Στ. Σπαθής για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης – ‘’Στόχος οι επαγγελματίες να είναι ενήμεροι σε τρέχοντα ζητήματα’’ (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 09:04

Στ. Σπαθής για τις ενημερωτικές εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης – ‘’Στόχος οι επαγγελματίες να είναι ενήμεροι σε τρέχοντα ζητήματα’’ (Inkefalonia 89,2)

Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2 

Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» και την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Σπαθής, για την ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 15 Απριλίου, με κεντρικούς ομιλητές τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕ, Γεώργιο Καββαθά και τον Πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ, Βασίλη Καμπάνη για τις αλλαγές στην της φορολογική όσο και την εργατική νομοθεσία αλλά και τα όσα επιμελείται για το προσεχές διάστημα το Επιμελητήριο.

Για την ενημερωτική εκδήλωση της 15ης Απριλίου ανέφερε: « Πρίν ένα 20ήμερο είχαμε συνάντηση με τους επαγγελματίες για να εξετάσουμε πως θα ενημερωθούν πάνω στα τρέχοντα ζητήματα , όσον αφορά τα εργασιακά, την ψηφιακή κάρτα, την διασύνδεση ταμειακών μηχανών και pos, εύρεση προσωπικού κτλ . Δεσμεύτηκα ότι πρίν ακόμα να αρχίσει η σεζόν θα προσκαλούσαμε τους κατάλληλους για να γίνει ενημέρωση-συζήτηση.

Έτσι λοιπόν στις 15 Απριλίου, έγινε αυτή η συνάντηση με τον κ. τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕ, Γεώργιο Καββαθά και τον Πρόεδρο της ΠΟΦΕΕ, Βασίλη Καμπάνη.

Αναφέρθηκε ο κ. Καββαθάς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το σύνολο των επαγγελματιών , ψηφιακή κάρτα, το 6ήμερο, τα εργασιακά , την υποστελέχωση και την δυσκολία εύρεσης προσωπικού. Όλα αυτά συζητήθηκαν , η ψηφιακή κάρτα θα αρχίσει να λειτουργεί τώρα για το λιανεμπόριο, όμως στον χώρο της εστίασης θα αρχίσει να λειτουργεί όπως και η σύνδεση με τις ταμειακές μηχανές από τον Οκτώβριο και βλέπουμε. Στο κομμάτι αυτό αναφέρθηκε και ο κ. Καμπάνης και είπε ότι δεν έχουν εναρμονιστεί ακόμα με το κεντρικό σύστημα και υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα αυτή τη στιγμή ακόμα και στο λιανεμπόριο. Έγινε μία διεξοδική συζήτηση , ενημερώθηκαν όλοι οι επαγγελματίες για το τι πρέπει να κάνουν και το πώς μέσω των λογιστών τους οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με μεγάλο βάρος. Οι επαγγελματίες έφυγαν ικανοποιημένοι και έδωσαν και συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο για την ημερίδα που έγινε. Τώρα αυτό που πρέπει οι επιχειρηματίες να κάνουν, είναι να είναι σε συχνή επαφή με τους λογιστές τους , να ενημερώνονται για οποιοδήποτε θέμα υπάρχει και σε κάποια θέματα που μπορεί να τους βοηθήσει το επιμελητήριο μπορούν να επικοινωνούν με το 26710 26190 και να ενημερώνονται και επίσης το στικάκι της παρουσίασης , μπορούν να μπούν στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και να το κατεβάσουν όσοι δεν μπόρεσαν να παραστούν στην ημερίδα».

Ο κ Σπαθής αναφέρθηκε στην συνέχεια στην ανεπάρκεια του συστήματος της εφαρμογής των ρυθμίσεων με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πρόστιμα ενώ είναι συνεπείς κάτι που δεν αναγνωρίζει το κράτος. Σημείωσε δε, ότι θέλουν να εξαφανίσουν την μικρομεσαία επιχείρηση όπως ειπώθηκε και στην ενημερωτική ημερίδα της 15ης  Απριλίου.

Ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου με την πιο σημαντική την για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά Γενική Συνέλευση όλων των Επιμελητηρίων της Ελλάδας να λαμβάνει χώρα 17-18-19 Μαίου στο Θέατρο Αργοστολίου ο Κέφαλος. Θα βρεθούν γύρω στα 400 άτομα στην Κεφαλονιά και αυτή η γενική συνέλευση, ήταν κάτι που είχε ως στόχο από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου όπως σημείωσε ο κ Σπαθής. Θα υπάρχουν παρουσίες από την κεντρική πολιτική σκηνή νυν και πρώην υπουργών και ήδη φροντίζει το Επιμελητήριο για τα της διαμονής τους . Έχει ζητηθεί η οικονομική στήριξη της Περιφέρειας και του Δήμου Αργοστολίου.

«Θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για την Κεφαλονιά, γιατί θα είναι όλα τα φώτα στραμμένα στην γενική συνέλευση με ζωντανή κάλυψη, οπότε θα αναδειχθεί η Κεφαλονιά παντού και θα ακουστούν τα προβλήματα του επαγγελματικού κόσμου» Συμπλήρωσε.

