Γιος επιζώντα της μεραρχίας Άκουι: «Σας ευχαριστώ που σώσατε τον πατέρα μου»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 14:36

Γιος επιζώντα της μεραρχίας Άκουι: «Σας ευχαριστώ που σώσατε τον πατέρα μου»

Έκανε την εμφάνισή του στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο και η ιστορία που είχε να μας πει ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και συγκινητική.

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

Ο Ιταλός Πάολο Μιτσόλο δεν ήρθε στο νησί μας για τουρισμό. Ήρθε προσκεκλημένος του αντιδημάρχου κ. Βαγγέλη Κεκκάτου για να μάθει, αλλά ένιωσε την ανάγκη να μας πει και ένα μεγάλο «ευχαριστώ»!

Αναζητά στοιχεία για τον πατέρα του Ερμίνιο Μιτσόλο, ο οποίος ήταν στην Κεφαλονιά την περίοδο της σφαγής της μεραρχίας από τους Γερμανούς, αλλά τελικά χάρη στους Κεφαλλονίτες επέζησε.

«Ο πατέρας μου ήταν στρατιώτης της Μεραρχίας Ακουι και ήταν ένας από τους ελάχιστους επιζώντες το 1943. Ένας παπάς τον είχε πάρει στην οικογένειά του και τον είχε σώσει. Η Κεφαλονιά είναι ένα μέρος είναι υπέροχο και σημαντικό για μένα. Οι Κεφαλλονίτες έσωσαν τον πατέρα μου. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον λαό της Κεφαλονιάς, που έσωσε τον πατέρα μου» δηλώνει.

Μένει στην Αγία Ευφημία και δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο νησί. Έχει έρθει στην Κεφαλονιά μαζί με την σύζυγό του Μπάρμπαρα Μαρκόνι, η οποία μας εξηγεί: «Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε με κεφαλλονίτες που ήταν νεαροί άνδρες εκείνο τον καιρό, ώστε να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη».

Ο Πάολο Μιτσόλο τονίζει ξεκάθαρα πως κάθε πληροφορία είναι σημαντική: «Κάθε ιστορία είναι σημαντική για μας, καθώς είμαι και μέλος του Ινστιτούτου Ιστορίας της Ιταλίας, οπότε θα ήθελα να μάθω τι πραγματικά συνέβη μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Υπάρχουν πολλά ντοκουμέντα από εκείνη την περίοδο. Τα πάντα για μας είναι σημαντικά ».

Κλείνοντας τον ρωτήσαμε αν ήταν στο γκρουπ των πρώτων Ιταλών που κατέφτασαν τη Δευτέρα με την πρώτη πτήση εταιρίας χαμηλού κόστους της Raynair και η απάντησή του ήταν :«Ναι φυσικά και ήμουν. Είχαμε μια φτηνή όσο και άνετη πτήση». Στο νησί μας θα μείνει μία εβδομάδα και αν το συναντήσετε στον δρόμο σας είναι σίγουρο πως θα έχει πολλές ιστορίες να σας πει.




00 inkefalonia general ad 300X250