Τα μυστικά της «Δράκαινας» στον Πόρο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012 09:44

Τα μυστικά της «Δράκαινας» στον Πόρο

Το νησί της Κεφαλονιάς έχει σίγουρα πολλά... διαμάντια στα σωθικά του. Ένα από αυτά είναι και το Σπήλαιο Δράκαινα που βρίσκεται στο απόκρημνο και εντυπωσιακό Φαράγγι του Πόρου.

Άλλωστε, ο ανασκαφές που διεξήχθησαν από το 1992 έως το 2005 από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έφεραν στο φως αρχαιολογικές επιχώσεις που μαρτυρούν τη χρήση του Σπηλαίου από την Νεότερη Νεολιθική (μέσα 6ης χιλιετίας) έως την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (μέσα 3ης χιλιετίας).

Ύστερα από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης το Σπήλαιο επαναχρησιμοποιήθηκε από το τέλος του 7ου αιώνα έως τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. ως Ιερό των Νυμφών και του Θεού Πάνα. Στη σύγχρονη εποχή το Σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως μαντρί.

Το Σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 70 μ. και αποτελεί ένα μικρό και ανοιχτό καρστικό έγκοιλο έκτασης περίπου 90 τ.μ.

Περίπου τα 2/3 του χώρου καλύπτονται από ογκόλιθους, αποτέλεσμα της έντονης τεκτονικής δραστηριότητας σε διάφορα στάδια της γεωλογικής ιστορίας του.

Στρωματογραφία των νεολιθικών επιχώσεων

Οι ανασκαφές στα νεολιθικά στρώματα αποκάλυψαν ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως επάλληλα δάπεδα από ασβεστοκονίαμα που κάλυπταν μεγάλα τμήματα του Σπηλαίου, μια ασυνήθης αν όχι μοναδική πρακτική για νεολιθικά Σπήλαια στην Ελλάδα, και διάφορες εστίες, κατασκευασμένες από κυκλικά τοποθετημένες πέτρες και τριπτά εργαλεία σε δεύτερη χρήση. Η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως πληθώρα μικρών ευρημάτων και διατροφικών καταλοίπων. Η μελέτη τους σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αρχαιομετρικών, παλαιοοικολογικών και πετρογραφικών ερευνών, στοχεύει στην ανασύνθεση της βιογραφίας της θέσης και στην κατανόηση της σημασίας του Σπηλαίου για τις νεολιθικές κοινότητες. Το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Δήμο Ελειού-Πρόννων, το Ίδρυμα Ι. Φ. Κωστόπουλου και το INSTAP.

Στην ιστοσελίδα www.drakainacave.gr μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ έχει δημιουργηθεί σελίδα και στο facebook ως :Aνασκαφές Σπηλαίου Δράκαινας - Drakaina Cave Excavations.




00 inkefalonia general ad 300X250