Προς το τέλος Μαίου θα βρεθούν επίσης στην Κεφαλονιά περίπου 150 άτομα για την Γενική Συνέλευση των Υπαλλήλων των Επιμελητηρίων όλης της Ελλάδας.

 

Για το αν υφίσταται η σκέψη για ένα φόρουμ προώθησης Επτανησιακών προϊόντων (οράτε παγκρήτειο φόρουμ προώθησης Κρητικών προϊόντων στην Αθήνα), απάντησε: «Δεν είναι δύσκολο, είναι θέμα οργάνωσης , αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια με την Αγροδιατροφική, διοργανώνουν έκθεση με τα Επτανησιακά προιόντα, όμως θα πρέπει όλοι φορείς να σκύψουμε πάνω σ αυτό το θέμα και να κοιτάξουμε να την διοργανώσουμε και στην Αθήνα και σε όλα τα νησιά τμηματικά και να επιχειρήσουμε την εξωστρέφεια. Θα πρέπει να υπάρχει μια σωστή οργάνωση και να γίνει για τα επόμενα χρόνια ένας προγραμματισμός για να φύγουμε και λίγο απο τα Επτάνησα για να δει ο κόσμος και τα Κεφαλονίτικα προιόντα και σε δεύτερο κα τρίτο στάδιο να πάμε και προς τα έξω. Εμείς είμαστε θετικοί σ αυτό και το έχουμε πει ήδη. Ως Επιμελητήριο παίρνουμε μέρος σε κάποιες εκθέσεις στο εξωτερικό και στην Αθήνα , στην Θεσσαλονίκη, στην Αγρότικα έχουμε παρουσία και θεωρώ ότι μια συλλογική κίνηση θα είναι ότι καλύτερο σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια και τον Δήμο για μια καλή προβολή των Κεφαλονίτικων προϊόντων».

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ καλή συνεργασία του Επιμελητηρίου με την Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητα και Απόδημου Ελληνισμού κ. Παπαναστασάτου, η οποία δείχνει όπως ανέφερε έντονο ενδιαφέρον για το αντικείμενο της και έχει την καλή πρόθεση για συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Ο κ. Σπαθής ενημέρωσε και για το ότι το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς έχει καταθέσει αίτηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης για να εντάξει τμήμα για τους αγρότες στους κόλπους του , σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του ΥΠΑΑΤ , υπενθυμίζοντας ότι στην δική του θητεία δημιουργήθηκε και το τουριστικό τμήμα. Δήλωσε δε ότι σε συνεργασία με τον ΕΦΕΠΑΕ και την Διαχειριστική Αρχή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου ο ίδιος, για οποιοδήποτε πρόγραμμα τρέξει στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης θα υπάρχει άμεση πρόσβαση για τους ενδιαφερόμενους που θα τηρούν τις προυποθέσεις προς ένταξη.

Όσον αφορά την δυναμική σε επίπεδο προσωπικού του Επιμελητηρίου να ανταπεξέλθει στις πρόσθετες υποχρεώσεις του, ενημέρωσε ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη των μελών του και σε μηδενικό χρόνο.- Αυτή την στιγμή τρέχει πρόγραμμα για ανακαινίσεις σε μικρά καταλύματα με έναν απαραιτήτως εργαζόμενο, με 50% επιδότηση και για την Ιθάκη 65%. Είναι δε σε αναμονή του νέου ΕΣΠΑ.

Για την επόμενη περίοδο το Επιμελητήριο έχει προγραμματίσει μέσα Ιουλίου το 4ο φεστιβάλ γαστρονομίας στο Ληξούρι με την συμμετοχή αναγνωρισμένων σεφ , τα επιχειρηματικά βραβεία το Οκτώβριο και επιμελείται τρόπους εξωστρέφειας του επιχειρηματικού κόσμου.

Τέλος, πέρασε το μήνυμα ότι όταν δεν είναι ενεργός ένας επιχειρηματικός σύλλογος να κάνει δράσεις, το βάρος μετατίθεται στο επιμελητήριο και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Το Επιμελητήριο συμμετέχει σε συνεργασία με τον Δήμο σε Χριστουγεννιάτικες, Αποκριάτικες και όπου δη εκδηλώσεις για την τόνωση της αγοράς, την προβολή του τόπου και την κάλυψη των κατοίκων.

Κλείνοντας πέρασε το μήνυμα προς τους επιχειρηματίες εν όψει του Πάσχα και της καλοκαιρινής περιόδου , να κοιτάξουν τις επιχειρήσεις τους, να μπορέσουν να εναρμονιστούν με τις νέες εξελίξεις σε συνεργασία με τους λογιστές τους για να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα και να έχουν μια καλή τουριστική σεζόν.

Ακολουθεί το ηχητικό της εβδομάδας 

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-stayros?si=a6f4d9ae4f4844fbb68cd9fe742e13a8&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250