Τίμησαν τους εκτελεσθέντες Κεφαλονίτες μαθητές

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013 09:55

Τίμησαν τους εκτελεσθέντες Κεφαλονίτες μαθητές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με μια σεμνή και συγκινησιακά φορτισμένη τελετή, στο χώρο του πρώην Γυμνασίου Αρρένων Αργοστολίου (σημερινού συγκροτήματος 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου), η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ τίμησαν τους πέντε εκτελεσμένους ΕΑΜίτες μαθητές της τάξης 1937 – 1943 και τον επίσης εκτελεσμένο ΕΑΜίτη – κομμουνιστή καθηγητή τους Ευθύμιο Κουρούκλη. Οι αγωνιστές εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες, τους γνωστούς ΠΟΚίτες – δοσίλογους – ταγματασφαλίτες του τότε.

Οι μαθητές αυτοί ήταν οι εξής:

Βαβάσης Σπύρος:

Από τις Βάλτες. Συνελήφθη ύστερα από καταδίωξη στην περιοχή του και εκτελέστηκε επί τόπου στις 15(;)/7/1944.

Λιναρδάτος Μαρίνος:

Από τα Βαλσαμάτα. Συνελήφθη και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ύστερα από υπόδειξη του συνεργάτη των Γερμανών Κοντομίχαλου, ότι συμμετείχε στην επίθεση που έγινε από αντιστασιακούς στο σπίτι του Μελά εναντίον των διαμενόντων Γερμανών ασυρματιστών 25(;) Σεπτέμβρη του 1943.

Νεόφυτος Διονύσης:

Από τα Φραγκάτα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Λεσινίου στις 19 Ιουλίου 1944 στο καΐκι του ΕΛΑΝ «Άγιος Δημήτριος».

Πανταζάτος Παναγής:

Από τις Βάλτες. Συνελήφθη στο Αργοστόλι και εκτελέστηκε στη θέση Βινάριες στις 16/7/1944.

Παπαναστασάτος Σπυράγγελος:

Από το Αργοστόλι. Τον συνέλαβαν και τον σκότωσαν οι Γερμανοί στα Βλαχάτα 21ας τον Ιούλιο (16;) του 1944.

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της ΕΛΜΕ-ΚΙ ο Διονύσης Γεωργόπουλος και μίλησε ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ και συμμαθητής των εκτελεσμένων Διονύσης Γερολυμάτος.

Ο κ. Γερολυμάτος αναφέρθηκε στο ιστορικό του μαθητικού κινήματος της Κεφαλονιάς και ειδικά του συγκεκριμένου σχολείου, που ήταν κέντρο αντίστασης. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πάλη ενάντια στο φασισμό – ναζισμό από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, ενάντια στην ιταλοποίηση και τον εκφασισμό της κεφαλονίτικης νεολαίας που επεδίωκαν οι καταχτητές, αλλά και στη σημασία της παρέμβασης των πρωτοπόρων παιδαγωγών – όπως ήταν ο Ευθύμιος Κουρούκλης. Στη συνέχεια έγιναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας που εντοιχίστηκε στο χώρο του σχολείου στη μνήμη των μαθητών και του καθηγητή τους. Ο συμμαθητής των εκτελεσμένων Παναγής Γεράκης παρέδωσε στο Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου φωτογραφία της τάξης με τον δάσκαλό της, τραβηγμένη το 1937 στην περιοχή Φαραώ του Αργοστολίου. Κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους της ΕΛΜΕ-ΚΙ και της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και λουλούδια από τους παριστάμενους.

Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές αλλά και συμμαθητές και συγγενείς των νεκρών, έκλεισε με τραγούδια αγώνα και το πένθιμο εμβατήριο από τον Πέτρο Μποφυλάτο.

ektele 011

ektele 013

Οι φωτογραφίες από τον κ. Σπύρο Αλεβιζόπουλο


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250