Ο Φορέας Διαχείρισης Αίνου με αφορμή την λήξη του σχολικού έτους 2012-2013

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013 09:16

Ο Φορέας Διαχείρισης Αίνου με αφορμή την λήξη του σχολικού έτους 2012-2013

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου με τη λήξη του Σχολικού έτους 2012-2013, ευχαριστεί θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τους υπευθύνους άλλων Υπηρεσιών και Οργανισμών που συμμετείχαν στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία υλοποιήθηκαν κατ' αυτήν την περίοδο. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενημερώθηκαν συνολικά 1.616 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα απευθύνθηκαν σε 1.370 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνοδευόμενοι από 139 εκπαιδευτικούς, 18 ναυτοπροσκόπους και 89 ενήλικες.

Οι τόποι υλοποίησης των προγραμμάτων ήταν η περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, όπου βρίσκεται η έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, που αποτελεί την περιοχή ευθύνης του Φορέα, και διάφορες σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς.


Το προσωπικό του Φορέα επισκέφτηκε 18 σχολεία με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών κυρίως για τη χλωρίδα του Εθνικού Δρυμού Αίνου, τα ενδημικά φυτά της Κεφαλονιάς, την πανίδα, την ορνιθοπανίδα, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προστατευόμενη περιοχή. Επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Κουτάβου, έγιναν από 17 σχολεία, όπου ενημερώθηκαν για τον υγρότοπο και τη σημασία του και ξεναγήθηκαν στην έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται πληροφορίες για το περιβάλλον της Κεφαλονιάς. Τον Εθνικό Δρυμό Αίνου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να περιηγηθούν στους βιοτόπους των σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας 7 σχολεία και ομάδες εκπαιδευτικών.

Τέλος, για πρώτη φορά το προσωπικό του Φορέα σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υλοποίησε πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο χώρο του Πηλουργείου του Αργοστολίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, εκτός από τις δημιουργίες των μαθητών με τον πηλό, ενημέρωση και ζωγραφική των σπανίων και ενδημικών φυτών της Κεφαλονιάς.


Μεταξύ των συμμετασχόντων ανήκουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το 3ο Νηπιαγωγείο Αργοστολίου, το 1ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου, τα Νηπιαγωγεία Αγίου Γερασίμου, Μεσοβουνίων, Διλινάτων, το 1ο, 3ο, 5ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου, το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου, τα Δημοτικά Σχολεία Αγίας Θέκλης, Μεσοβουνίων, Μακρυώτικων, Πόρου, Σάμης, Σκάλας, Χιονάτων, Βλαχάτων, Κεραμειών, Αγίου Γερασίμου, Διλινάτων, κ.ά. Από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν το 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και το Γυμνάσιο Σάμης, το Λύκειο Κεραμειών και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου, το Εσπερινό Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Αργοστολίου, η Επαγγελματική Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων, το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου, καθώς και το Εργαστήριο Ειδικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αργοστολίου.


Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το προσωπικό του Φορέα συμμετείχε στην εκδήλωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς & Ιθάκης, που αφορούσε παρουσίαση σχολικών δραστηριοτήτων καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην οποία παρουσιάστηκαν εκτός άλλων και τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υλοποιήθηκαν από το Φορέα Διαχείρισης, καθώς και τα μελλοντικά του σχέδια για την επόμενη σχολική περίοδο.


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα συνεχίσει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τις δραστηριότητες Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης με πεζοπορίες για τη γνωριμία με τα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού, καθώς επίσης και με την καθιερωμένη, ετήσια, ενημερωτική εκδρομή για την συλλογή της ρίγανης (Origanum vulgare subsp. hirtum), γνωστής για τις αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της.


Επιπλέον, παραμένουμε στη διάθεση οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να επισκεφθεί τον Εθνικό Δρυμό, για την οργάνωση της επίσκεψής της. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να έρχονται εγκαίρως σε επικοινωνία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου (Τηλ./Fax: 26710 29258 και Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην δράση Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης του Φορέα.
Ευχόμαστε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς Καλό Καλοκαίρι και σας περιμένουμε και πάλι την νέα σχολική χρονιά με νέες δραστηριότητες.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Γεωργία Καμάρη

Ομότ. Καθηγήτρια Παν/μίου Πατρών Η Υπεύθυνη της Δράσης
Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης

Γεωργία Λυσίτσα
MSc Δασολόγος του Φορέα

ainos1

ainos2

ainos3

ainos4

ainos5

ainos6