Οι οικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014 11:27

Οι οικονομικές ειδήσεις της ημέρας

  • Παρατείνεται μέχρι 31/03/14 η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών στο Πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων
     
    Παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2014 η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών  για τους  ενταγμένους επενδυτές στο Πρόγραμμα ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών , που έληγε σήμερα. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΠΑΕ, από τα 9.406 έργα που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία (των δυνητικά εντασσόμενων), έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα δικαιολογητικά ένταξης για περισσότερα από 4.500 έργα. Η υποβολή των δικαιολογητικών διαπίστωσης και πλήρωσης των όρων της Υπουργικής Απόφασης ένταξης γίνεται είτε ιδιοχείρως στους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με την Περιφέρεια Υλοποίησης της επένδυσης, μέχρι τις 5 μ.μ. της 31/3/2014, είτε ταχυδρομικά (ή με courier) εντός της 31/3/2014
  • Ξεκαθαρίζει το «τοπίο» για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων
 
Με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται οι ημερομηνίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων, οι συναλλαγές που θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αλλά και ο τρόπος υποβολής των καταστάσεων. Ειδικά για φέτος οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τόσο για τα έσοδα όσο και τα έξοδα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ανά τρίμηνο μέχρι την τελευταία ημέρα του επομένου μήνα από το τέλος του τριμήνου που αφορούν. Ειδικά για όσους εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και τους αγρότες η υποβολή των καταστάσεων για τα έξοδα θα είναι ετήσια και θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2015. Σύμφωνα με τις οδηγίες:
 
1.Στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών περιλαμβάνονται τα εκδοθέντα και ληφθέντα φορολογικά στοιχεία ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης
2. Συναλλαγές που εξαιρούνται: Οι πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή-Τα ενοίκια ακινήτων-Οι πωλήσεις εισιτήριων όλων των μεταφορικών μέσων -Οι συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά επιμελητήρια-Οι συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Οι συνδρομές σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες, για τις οποίες εκδίδονται τιμολόγια, συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών και προμηθευτών)-Συναλλαγές που αφορούν τόκους ή προμήθειες που χορηγούνται ή λαμβάνονται από τραπεζικά ιδρύματα- Η αξία εγγυοδοσίας-Τα έξοδα μισθοδοσίας (μισθοί, ημερομίσθια, συντάξεις), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές-Οι εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Ασφάλισης (ΟΑΕΕ κ.λπ.)-Τα γραμμάτια προκαταβολής (προείσπραξης) δικηγορικών συλλόγων-Τα ασφάλιστρα και αντασφάλιστρα-Οι κοινόχρηστες δαπάνες-Οι πωλήσεις λαχείων.
 
Εξαιρετικά, για φέτος, τα φορολογικά στοιχεία για τις πωλήσεις ηλεκτρικού ρεύματος (μόνο από τη ΔΕΗ), τις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού (από την ΕΥΔΑΠ, τις δημοτικές επιχειρήσεις κ.λπ.) και την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (σταθερή και κινητή τηλεφωνία), δεν συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών που υποβάλλουν οι εκδότες.
 
3.Πότε θα υποβληθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις 2014
Α) Καταστάσεις πελατών (έσοδα)
  • Μέχρι 2 Ιουνίου 2014 για 1ο τρίμηνο 2014 (Ιανουάριος - Μάρτιος)
  • Μέχρι 31 Ιουλίου 2014 για 2ο τρίμηνο 2014 (Απρίλιος - Ιούνιος)
  • Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2014 για 3ο τρίμηνο 2014 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος)
  • Μέχρι 2 Φεβρουαρίου 2015 για 4ο τρίμηνο 2014 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος)
Β)Καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα)
Για υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, που τηρούν είτε διπλογραφικά είτε απλογραφικά βιβλία, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα κάθε ημερολογιακού τριμήνου που αφορούν. Ειδικά, οι καταστάσεις προμηθευτών του α' τριμήνου υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου του 2014.
Για μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα, που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του ημερολογιακού έτους. Συνεπώς, οι καταστάσεις προμηθευτών του έτους 2014, της περίπτωσης αυτής, υποβάλλονται μέχρι 2 Φεβρουαρίου 2015.



ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250