Φωτογραφικό οδοιπορικό στα προσεισμικά Πουλάτα της Σάμης

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 10:13

Φωτογραφικό οδοιπορικό στα προσεισμικά Πουλάτα της Σάμης

Προσεισμικά Πουλάτα: Ένα χωριό πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης, χτισμένο στους πρόποδες του λόφου _Μέσα Μάντα_, χτισμένο αρκετούς αιώνες πριν, σήμερα στέκει μέσα από τα χαλάσματα των σεισμών του 1853, να μας θυμίζει το μεγαλείο δουλειάς των προγόνων μας και την αγάπη τους για τη γη τους! Παντού πέτρα με μαεστρία πελεκημένη, παντού αρμάκια και λιθόστρωτα, μας δείχνουν τη προσπάθεια των ανθρώπων για επιβίωση, σε εποχές που τα πάντα γινόταν με το χέρι και με πολύτιμους βοηθούς οικόσιτα ζώα, όπως άλογα,γελάδια, γαιδούρια κλπ.  

Ο Αντώνης Μηλιαράκης στο βιβλίο του "Γεωγραφία Πολιτική Νέα και Αρχαία του Νομού Κεφαλληνίας¨μα αναφέρει ότι τα Πουλάτα κατά την απογραφή του 1889 το χωριο κατοικούσαν "236 άρρενες και 265 θήλεις" σύνολο 501 άτομα. τέταρτο δηλαδή σε πληθυσμό χωριό της επαρχίας Σάμης, που τότε αριθμούσε 22 κοινότητες. Οι κάτοικοι μετά τους σεισμούς του 1953, μετέφεραν το χωριό τους μερικά μέτρα νοτιοανατολικότερα, διατηρώντας την ίδια ονομασία, Πουλάτα. Στην απογραφή του 2011 στα Πουλάτα μετρήθηκαν 142 άτομα!!! Οι κάτοικοι των Πουλάτων, ήταν στην πλειοψηφία τους αγρότες και κτηνοτρόφοι. Αρκετοί επίσης δούλευαν εποχικά στα κτήματα των οικογενειών Ανίνου - Χωραφά και Ανίνου - Βαλέτα, γαιοκτημόνων της περιοχής, την εποχή που αναφερόμαστε. Το χωριό αυτό λοιπόν επιλέξαμε να φωτογραφίσουμε και παρουσιάσουμε στα αφιερώματα που κάνουμε περιοδικά στους παλιούς οικισμούς της Σάμης. Δύσκολο το εγχείρημα! Η πυκνή βλάστηση και το δύσβατο της περιοχής, δεν μας επέτρεψε όσο θα θέλαμε, να αναδείξουμε το αρχιτεκτονική πλευρά του χωριού.

Γι' αυτό και η προσπάθειά μας εστιάστηκε, στην ανάδειξη των χρωμάτων του τοπίου. Νομίζω ότι καταφέραμε το ελάχιστο και αυτό σας παρουσιάζουμε μέσα από το vιdeo που ακολουθεί. Να πούμε κλείνοντας, ότι εκρεμεί ακόμα μια επίσκεψη στο χωριό, για να φωτογραφήσουμε το σπίτι του πατρο Κοσμά Φλαμιάτου ( http://www.papoulakos.org/kefalaio-1-3.html ). Κλείνοντας ευχαριστούμε θερμά για τη πολύτιμη βοήθειά τους στο παρόν αφιέρωμα, τους Κοσμά Παντελάττο και Νίκο Άνινο Χωραφά.

Τάσος Καβαλλιεράτος

Vlahatasamis.gr

https://www.youtube.com/watch?v=cuStsGpGijI


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250