Οδηγίες για την προστασία της πατάτας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012 07:45

Οδηγίες για την προστασία της πατάτας από την  Ένωση  Αγροτικών Συνεταιρισμών

Στη καλλιέργεια της πατάτας σκοπός είναι να καλλιεργήσει κανείς σε συνθήκες όπου η οικονομική σημασία των εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων θα είναι μηδενική ή μικρή. Όπου η καλλιέργεια της πατάτας διεξάγεται καλά (ποικιλίες καλά προσαρμοσμένες στο περιβάλλον, πρόγραμμα ισορροπημένης λίπανσης, γόνιμα εδάφη, χλωρά λίπανση κλπ) αυτό το αποτέλεσμα μπορούμε να το επιτύχουμε στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Ως γνωστό, την φετινή χειμωνιάτικη περίοδο επικράτησαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και συχνές και δυνατές βροχοπτώσεις για μεγάλη χρονική περίοδο συντελώντας στην καθυστέρηση του φυτρώματος στις καλλιέργειες του πατατόσπορου.

Λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, οι συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας και η εναλλαγή θερμοκρασίας που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη της ασθένειας του περονόσπορου και είναι δυνατόν να προξενήσει σημαντικές ζημιές. Επειδή ο καιρός προβλέπεται άστατος συνίσταται να συνεχιστεί η προστασία με ιδιαίτερη προσοχή.

Περισσότερες διευκρινήσεις και οδηγίες παρέχονται από τον Τεχνολόγο Γεωπόνο στο Κατάστημα Αγροτικών Εφοδίων της Ένωσης.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών συνιστά στον Κεφαλλονίτη και Θιακό παραγωγό ότι η εφαρμογή της καλλιέργειας της πατάτας πρέπει να γίνεται χωρίς την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων όπου βλάπτουν την υγεία, επιβαρύνουν το περιβάλλον, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και επιβαρύνουν τις επόμενες γενεές.

Από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Κεφαλληνίας & Ιθάκης