Ληξούρι: Η Λιτανεία του Άγιου Παναγή Μπασιά (photos + video)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 08 Ιουνίου 2013 10:04

Ληξούρι: Η Λιτανεία του Άγιου Παναγή Μπασιά (photos + video)

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής η Λιτάνευση της εικόνας και των Λειψάνων του Αγίου Παναγή στο Ληξούρι.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Μάκης Μοσχόπουλος – Μαρία Μουρελάτου

Η πομπή ξεκίνησε από τον Ι. Ν Αγίου Νικόλαου των Μηνιατών ακολουθουμένη από πλήθος πιστών και κατευθύνθηκε στο σπίτι του Αγίου όπου ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση, στη συνέχεια διέσχισε την παράλια της πόλις και την πλατεία και κατέληξε στον Ι. Ν του Αγίου Σπυρίδωνος. Χοροστατούντων των μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ,κ Μακάριου, πλήθος ιερέων και του αρχιμανδρίτη π. Γεράσιμου Φωκά έγινε η ευλόγηση των άρτων, και η εναπόθεση των Ιερών Λειψάνων μέσα στο θρόνο του Αγίου.



Στη λιτανεία το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Σ. Κουρής ο αντιδήμαρχος Παλικής Ε. Θεοφιλάτος και ο πρόεδρος του Τ.Σ Ληξουρίου Ν. Αραβαντινός.

Την εικόνα μετέφεραν οι άνδρες της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας συνοδευόμενοι και πλεσιομενοι από τη φιλαρμονική σχολή Πάλης, μαθητές από τα δημοτικά σχολεία, το Λύκειο Ελληνίδων, το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου «Η ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ», τους εθελοντές Σαμαρείτες, και το 1ο σύστημα ναυτοπροσκόπων Αργοστολίου.

Στη σύντομη ομιλία του ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ.κ Μακάριος αφού επαίνεσε τον π. Νικόλαο Σωτήρα για την άψογη οργάνωση του εορτασμού του Άγιου, του πρότεινε για του χρόνου η ευλόγηση του άρτου να γίνει στην κεντρική πλατεία στο Ληξούρι και μετά το τέλος αυτής να τοπικά συγκροτήματα να χορέψουν παραδοσιακούς χορούς, έτσι ώστε οι ξένοι να μάθουν τη θρησκευτική και πολιτιστική μας παράδοση.

https://www.youtube.com/watch?v=a-yfWTSscUc

https://www.youtube.com/watch?v=r-4bUNOTPbw


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250