Ο Γεράσιμος Τρομπέτας συνταξιούχος Πλοίαρχος Ε.Ν προτείνει

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 11:24

Ο Γεράσιμος Τρομπέτας συνταξιούχος Πλοίαρχος Ε.Ν προτείνει

Κύριε Δήμαρχε, Ως δημότης της μικρής πόλης του Ληξουριού θα ήθελα να σας διατυπώσω κάποιες σκέψεις μου για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας: Α. Πριν την επανακατασκευή των πληγωμένων δρόμων του Ληξουρίου, κυρίως εκείνων κοντά στην παραλία, αναγκαίο είναι να εξεταστεί ταυτόχρονα και η αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων. Συχνά - πυκνά πλημμυρίζουν δρόμοι και καταστήματα, επειδή το υπάρχον δίκτυο ομβρίων έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό.Εκτιμώ ότι δυο είναι οι κύριες αιτίες:

1. Το τσιμέντωμα της κοίτης του ποταμού μείωσε τουλάχιστον στο μισό το στόμιο εκβολής με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίζει κάποιες φορές το χρόνο.
2. Η φυσική αποστράγγιση προς τη θάλασσα δυσχεραίνεται επειδή το επίπεδο του παραλιακού μετώπου είναι ψηλότερο από εκείνο του εσωτερικού, χωρίς να υπάρχουν κοιλότητες εκροής από την παραλιακή λεωφόρο προς τη θάλασσα
Νομίζω ότι:
1. Πλησίον της παραλιακής γέφυρας η κοίτη πρέπει να βαθύνει και
2. Να κατασκευαστούν τέσσερες κάθετες κοιλότητες προς την παραλιακή λεωφόρο και ακτογραμμή που θα είναι η συνέχεια των οδών Αντιόχου Ευαγγελάτου, Καποδιστρίου, Μεταξά και Σκαρλάτου. Οι κοιλότητες θα πρέπει να είναι μεγάλης ακτίνας χωρίς να εμποδίζεται από αυτές η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών και χωρίς αισθητική επιβάρυνση. Έτσι θα αποφεύγονται πλημμυρικά φαινόμενα και το νερό θα τρέχει ανεμπόδιστο προς τη θάλασσα.. Αυτό το έχω συναντήσει σε παραλιακές πόλεις Αμερικής και Ιαπωνίας με πολλαπλάσιο από το δικό μας ύψος βροχής.

Β. Λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής καλόν είναι να επεκταθεί το σχέδιο πόλεως βόρεια, δυτικά και νότια και να καταργηθεί η παρούσα ζώνη οικιστικού ελέγχου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να κατασκευαστούν ασφαλέστεροι, πλατύτεροι δρόμοι, χώροι πρασίνου, πλατείες (που αποτελούν και χώρους ασφαλούς καταφυγής), μεγάλα οικόπεδα και κτίρια που θα απέχουν ικανή απόσταση από το όριο του δρόμου.

Γ. Εν όψει των έργων του λιμανιού αναγκαία θεωρείται η εκβάθυνση όλου του λιμανιού τουλάχιστον στα 18 πόδια και η δημιουργία προβλήτων περιφερειακά για να προσδένονται αρκετά σκάφη. Αυτονόητο είναι ότι το συντομότερο πρέπει να αποκατασταθεί η παραλία από το τελωνείο μέχρι το ποτάμι, γιατί αυτό αποτελεί το πιο τουριστικό, λειτουργικό και εμπορικό κομμάτι του Ληξουριού.

Δ. Εκτιμητέο είναι το γεγονός είναι ότι κινητοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή, ο κρατικός μηχανισμός και ευαισθητοποιήθηκε η Ελληνική κοινωνία. Ευκτέο είναι η Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της να επιταχύνει τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την ταχύρρυθμο αδειοδότηση επισκευών. Περαιτέρω δε να εισηγηθεί σύσταση νέου ασφαλέστερου αντισεισμικού κανονισμού.

Πιστεύω ότι μπορούμε με ομόνοια, συνεργασία και όραμα να μετασχηματίσουμε την τραγωδία σε ευκαιρία αναδημιουργίας και βελτίωσης της πόλης μας για μας και τα παιδιά μας.

Με εκτίμηση Γεράσιμος Π. Τρομπέτας




00 inkefalonia general ad 300X250