Νέος νόμος για απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 07:29

Νέος νόμος για απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων

Παρουσιάστηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο που αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεωνΤο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τέσσερις τομές:1. σύστημα «απλής αδειοδότησης» ή "υπεύθυνης δήλωσης2. όχι έλεγχοι εκ των προτέρων αλλά έλεγχοι κατά τη λειτουργία3. έλεγχος των επιχειρήσεων από πιστοποιημένους φορείς4. κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης Αναλυτικότερα:

Στο καινούριο σύστημα, χρησιμοποιούνται τρία εργαλεία:
α. η αυτοσυμμόρφωση, όπου η ίδια η επιχείρηση δηλώνει υπεύθυνα πως έχει ήδη συμμορφωθεί και φέρει το βάρος της απόδειξης
β. η πιστοποίηση τρίτου, δηλαδή το outsourcing της διαδικασίας αδειοδότησης, όπως ήδη γίνεται π.χ. στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, με τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι μηχανικοί και
γ. η αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς. Π.χ. επισυνάπτοντας ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα συνάγεται πως η εγκατάσταση αυτή ήδη τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς οι εταιρίες που ασφαλίζουν μιαν εγκατάσταση, έχουν αναγκαστικά εξετάσει την εγκατάσταση

Ανάλογα με την κρισιμότητα του θέματος που αφορά στο δημόσιο συμφέρον, θα επιλέγεται ένα εκ των τριών εργαλείων.

Ως αποτέλεσμα της απλοποίησης και της εφαρμογής των εργαλείων μας, θα γίνει το εξής:

(α) Σε πολλές περιπτώσεις δραστηριοτήτων, π.χ. σε ένα επαγγελματικό εργαστήριο -ας πούμε: κεραμικής- θα αρκεί η δήλωση στο ΓΕΜΗ και στη ΔΟΥ.

Η Περιφέρεια θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για το γεγονός, χωρίς να κάνει κάτι επιπλέον ο πολίτης.

Δεύτερη τομή: Σε ένα π.χ.κλωστοϋφαντουργείο, όπου υπάρχουν ορισμένοι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, - εν προκειμένω, να μην ενοχλούνται οι περίοικοι - και πάλι, δεν θα υπάρχει άμεση εμπλοκή των αρχών με έλεγχους στην αδειοδότηση.

Ο ελεγκτής θα εξετάζει κατά τη λειτουργία της επιχείρησης, π.χ. πόσο θόρυβο πραγματικά παράγει η πρέσα.

Ο έλεγχος θα είναι σε δειγματοληπτική βάση,
Ενδιαφέρει οι έλεγχοι αυτοί να είναι διαφανείς, ώστε να μην έχουμε απλή χρονική μετάθεση των υποψιών για συναλλαγή με τους ελεγκτές, από το στάδιο πριν τη λειτουργία, στο στάδιο μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Γι' αυτό κομβικό στοιχείο στο νέο σύστημα θα είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων προτύπων, τα οποία θα εφαρμόζονται ως τυφλοσούρτης, χωρίς διακριτική ευχέρεια για ερμηνείες από πλευράς των ελεγκτών.

Θα θεσπιστούν αυστηρές ποινές, ανάλογα φυσικά με τη βαρύτητα της κάθε παράβασης και με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα.

Πρόκειται για ποινές όπου στην περίπτωση σοβαρών παραβάσεων ή υποτροπής, περιλαμβάνουν: πρόστιμα έως 3 εκατ. ευρώ ή 15 % του τζίρου της επιχείρησης, προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας, καθώς και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Τρίτη τομή: οι έλεγχοι θα διεξάγονται από πιστοποιημένους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με βάση τα συγκεκριμένα πρότυπα προδιαγραφών, οργάνωσης και λειτουργίας.

Δηλαδή, οutsourcing θα υπάρχει στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων αλλά και σε μέρη των ελέγχων.Για να γίνει, όμως, αυτό, οι φορείς θα πρέπει να έχουν τα προσόντα και να είναι πιστοποιημένοι.

Στο εξής, η κεντρική διοίκηση, αντί να ελέγχει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, θα ελέγχει τους ελεγκτές των επιχειρήσεων.

Τέταρτη τομή: δημιουργείται ένα κεντρικό, ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας
Το σύστημα το οποίο θα έχει την μορφή ενός portal στο οποίο , όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα, θα μπαίνει στο σύστημα, θα βλέπει τί χρειάζεται, αλλά θα κάνει και πολλές από τις διαδικασίες για την αδειοδότηση.
Ταυτόχρονα, θα μπορεί να παρακολουθεί πώς προχωρούν οι διαδικασίες, αλλά θα διατηρείται και ενιαίο αρχείο όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα πιστοποιητικά.
Και στόχος είναι με το νέο σύστημα, η αδειοδότηση σε πολλές δραστηριότητες, να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Και κάτι τελευταίο σχετικά με τα Επιχειρηματικά Πάρκα:

Απλοποιείται τόσο η διαδικασία εγκατάστασης των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, όσο και τη διαδικασία ίδρυσής τους.
Η φιλοσοφία είναι κάθε Πάρκο να αδειοδοτείται εκείνο για συγκεκριμένες χρήσεις κι από εκεί και πέρα, ο εκάστοτε φορέας λειτουργίας του να αδειοδοτεί τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να λειτουργήσουν εκεί, χωρίς καταρχήν παρέμβαση του Δημοσίου κατά την αδειοδότησή τους.

(Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 36 άρθρα)




00 inkefalonia general ad 300X250