Οικονομικές ειδήσεις

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 14:00

Οικονομικές ειδήσεις

Οι ρυθμίσεις για τους αγρότες Μετά από σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον υφυπουργό Οικονομικών κ και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, αποφασίστηκαν τα εξής: · Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. · Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

· Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

· Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.

· Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).

· Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

· Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

  • Μέχρι 28/02 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων  
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, έδινε τη δυνατότητα σε άλλες 9.406 επιχειρήσεις, να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων  με συνολικό προϋπολογισμό 1.246,2 εκατομμύρια ευρώ . Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου
Προϋποθέσεις:
-Η υποβολή πρέπει να γίνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου τουλάχιστον για το 20% του συνολικού προύπολογισμού.
-Η επαλήθευση των ανωτέρω από του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2014.
-Το αίτημα επαλήθευσης υποβάλλεται στον αρμόδιο εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ, όπου υποβλήθηκε το επενδυτικό σχέδιο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΠΑΕ, www.efepae.gr.

Αιτήματα που θα υποβληθούν μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν θα γίνονται δεκτά και θα απορρίπτονται ως εκπρόθεσμα
  • Νέα δεδομένα για το κρασί
Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και τους οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη που μπορούν να φέρουν στην ετικέτα τους την ποικιλία αμπέλου και το έτος εσοδείας (Ποικιλιακοί Οίνοι).
Πιο συγκεκριμένα:
- Εισάγεται μια νέα και σαφής διαδικασία αναγνώρισης και προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων, η οποία σύμφωνα και με τον Κανονισμό 1308/2013  είναι πλέον ενιαία για όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Εισάγεται, για πρώτη φορά, η έννοια του «Μητρώου εγκεκριμένων επιχειρήσεων παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ» με σαφείς υποχρεώσεις και δικαιώματα και σαφές πλαίσιο λειτουργίας και ελέγχου αυτών, θεσπίζοντας ένα ισότιμο και δίκαιο επίπεδο ανταγωνισμού όλων των επιχειρήσεων.
- Εισάγεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χρήσης του ονόματος μιας μικρότερης γεωγραφικής ενότητας από αυτή της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης με απλή και σαφή διαδικασία.
- Θεσμοθετείται η διαδικασία κυκλοφορίας των ποικιλιακών οίνων  δίνοντας νέες διεξόδους στην αμπελοοινική μας παραγωγή.
- Παρέχεται, υπό όρους, η αρμοδιότητα στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.) για την πραγματοποίηση αμερόληπτων γευστικών δοκιμών των υπό πιστοποίηση οίνων ΠΟΠ.
- Εισάγεται το καθεστώς της κοινοποίησης των ετικετών των οίνων αυτών στις αρμόδιες αρχές, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο των παράτυπων και παραπλανητικών ετικετών, εξασφαλίζοντας τον ισότιμο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα.
- Προβλέπεται ένα σαφές, διάφανο και αποτελεσματικό σύστημα επιθεωρήσεων, συστάσεων συμμόρφωσης και όπου απαιτείται διοικητικών κυρώσεων, το οποίο εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αμεροληψία των αρχών, το δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και την αποτελεσματική προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων.
 
  • Δόθηκαν διευκρινήσεις σε εργοδότες για την ρύθμιση οφειλών ν. 4152/13
1.Αίτηση Ν.ΑΡΧΗΣ

Στη ρύθμιση Ν.ΑΡΧΗΣ, μπορούν να υπαχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι (πλήν των προαιρετικά ασφαλισμένων) οι οποίοι έχουν καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές από 01/01/2013 και πέρα. 1.Αφορά οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές έως 31/12/2012 και την τμηματική καταβολή τους έως 48 δόσεις, με έκπτωση επί των προσθέτων τελών, ανάλογα με το χρόνο εξόφλησής τους. • 40% εάν η οφειλή εξοφληθεί έως 30/6/2014
• 35% εάν η οφειλή εξοφληθεί από 1/7/2014 έως 30/6/2015
• 30% εάν η οφειλή εξοφληθεί από 1/7/2015 έως 30/6/2016
• 25% εάν η οφειλή εξοφληθεί από 1/7/2016 έως 30/6/2017 Κατ’ εξαίρεση, μόνο για τους ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και η κύρια οφειλή τους δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καθορίζεται βάσει του εισοδήματός τους με ανώτατο αριθμό δόσεων τις 100 και ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 50 ευρώ, με τους παρακάτω όρους: • Αδυναμία εξόφλησης εφάπαξ ή έως 48 μηνιαίες δόσεις
• Χωρίς έκπτωση επί των προσθέτων τελών2.Αίτηση ΠΑΓΙΑΣ Ρυθμίζονται οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 30/11/2013 με τμηματική καταβολή έως 12 δόσεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση μέχρι την εξόφληση της οφειλής η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.




00 inkefalonia general ad 300X250