο των 150 χρόνων της Ένωσής μας με τη μητέρα Ελλάδα, και τον Αγώνα των Ριζοσπαστών,  στο ανακαινισμένο, μεγαλοπρεπές Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας,  παρουσιάζειτο Συμφωνικό Ορατόριο « CONVENTUS 1864» (Η ΕΝΩΣΙΣ)

Το Ορατόριο ανεβαίνει σε Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και τη μουσική την υπογράφει ο Γάλλος συνθέτης Ζorzes Katris (επτανησιακής καταγωγής). Το Ορατόριο χαρακτηρίζεται από την Επική Μουσική και την Ευρωπαϊκή μουσική γραμμή του 17ου, 18ου & 19ου αιώνα, καθώς η αρμονική συνύπαρξη των μουσικών συνόλων από τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Ψαλτικό Μέλος & τη Μαντολινάτα θα διαμορφώσουν τη Μουσική Ανθολογία της παράστασης. Την αφήγηση επιμελείται ο διακεκριμένος ηθοποιός Βύρων Κολάσης, ενώ τον λυρισμό της παράστασης “ντύνουν” δύο εξαίρετοι σολίστες μονωδοί, Κέλλυ Τουσμάνοφ σοπράνο και Γιώργος Σαμαρτζής  τενόρος.

Το Ορατόριο, είναι το δεύτερο κατά σειρά εμβληματικό έργο του συνθέτη, μετά την “Ωδή Των Ελλήνων” που παρουσιάσθηκε πέρυσι μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων με τη μεικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. Ως μουσικό Έργο αποτελεί έναν φόρο τιμής αλλά και εξιστόρησης των γεγονότων του μεγάλου αγώνα, προς την Εθνική Ελευθερία και Ανεξαρτησία των Ιονίων Νήσων από τους Δυνάστες της Ευρώπης.

Το Ορατόριο «CONVENTUS 1864» (Η ΕΝΩΣΙΣ)
αποτελεί έναν πραγματικό Φόρο Τιμής
απέναντι στους “Αθάνατους” αγωνιστές
της Εθνικής    Ανεξαρτησίας & Ελευθερίας. 
Ένα “μουσικό” σύμβολο Ειρήνης και Πολιτισμού
ένας Λαμπρός Εορτασμός
150 χρόνων Ενωμένου Ιονίου Πελάγους με την Μητέρα Ελλάδα,
σε μία πραγματική ΕΝΩΣΗ
των Τεχνών & των Γραμμάτων του Ελληνικού Έθνους.


H Συμφωνική μουσική, η Μελοποιημένη Επτανησιακή ποίηση, η Αφήγηση και  η Ψηφιακή εικόνα  θα μας ταξιδέψουν από την υποταγή των Επτανησίων στους Ρωμαίους τον 3ο π.χ. αιώνα, μέχρι και την ιστορική στιγμή της Ένωσης την 16η Μαΐου ανάμεσα στον Ερρίκο Στορξ και τον Θρασύβουλο Ζαϊμη, όπου επίσημα υπογράφεται η άρση της Βρετανικής Εξουσίας από τα Επτάνησα για τη Μεγάλη Στιγμή της Ένωσης.

Ένα πραγματικό ταξίδι Στο Χρονικό της Ένωσης
με την υπόλοιπη « Μητέρα Ελλάδα»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΟΡΑΤΟΡΙΟΥ
Τίτλος: COΝVENTUS 1864 ( Η ΕΝΩΣΙΣ )
Μουσική: Zorzes Katris ( Mουσικοσυνθέτης)
Αφήγηση: Βύρων Κολάσης ( Ηθοποιός)
Ποίηση: Επτανήσιοι ποιητές- Γιώργος Ψαθάς
Ορχήστρα: Με την υποστήριξη της συμφωνικής ορχήστρας Ρόδου
και τα μέλη της Παιδικής Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας
(υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών)
(Διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτρης Χαλκιάς)

Χορωδία :  Χορωδία Δήμου Αθηναίων
( Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής)

Μαντολινάτα: Επτανησιακό σύνολο μαντολινάτας
(υπό την αιγίδα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά)

Σαντούρι: Μελίνα Μπιτζίδου
Βυζαντινό μέλος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: ZORZES KATRIS

Την εκδήλωση οργάνωσε και επιμελείται επιτροπή μελών του Δ.Σ. της Αδελφότητας.:
Η Μαριολένη Νεοφύτου, η Στέλλα Βουτσινά και ο Παύλος Καρούσος.

Είναι μεγάλη τιμή για το Σύλλογό μας η φιλοξενία της εκδήλωσής μας  στο Δημοτικό  Θέατρο Πειραιά για τον εορτασμό της Εθνικής μας Επετείου, που φέτος θα έχει ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και  Ιθακησίων  Πειραιά ευχαριστεί  θερμά την εφορία  του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και  τον καλλιτεχνικό Δ/ντή κ. Παναγιώτη Τζαμαργιά, για τη θετική εισήγησή τους  στη δωρεάν παραχώρηση του Θεάτρου.

Ευχαριστεί ιδιαίτερα το Δήμο Πειραιά και τον κ. Γιώργο Σιγάλα, πρόεδρο του ΟΠΑΝ , για την υποστήριξη της εκδήλωσής μας.

Επίσης ευχαριστούμε την κ. Νέλλη Παπαχελά, αντιδήμαρχο Πολιτισμού  του Δήμου Αθηναίων, για τη διάθεση της μεικτής Χορωδίας.

Ευχαριστούμε θερμά  όλους τους συντελεστές του Ορατορίου για την ευγενική συμμετοχή τους στην εκδήλωση του Συλλόγου μας.

Μαριολένη  Νεοφύτου

Capture2 copy




00 inkefalonia general ad 300X250