Λασκαράτεια δρώμενα: Αφιέρωμα στον Ιούλιο Τυπάλδο Πρετεντέρη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 11:27

Λασκαράτεια δρώμενα: Αφιέρωμα στον Ιούλιο Τυπάλδο Πρετεντέρη

Μια υπέροχη εκδήλωση προς τιμήν του μεγάλου αυτού επτανήσιου ποιητή παρακολουθήσαμε την Τρίτη το βράδυ στο Δημοτικό θέατρο «Μαρκάτο». Ο Ιούλιος Τυπάλδος Πρετεντέρης γεννήθηκε στο Ληξούρι το 1814 και ανήκει στους λεγόμενους σολωμικούς ποιητές της Επτανησιακής Σχολής όπου ζώντας τον κόσμο του δημοτικού τραγουδιού τον ξανάπλασε ποιητικά. Την παράσταση καλωσόρισε ο Ανδρέας Λασκαράτος με τα «Απομνημονεύματα ενός γαϊδάρου». Η αχαριστία, η απληστία και τα κακώς πράττοντα των ανθρώπων καυτηριάστηκαν από έναν μικρό αλλά σοφό γάιδαρο. Ακολούθησε η ενσάρκωση του ποιητή και της μούσας του που μας απήγγειλαν κάποια αποσπάσματα από τα έργα του και τέλος μια θεατρική δραματοποίηση κάποιον ποιημάτων που εξιστορούσαν τον έρωτα ενός νέου για μια ξανθή κόρη. Η αγάπη, ο έρωτας, η μαύρη μοίρα του θανάτου , το καλό και το κακό ... Όλα αυτά πλαισιωμένα με πιάνο, κιθάρα, βιολί, τραγούδια και χορευτικά.

Την σκηνοθεσία είχε αναλάβει η Σοφία Δελλαπόρτα, ενώ η ηχητική κάλυψη ήταν χορηγία του τμήματος του ΤΕΙ Tεχνολογίας Hχου και Mουσικών Oργάνων.

Στην παράσταση το παρών έδωσαν ο αντιδήμαρχος Ευάγγελος Θεοφιλάτος και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Γιώργος Κατσιβέλης,αλλά και η Σοφία Μαροπούλου.
Χορογραφία: Σιγάλα Μαριλένα
Ηθοποιοί: Αρακλησιάνου Θεοδοσία ,Μάκης Μοσχόπουλος, Κατσούρη -Λεγάτου Κορίνα ,Μουρελάτου Μαρία
Παρουσίαση: Γαλανός Γεράσιμος
Μουσική: Αποστόλης Αυγερινός, Γρηγοροπούλου Αγγελική, Θεοφιλάτος Τάσος, Μικελάτου Ρεγγίνα, Λαμπρογιάννης Πεφάνης
Χορός: Ανδρίτση Όλγα, Αντωνέλου Αννα, Θεοφιλάτος Τάσος, Σιγάλα Μαριλένα
Αφίσα, φώτα: Μαζαράκης Παναγής.
Ηχοληψία: Άντι Δήμα , Κώστας Κιόσης
Εικαστικά: Μαρία Μουρελάτου.

Κείμενο : Μάκης Μοσχόπουλος - Μαρία Μουρελάτου

Φωτογραφίες: Αντι Δήμα




00 inkefalonia general ad 300X250