Αφροδίτη Θεοπεφτατου: Μεθοδευμένη υποβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2013 07:41

Αφροδίτη Θεοπεφτατου: Μεθοδευμένη υποβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.)

Σήμερα συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για τη μεθοδευμένη υποβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η κυβέρνηση, πιστή πάντα στην πολιτική λιτότητας και της Τρόϊκας, αποπειράται να εφαρμόσει περικοπές δαπανών στο τομέα της υγείας πρόνοιας καταδικάζοντας στη πείνα και εξαθλίωση τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας.

Σε εφαρμογή της κατάπτυστης ρύθμισης του τρίτου μνημονίου (Ν. 4093/12), στο οποίο προβλέπεται η μείωση των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων ώστε να ανέρχονται μόνο στο 10% του συνολικού κόστους των συντάξεων, παρατηρείται από τη μια η συστηματική μείωση των ποσοστών αναπηρίας που χορηγούνται και από την άλλη η μεθοδευμένη απαξίωση και δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α. με την έλλειψη προσωπικού και υποδομών.

Τα προβλήματα αυτά εντείνονται στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, όπου δεν έχουν καν συσταθεί ΚΕ.Π.Α. και οι δικαιούχοι καλούνται να ταξιδέψουν με μεγάλο κόστος στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η έλλειψη στελέχωσης των ΚΕ.Π.Α. έχει ως αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής να είναι δέκα με δώδεκα μήνες και σε ορισμένους νομούς, ειδικότερα σε νησιωτικές περιοχές, που δεν έχουν καν συγκροτηθεί μέχρι τώρα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ο χρόνος αναμονής διπλασιάζεται. Αυτές είναι πρακτικές που εφαρμόζονται για να περικοπούν κοινωνικές παροχές στους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ και ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, που δημιουργεί δυστυχία, φτώχεια και απελπισία παντού και ιδιαίτερα σε αυτές τις κατηγορίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο για την παράταση αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης έως την επανακρισή τους από τα ΚΕ.Π.Α. παραθέτοντας τους ανθρωπιστικούς λόγους που αυτό καθίσταται αναγκαίο.
Το επίδομα και σύνταξη αναπηρίας αποτελεί θεσμοθετημένο δικαίωμα, δικαίωμα που κατακτήθηκε μετά από μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες των συμπολιτών μας. Η μνημονιακή κυβέρνηση μεθοδεύει ενέργειες για την αφαίρεση του δικαιώματος των αναπήρων σε αξιοπρεπή και ισότιμη διαβίωση.

Μειώνει το ποσοστά αναπηρίας και τον αριθμό των δικαιούχων.
Δεν στελεχώνει – και στην περίπτωσή μας δεν συστήνει καν – τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Δε διασφαλίζει τα επιδόματα, συντάξεις και ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο χρόνο καθυστέρησης των ΚΕ.Π.Α.
Για να μπορέσουμε να ζήσουμε όλοι, είναι καιρός να τελειώνουν αυτοί.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου