Μηνυτήρια αναφορά για ρατσιστικά κείμενα σε βάρος των Ρομά κατέθεσε στον Εισαγγελέα Κεφαλονιάς το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 15:37

Μηνυτήρια αναφορά για ρατσιστικά κείμενα σε βάρος των Ρομά κατέθεσε στον Εισαγγελέα Κεφαλονιάς το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι

Μηνυτήρια αναφορά για ρατσιστικά κείμενα σε βάρος των Ρομά στην Κεφαλονιά, κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλονιάς Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Παρακάτω όλο το κείμενο της αναφοράς

Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα,

Επισυνάπτουμε σειρά ρατσιστικών δημοσιευμάτων της 27 και 28 Οκτωβρίου 2013 σε βάρος Ρομά που παραβιάζουν το Ν.927/79 και το Ν. 3304/2005 και αιτούμεθα να σχηματίσετε δικογραφία προκειμένου τελικά να παραπεμφθούν σε δίκη τα άτομα που δημοσίευσαν ρατσιστικές απόψεις μετις οποίες εναντιώνονται στην παραχώρηση από το Δήμο Κεφαλληνίας οικήματος σεπολύτεκνη οικογένεια Ρομά, που κατοικούσε μέχρι σήμερα σε άλλο σπίτι (και όχισε καταυλισμό) και έμεινε άστεγη λόγω ιδιοκατοίκησης, επικαλούμενοι/ες ωςμοναδικό λόγο την εθνοτική ταυτότητα Ρομά των ωφελούμενων που, κατά τουςεκφραστές των ρατσιστικών απόψεων, θα οδηγήσει σε «υποβάθμιση της περιοχής» καιθα καταστήσει του παρακείμενους επαγγελματίες «άπορους». Στο τέλος,επισυνάπτουμε και ένα εξαιρετικό κείμενο του αρμόδιου Αντιδημάρχου Παλικής Βαγγέλη Θεοφιλάτου.

Είμαστε στη διάθεσή σας νακαταθέσουμε κατά την προκαταρκτική εξέταση και κατά τη δίκη που ελπίζουμε πωςθα γίνει.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά,Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

e-mail: office [at] greekhelsinki [dot] grιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

Κύριο Ηρακλή Πασαλίδη

Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας

Τηλέφωνο: 2671022461Fax: 2671023327

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς

Εκρπόσωπος του ΕΠΣΕ

Κυριακή27.10.13

ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΤΣΑΪΤΗ: είμαι κάθετα αντίθετη στην εγκατάσταση των Ρομά στην οικία Αντύπα

ΣανΔημοτική Σύμβουλος προερχόμενη από την περιοχή της Παλικής, σας γνωρίζω ότιείμαι κάθετα αντίθετη στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εγκατάστασητης οικογένειας των Ρομά στο σπίτι της κ. Αθηνάς Αντύπα.

Λίγοπρίν πάω στο συμβούλιο, ενημερώθηκα από κάτοικο της περιοχής ότι στοσυγκεκριμένο σπίτι, από την προηγούμενη μέρα είχαν εγκατασταθεί Ρομά, έπλενανκαι άπλωναν ρούχα. Σε επικοινωνία που είχαν οι κάτοικοι με τον αντιδήμαρχοΠαλικής, δεν μπορούσαν να βρούν άκρη και να καταλάβουν τι συνέβαινε.

Ενημέρωσατον Δήμαρχο, ο οποίος βρισκόταν εκτός Κεφαλονιάς και μου είπε ότι θαειδοποιηθεί η Αστυνομία να τους βγάλει από μέσα.

Λίγοπρίν το τέλος του συμβουλίου και ενώ οι περισσότεροι σύμβουλοι είχαν φύγει, οΠρόεδρος του Δημ Συμβουλίου κ. Ανουσάκης και ο αντιδήμαρχος Παλικής κ.Θεοφιλάτος έβαλαν εκτός ημερησίας το θέμα της εγκατάστασης των Ρομά στην βίλατης κ. Αντύπα.

Απότον αντιδήμαρχο ειπώθηκαν πράγματα αναληθή για την θέση του σπιτιού και εκείνοπου προσπαθούσε διακαώς να πείσει το σώμα ήταν, ότι ανθρώπινα «έπρεπε» ναεγκατασταθεί η οικογένεια στο σπίτι την ίδια βραδιά ενώ ο ίδιος τους είχε δώσειτην άδεια να εγκατασταθούν από την προηγούμενη βραδιά και όχι μόνο.

Δοκίμασανα ενημερώσω για το που πραγματικά ήταν το ακίνητο, τι υπήρχε γύρω γύρω, δενήθελε κανείς να ακούσει τίποτε, βγήκα τρέχοντας έξω και προσπάθησα ναεπικοινωνήσω με τον Δήμαρχο για τα όσα εκείνη την ώρα συνέβαιναν στο συμβούλιοαπό τον Αντιδήμαρχο Παλικής, ο Δήμαρχος προσπαθούσε να επικοινωνήσει και με τονκ. Θεοφιλάτο όπως μου είπε και με τον κ. Ανουσάκη αλλά κανένας από τους δυότους δεν σήκωνε το τηλέφωνο, του απάντησαν πολύ αργότερα όταν η ιστορία είχετελειώσει.

Θεωρώεπιεικώς απαράδεκτο αυτό που έγινε από τον Αντιδήμαρχο. Είχε υποχρέωση νομίζωγια ένα τέτοιο θέμα, που αφορούσε την Παλική, ιδιαίτερα αφού ήταν εκτόςημερησίας να μου κάνει μια ενημέρωση, έστω να ακούσει την άποψή μου, δεν τοέκανε όμως γιατί ήξερε την αντίδρασή μου και φοβήθηκε για το αποτέλεσμα που θαέβρισκε μπροστά του. Δεν θα έπρεπε να αγνοήσει τους κατοίκους της περιοχής, δενθα έπρεπε να αγνοήσει την αγωνία των επαγγελματιών που πλήττονται από την όληυποβάθμιση της Παλικής, θα έπρεπε να «μετρήσει» πολύ την απόφασή του, πριν φτάσειστο σημείο να την φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τους λόγους που τον οδήγησανστην κίνηση αυτή, αφήνω τον καθένα να τους μαντέψει... Θα ήθελα πολύ να ξέρω καιτην άποψη του τοπικού Συμβουλίου !!!!!

Εγώσαν Δημοτική Σύμβουλος, καταθέτω την Τρίτη το πρωί ένσταση κατά της απόφασηςτου Συμβουλίου και Ζ Η Τ Ω την ακύρωσή, όσον αφορά την εγκατάσταση των Ρομάστην βίλα της κ. Αθηνάς Αντύπα στην πιο τουριστική περιοχή της Παλικής πάνωστον κεντρικό δρόμο Ληξουρίου –Λεπέδων, την θεωρώ απαράδεκτη, ο αντιδήμαρχοςέπρεπε να βρεί άλλο κτίριο εγκατάστασης της οικογένειας αλλά και των άλλωνσυνανθρώπων μας που όπως άκουσα από τον συνάδελφο κ. Ρουχωτά έχουν ανάγκηστέγασης, ευαισθησία έχουμε όλοι αλλά πρέπει να την έχουμε ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ !!!!!!! Οιμόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επαγγελματίες της περιοχής χρήζουν και αυτοίευαισθησίας και προσοχής από τον αντιδήμαρχο και από τους λοιπούς υποστηρικτέςτης απόφασης αυτής.

ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΤΣΑΪΤΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

*

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Πληροφορηθήκαμε ότιμε πραξικοπηματικό τρόπο, ελήφθη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο σας για τηνπαραχώρηση της Βίλλας «Αθηνάς Αντύπα» σους Ρομά.

Κατ' αρχήν κ.Δήμαρχε, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε εάν η Απόφαση αυτή είναι νόμιμη δηλαδήεάν ελήφθη απόφαση με ψήφο 21 Δημοτικών Συμβούλων.

Εάν κ. Δήμαρχε ελήφθημε 21 ή περισσότερους ψήφους παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τους κ.κ.Δημοτικούς Συμβούλους που ψήφισαν θετικά ώστε να πληροφορηθούν και οι κάτοικοιτου Ληξουρίου πως σκέπτονται και πως αποφασίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Εν πάσει περιπτώσει διαμαρτυρόμεθα εντονότατα για αυτή την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποίαείναι αδικαιολόγητη, εσφαλμένη πέρα για πέρα, παράνομη και στρέφεται εναντίοντων κατοίκων και των επαγγελματιών της πόλεως του Ληξουρίου.

Καταγγέλλουμε ότι ηΑπόφαση σας αυτή ελήφθη για άλλους λόγους και όχι ανθρωπιστικούς όπως κάποιοιισχυρίζονται, και σας καλούμε:

1ον: Να απομακρύνετεάμεσα τους Ρομά από την «Βίλλα Αντύπα».

2ον: Να ακυρώσετε,αναθεωρήσετε την λανθασμένη και παράνομη Απόφαση σας.

3ον: Προστατέψετε τηνπεριουσία του Δήμου (δηλ. την Βίλλα) από βανδαλισμούς και κλοπές που ίσως έχουνσυντελεστεί.

4ον: Να επισκευάσετε καινα αποκαταστήσετε την Βίλλα όπως ήταν όταν παρεχωρήθη στον Δήμο και νααναζητήσετε ευθύνες για όποιες ζημιές έχουν συντελεστεί.

5ον: Να ορίσετε φυσικόπρόσωπο ως υπεύθυνο για την προστασία και φύλαξη της Βίλλας για να μηνδιαχέεται η ευθύνη και στο τέλος κανείς δεν θα είναι υπεύθυνος για την κατάντιατης.

Εν αναμονή των ενεργειών σας και της απαντήσεωςσας.

Διατελούμε με τιμή

Γεράσιμος Στρίντζης ΚωνσταντίνοςΛαζαράτος

Πρόεδρος Δ.Σ. ΓενικόςΓραμματέας

*

Σάλος στο Ληξούρι με την απόφαση του ΔΣ ναπαραχωρήσει οικία σε Ρομά

http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=44076&Itemid=38

Σάλος στο Ληξούρι μόλις έμαθαν για την απόφαση τουΔημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει οικία σε τουριστική περιοχή σε οικογέναιΡομά. Πανζουρλισμός και στο facebook, δεκάδες μηνύματα έχουν φθάσει στο εμαιλτου Kefalonia press. Μεταξύ αυτών και η κατωτέρω επιστολή της κυρίας ΕλένηςΛουκέρη.

Κύριοι,

Κατέβαλα τεράστια προσπάθεια προκειμένου να παρακολουθήσω το δημοτικό σας συμβούλιο.Αναρωτιέμαι δε, αν όλοι εσείς που αποκαλέσατε την περιοχή των Λεπέδων- Λογγού «απομονωμένη»έχετε πατήσει ποτέ το πόδι σας στην περιοχή του Ληξουρίου!

Δεδομένηςτης άγνοιας σας λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι αναφέρεστε στην πλέον τουριστικήπεριοχή του Ληξουρίου όπου υπάρχουν τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια. Γιανα είμαι ακόμη πιο κατατοπιστική προς όλους εσάς του αιρετούς άρχοντες πουαποδεικνύεται ότι δεν ξέρετε καθόλου τον τόπο για τον οποίο λαμβάνετεαποφάσεις, να σας ενημερώσω ότι στα 20 μέτρα από την παραθαλάσσια βίλα που μετέτοια άνεση παραχωρήσατε «προσωρινά» λειτουργεί η οικογενειακή μας επιχείρησηενοικιαζόμενων δωματίων.

Σαφέστατασυμφωνούμε ότι η κοινωνική πρόνοια είναι σημαντική, σαφέστατα συμφωνούμε ναβρεθεί μια λύση για αυτή την οικογένεια που είναι άστεγη όμως με τη δική σαςαπόφαση το αποτέλεσμα θα είναι να μείνει η δική μου οικογένεια άπορη και ναέρχομαι να σας παρακαλώ να μου βρείτε σπίτι διότι κύριοι, τα δικά μουοικονομικά συμφέροντα θίγονται και των υπολοίπων επιχειρήσεων της περιοχής!

Αναρωτιέμαι δε, πως έγινε η ψηφοφορία! Από το πρωί είμαι πάνω από ένα τηλέφωνο και συνομιλώμε τους περισσοτέρους από εσάς που αποφασίσατε για το δικό μου μέλλον με τέτοιαάνεση... όπως χαρακτηριστικά είπατε προλογίζοντας το θέμα κ. Ανουσάκη « πάμε σταγρήγορα» ... όποιον καλούσα λοιπόν και του έλεγα τι ήταν αυτό που ψήφισες? Μουαπαντούσε ότι δεν ήταν εκεί και φυσικά δεν το ψήφισε! Παρακαλώ δημόσια ναδηλώσετε αν ήσασταν ή όχι στην ψηφοφορία, όλοι εσείς, να ξέρουμε τελικά ποιόςλέει την αλήθεια... ο κύριος Κωνσταντάκης και ο κύριος Μοσχονάς μου τόνισαν σετηλεφωνική επικοινώνια ότι δεν ψήφισαν. Παρακαλώ να διευκρινίσετε όλοι δημόσιααν ήσασταν ή όχι στην ψηφοφορία ή σας φαντάστηκε ο κύριος Ανουσάκης.

Δεν θαρίξω ευθύνες στον Δήμαρχο γιατί ξέρω ότι απουσίαζε από την συνεδρίαση, επουδενί ήθελε κάτι τέτοιο και στην ενημέρωση που του έγινε από την κ. Κατσαϊτη,προσπάθησε να διορθώσει τα πράγματα, αλλά ήδη οι κ.κ. Ανουσάκης και Θεοφιλάτοςείχαν τελειώσει το έργο τους!!!!!

Ρωτώ όμωςτους λοιπούς Αντιδημάρχους που το ψήφισαν:

ΚύριεΣαββαόγλου, αντιδήμαρχε Αργοστολίου, αντικαταστάτη του Δημάρχου, αυτά είναι ταόνειρά σας για τον Δήμο Κεφαλονιάς; Αυτήν την ανάπτυξη έχετε επιφυλάξει για τηνΠαλική; Η μήπως δεν σας ενδιαφέρει αν υπάρχουμε και για σας υπάρχει μόνο τοΑργοστόλι;

ΚύριεΒαγιωνίτη, να σας τους στέλναμε μήπως στην Πύλαρο; Να τους βάλουμε δίπλα στουςεπιχειρηματίες εκεί της περιοχής σας, όχι τιποτε άλλο για να δοκιμάσουμε καιτην δική σας ανθρωπιά και ευαισθησία όταν καίγεται ....το δικό σας σπίτι και όχιτο ξένο για το οποίο παντελώς αδιαφορείτε.

ΚύριεΚαμπίτση, πρόεδρε των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αντιδήμαρχε Ελειού Πρόννων, είστεεπιχειρηματίας, υπολογίζω ότι το να είναι απέναντι από το ξενοδοχείο σας ηαπέναντι από τις βίλες σας, απλωμένα μπλουζάκια, βρακάκια, σεντονάκια θα ήταντουριστική ατραξιόν και θα την επιδιώκατε, πως μπορέσατε εσείς άνθρωπος τουτουρισμού, με ανοιχτό μυαλό να κάνετε τέτοιο ατόπημα ; Νομίζω ότι η κοινοποίησητης απόφασης και της επιστολής μου στους Ανεξάρτητους Ελληνες και στον φίλο μαςκ. Κουίκ δεν θα αρέσει καθόλου.

ΚύριεΘεοφιλάτε, πραγματικά δυσκολεύομαι να βρώ κάτι να πω για εσάς... γενικότερα ...ούτε αριθμητική δεν ξέρετε ώστε να καταλάβετε ότι τα ψηφουλάκια των Ρομά θαείναι λιγότερα από των υπολοίπων κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, γιατίευαισθησία και ανθρωπιά μπορεί να έχετε αλλά σίγουρα δεν την έχετε για όλουςμας. Αυτή η ιστορία είναι ένα από τα έργα και τις ημέρες της αντιδημαρχίας σας.

ΚύριεΚεκάτε, αλήθεια πώς να σας ευχαριστήσουμε, για αυτό το δώρο που μας κάνατε μετην θετική σας ψήφο, εσείς ο αντιδήμαρχος τουρισμού. Ξέρετε τους τουρίστες πουθα μας φέρετε από το Σαν Μαρίνο και την Γερμανία θα τους περνάμε από εκεί, γιανα τους δείχνουμε πως τρέχουν τα παιδιά βρώμικα στους δρόμους και πως απλώνουντα χέρια και ζητάνε το οτιδήποτε ....από παγωτό μέχρι πέντε ευρώ.

ΚυρίαΑυγουστάτου, χρόνια στον τομέα του τουρισμού, δεν σας ρώτησα στην Λάσση έχετεΡομά; Να στείλουμε μερικούς και προς εσάς ; Τι στο καλό ανάπτυξη μόνο τοΛηξούρι να έχει και σείς τίποτε; Καμιά βίλα εκεί στην Λειθαθώ, ανθρώπινα νατους τακτοποιήσουμε υπάρχει;

ΚύριεΣολωμέ πρώην αντιδήμαρχε, φαντάζομαι με τι χαρά θα τους υποδεχόσαστε δίπλα σταενοικιαζόμενά σας !!!!!

ΚύριεΚουνάδη, πρώην αντιδήμαρχε, κάνετε ο,τι μπορείτε για την ύδρευση της Παλικής,σας θεωρούσαμε φίλο μας γιατί μας το χαλάσατε έτσι ; Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε...

Αλλά ναμην αφήσω και τα παιδιά τα δικά μας απέξω :

ΦίλεΑλέξη Μοσχονά θέλω να κάνεις αυτό που στο τηλέφωνο μου είπες ......

ΚύριεΓαλάτη, το σπίτι σου βρίσκεται στην Παλική, μέχρι πρότινος είχες μιαδραστηριότητα μέσα στο Ληξούρι, μπορεί να έφυγες από εδώ, δεν μας βοηθάς όμωςμην μας καταδικάζεις με την θετική σου ψήφο !

ΚύριεΑραβαντινέ Διονύση, χρόνια και χρόνια σύμβουλος βγαλμένος από την Παλική, Δενξέρεις τον δρόμο για τα Λέπεδα, δεν ξέρεις ότι ο οποιοσδήποτε τουρίστας, θαπεράσει από εκεί; Στην επιτροπή τουρισμού συζητάτε πως θα βάλετε τους Ρομά νακατοικοεδρεύουν σε βίλες δίπλα στην θάλασσα και ανάμεσα στα ξενοδοχεία;Μιλήσαμε το πρωί στο τηλέφωνο και θεωρώ ότι πλέον υπάρχει σύμπνοια απόψεων ...πράξε τα δέοντα.

Κύριοι,

φροντίστεάμεσα να βρείτε λύση για το πρόβλημα που δημιουργήσατε στην «απομονωμένη»περιοχή. Αναμένω τη δημόσια τοποθέτηση σας για το θέμα καθώς και διευκρίνισηαπό όλους εσάς αναφορικά με την παρουσία σας ή μη στην ψηφοφορία και ελπίζω ναμην δημιουργηθεί αλλοίωση στα πρακτικά γιατί στο βίντεο του inkefalonia ακούγεταικαθαρότατα ποιοί προσμετρήθηκαν στην ψηφοφορία.

Ηεπαγγελματίας της απομονωμένης περιοχής

ΕλένηΛουκέρη

*

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013 09:59

Αντιδράσεις και από ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων γιατην παραχώρηση της βίλας Αντύπα σε Ρομά

https://www.inkefalonia.gr/enimerosi/koinonia/item/17013-antidraseis-kai-apo-idioktites-enoikiazomenon-gia-tin-paraxorisi-tis-vilas-anty-se-roma.html

Αντιδράσεις και από ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων γιατην παραχώρηση της βίλας Αντύπα σε Ρομά

Για άλλημια φορά επιβεβαιώνεται το σοφό γνωμικό « της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει ημέρα και γελά ».Αναφερόμαστε βέβαια στην προχθεσινή απόφαση του ΔημοτικούΣυμβουλίου που πάρθηκε μετά τα «μεσάνυχτα», με συνοπτικές διαδικασίες και αφοράτη δωρεάν παραχώρηση της βίλλας Αντύπα στους Ρομά για λόγους κοινωνικήςευαισθησίας.

Γνωρίζετεκύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι πού ακριβώς βρίσκεται η συγκεκριμένη βίλλα πουπαραχωρήθηκε;

Σε κανένααπομακρυσμένο σημείο της Παλικής όπως αναφέρθηκε. Είναι επάνω στον κεντρικό(μοναδικό)-παραλιακό δρόμο που οδηγεί στην περιοχή των Λεπέδων που είναι ήδηαναπτυγμένη τουριστικά.

Είναι οδρόμος που όλοι ξέρουμε ως «ο δρόμος των ξενοδοχείων».Ο μόνος περιπατητικόςδρόμος που χρησιμοποιούμε εμείς οι ίδιοι κάτοικοι του Ληξουριού αλλά και οιτουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τηςπεριοχής και θέλουν να φτάσουν στο κέντρο της πόλης.

Ηκατοικία Αντύπα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής ( 30 μέτρα ) από ενεργήεπιχείρηση ενοικιαζομένων διαμερισμάτων.

Είμαστεκάθετα αντίθετοι με αυτή την παραχώρηση στους Ρομά και ζητάμε από το Δήμαρχοκαι το Δημοτικό συμβούλιο την ακύρωση της απόφασης η οποία δημιουργείπροβλήματα στην ομαλή λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής, πουμε κόπο προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις πολλαπλές απαιτήσεις του κράτους.

Ζητάμε ναδείξετε την ανάλογη « κοινωνική ευαισθησία» και για τους επαγγελματίες πουδραστηριοποιούνται σε αυτή την περιοχή ακυρώνοντας άμεσα την συγκεκριμένηαπόφαση.

Είμαστεστην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Ατσάρου Κατερίνα ΓιακουμάτουΕλένη

*

Προς "Γύφτους" επιστολή ΕυάγγελουΘεοφιλάτου Αντιδημάρχου Παλικής

Παιδί μικρόακόμα, φοβόμουν τους Γύφτους, «μη με πάρουν μαζί τους», όπως με απειλούσε ημητέρα μου στο χωριό, για να μην απομακρύνομαι απ' την οικογενειακή εστία κιεπίβλεψή της, στη μικρή κοινωνία του γραφικού χωριού μου...

Πέρασανχρόνια, για ν' αποφύγω τις παιδικές, τούτες φοβίες κι άφθονες συναλλαγές μαζίτους, με αγοροπωλησίες γαϊδουριών και αλογομούλαρων είτε του συγχωρεμένου τουπατέρα μου είτε γειτόνων και συγχωριανών μου...

Ανοιχτόκαρδος ο πατέρας, τους έμπαζε στο σπίτι,για ένα κέρασμα ή γεύμα, αναλόγως των ελαχίστων δυνατοτήτων της εποχής, ακόμηκι αν η μάνα, με κρυφά νεύματα που του έκανε, έδειχνε να μην θέλει τέτοιεςγαλαντομίες, αυτός το έκλεινε το θέμα, με μια φράση :

« Γυναίκα, στρώσε τραπέζι,να τσιμπήσουν ταπαιδιά, με ότι έχουμε »...

Με τα χρόνιασυμφιλιώθηκα με τις παιδικές φοβίες μου, τον εαυτό μου και το γύρω μου κόσμο,ωριμάζω απλά...

Έτσι ένα πρόσφατο- μόλις- πρωινό, βρέθηκεμπροστά μου, το ζευγάρι των Γύφτων, που τους έβγαλε έξω, ο μέχρι πρότινος ιδιοκτήτηςαπό τα Χαβδάτα, για λόγους ιδιοκατοίκησης .

Καθώς με εκλιπαρούσαν για μιαν προσωρινή λύση,άμεση, αμεσότατατη, για να κοιμηθούν το βράδυ, αυτοί και τα έξι παιδιά τους.

Γνώριζα βαθειά μέσα μου τις ενστάσεις, τιςφοβικές, της « μάνας κοινωνίας »,

τιςδιαβάσατε ήδη αγαπητοί μου...

Μα ο πατέρας, μέσα μου μίλησε με τη φράση :

« Δώσε ορέ, μια λύση, άμεση στα παιδιά».

Συνηγόρησεκαι το πάλαι ποτέ, του Χριστού Κατηχητικό, με την παρουσία του Χριστού, υπόοποιανδήποτε μορφή κατατρεγμένου κι η καρδιά αποφάσισε μόνο, να τους υποσχεθεί,μιαν θετική κατεπείγουσα εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της σημερινής ημέρας....

Με τα τρία στελέχη, της δημοτικής αρχής, της ΔημοτικήςΚοινότητας Ληξουρίου είχα επικοινωνία, είτε τηλεφωνική ( Τσίκλης Κώστας ) είτεσύσκεψη διά ζώσης, λόγω του κατεπείγοντος.

Ο μεν κ. Τσίκλης Κώστας, τηλεφωνικώς, είχεκαθαρή σχεδόν αρνητική θέση, οι δε διά ζώσης, συσκεπτόμενοι μαζί μου, κΑραβαντινός Νίκος (πρόεδρος ) και Μαρκέτος Δημήτρης ( αντιπρόεδρος), συμφώνησαν,αν ερωτηθώ, να μεταφέρω τη θέση τους ότι: «είναι θετικοί με επιφύλαξη»...

Όσο για τους ενισταμένους δημοτικούςσυμβούλους, της ομάδας Αλεξάνδρου Παρίση, περί οφειλής μου, για προγενεστέρα ενημέρωσητους, επί του θέματος,

« ταπαραπονάκια τους στο Δήμαρχο» τους απαντώ....

Η κατανόησή του, δεδομένη, η δική μου όχι...

Ο Θεός, ας συγχωράει – επί τη ευκαιρία- τηνψυχή του Λουκέρη του Βαγγέλη, του «Μεταξωτού» όπως τον θυμούνται οι φίλοι του,που πρώτος τότε, επέτρεψε να διαμένει η οικογένεια του Βασίλη τουΠαναγιωτόπουλου,(Βασίλης ο Γύφτος, κατά το κοινόν) μες την καρδιά της πόλης,δίπλα στον Αρχάγγελο.....Αυτά για την Ελένη τη Λουκέρη ....με αγάπη...

Όσο για κάποιους μεγαλοσχήμονες και επαγγελματικάκαι προκλητικά αγαπητικούς της ανάπτυξης της Παλικής, τους απαντώ :

« ες αύριον τα σπουδαία »...

Τους Γύφτους τους κατανοώ, τις γυφτιές τωναναπτυξιολόγων, απεχθάνομαι....

Σε μια εγκαταλελειμμένη και καθημαγμένη βίλλα,που άφησε η συγχωρεμένη η Αθηνά η Αντύπα, επί Ρουχωτά Βασίλη δημάρχου, ( 10χρόνια τώρα,στο έλεος του Θεού ), θα διεξαχθεί ο πόλεμος της Γυφτιάς...

Για μια προσωρινή λύση, άμεσης ανάγκηςστέγασης έξι αθιγγανόπουλων και των γονιών τους...

Καιβρήκαν την ευκαιρία, οι βιλλάτοι,οι σκαφάτοι κι οι λιμουζινάτοι ναξιφουλκήσουν....Ε ρε Ρασούλης που σας χρειάζεται...

Συγχαρητήρια στην « Λαϊκή Συσπείρωση» καιστους εκπροσώπους της στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και στην παράταξη του Μάρκουτου Κοτσιλίνη και ιδιαιτέρως στον Διονύση τον Αραβαντινό και σ' έναν έκαστο καικαθεμιά απ' τους πολλούς δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής αρχής που στήριξαντην ελάχιστη ανθρωπιά, σε μια έστω προσωρινή λύση....

Θεοφιλάτος Βαγγέλης

του

Αθηναγόρα

Γύφτος, Τσιγγάνος και Ρομά

Υ.Γ

Εις τον δε νεόκοπο πολιτευτήν, που θα αναγάγειτο θέμα εις τη Βουλήν των Ελλήνων, να προσέξει, μη του «σκοντάψει» εις ταςγραφειοκρατικάς Αθήνας....

Η σοβαρότητα του θέματος, χρήζει συζητήσεως,επιπέδου αρχηγών κομμάτων....

Και δη αντιμνημονιακών...




00 inkefalonia general ad 300X250