Επιστολή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στο ΣΑΣ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013 18:56

Επιστολή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου στο ΣΑΣ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Αξιότιμα μέλη του ΣΑΣ και αξιότιμοι συμμετέχοντες, Δυστυχώς δεν μπορούσα να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, και γι' αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις θέσεις μας μέσω της παρούσης επιστολής. Οι ακτοπλοϊκές γραμμές των νησιών μας, είναι διαχρονικά από τις πιο ακριβές γραμμές στην ΕΕ. Τα χρόνια που πέρασαν όμως, αντί να αντιμετωπιστεί αυτό το ήδη μεγάλο ζήτημα, ήρθαν και άλλα νέα μεγάλα προβλήματα να προστεθούν.

 

Η νέα νομοθεσία που προέκυψε από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν είναι βέβαιο ότι υφίσταται ακόμη καθώς διαβάζετε αυτήν την επιστολή, δίνει τη δυνατότητα στα εφοπλιστικά κεφάλαια να αποδρομολογούν για περισσότερους μήνες ανά χρόνο τα καράβια τους. Με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της παντελούς έλλειψης δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες, οι οποίοι κρίνονται ασύμφοροι για τους πλοιοκτήτες. Το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά στο επίπεδο της κοινωνικοοικονομικής μας ζωής δημιουργώντας μεγάλα εμπόδια στην ευχερή διακίνηση, ιδιαίτερα των εργαζόμενων και οικονομικά αδυνάτων, στην μεταφορά εμπορευμάτων και αγαθών, στην τουριστική κίνηση και εν τέλει βάζοντας άλλο ένα σοβαρό φράγμα στην βελτίωση του επιπέδου ζωής των συμπολιτών μας.

Η πολιτεία θα πρέπει να σταματήσει να αδιαφορεί για τις συνεχείς εκκλήσεις των κατοίκων και φορέων των νησιωτικών περιοχών, και να σκύψει πάνω από τα προβλήματα που παρουσιάζει εν γένει η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας.

Ο αρμόδιος Υπουργός θα πρέπει να ελέγχει την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών και να μην αφήνει τα νησιά μας έρμαια στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εφοπλιστών.

Δεν επιθυμούμε τη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στις γραμμές μας, αλλά τη δημιουργία φορέα δημόσιου χαρακτήρα, με λαϊκό έλεγχο που θα χειρίζεται τα θέματα γραμμών, τιμών εισιτηρίων, αδειών, ακόμη και ναυπήγησης πλοίων. Πολύ φοβόμαστε ότι αν αφήσετε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν, τα νησιά μας θα καταλήξουν να είναι άγονες γραμμές.
Οφείλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα Ιόνια νησιά, δοκιμαστική εφαρμογή και ένταξη στο ΕΣΠΑ, έχει δυστυχώς παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Γεγονός που κρίνεται ως απαράδεκτο σε μια εποχή που ο απλός κόσμος δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή του.

Εν τέλει, αυτό που ζητάμε για τις ακτοπλοϊκές γραμμές των νησιών μας, είναι τακτικά δρομολόγια για όλους τους μήνες του χρόνου, εισιτήρια με λογικές τιμές ανάλογες του δρομολογίου στο οποίο αντιστοιχούν, αξιόπλοα καράβια, να μην επιτραπεί η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων και τελικά να μην πληρώσει για μία ακόμη φορά τα «σπασμένα» ο εργαζόμενος και μη προνομιούχος Έλληνας πολίτης.

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250