Η Δράκαινα έχασε το δρόμο της επιστροφής

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014 12:04

Η Δράκαινα έχασε το δρόμο της επιστροφής

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας, Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού  είναι υπεύθυνη για την έρευνα, την προστασία και την ανάδειξη των σπηλαίων και παλαιοντολογικών καταλοίπων της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, και του Ιονίου.

Στο πλαίσιο αυτό αρκετές έρευνες και ανασκαφές σε σπήλαια που διασώζουν αρχαιολογικά κατάλοιπα από την απώτατη προϊστορία Παλαιολιθική, είναι και στο σπήλαιο της Δράκαινας που βρίσκεται στα Ν.Α της Κεφαλονιάς στο φαράγγι του Πόρου που χρονολογείται (6000-7000 π.Χ.) σύμφωνα με την έρευνα υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου  Δρ  Γεωργίας Στρατούλη, από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1992-2005.

Κατόπιν λεπτομερών εργασιών ανασκαφής, τεκμηρίωσης και ανάλυσης των αρχαιολογικών ευρημάτων, που μέχρι πρόσφατα η απόθεσης και διατήρησης καθώς και ευρήματα του Μυκηναϊκού τάφου Τζανάτα, βρισκόταν αποθηκευμένα στο ισόγειο του εκθεσιακού κέντρου του Πόρου , περιμένοντας την ανάδειξη αυτών, όπου κάποια μέρα όλος αυτός ο αρχαιολογικός πλούτος αφαιρέθηκε από την περιοχή μας για άλλων  προορισμό.  

Εμείς σαν Σωματείο ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων ‘’οι Προννοι’’, απαιτούμε  όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που είναι μέρος της πολιτιστική μας κληρονομιάς να επιστρέψουν στην περιοχή που τους ανήκουν,  και παρακαλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως υλοποιηθούν  έργα υποδομών με στόχο την επισκεψιμότητα και την ανάδειξη αυτών .

Είναι γνωστό ότι , ο πολιτισμός, η αρχαιολογία, και τουρισμός  πάνε μαζί .

Τι απομένουν να αναδείξουμε στην περιοχή μας ;

Εάν πιστεύουμε ότι τα ιστορικά μνημεία, τα προϊόντα της αρχαιολογικής έρευνας αποτελούν κοινωνικό αγαθό, επείγει να βρούμε τρόπους για την αξιοποίηση τους.

Επ/πρόεδρος  ΣΕΔ&Δ. Γεώργιος Μεταξάς