Χρ. Σκληρός: «Η αντιπολίτευση, η συμπολίτευση και ο Δήμαρχος Ιθάκης»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012 09:06

Χρ. Σκληρός: «Η αντιπολίτευση, η συμπολίτευση και ο Δήμαρχος Ιθάκης»

Αρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟ

Πριν ένα περίπου χρόνο εξαγγέλθηκε από τη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα μικρά νησιά του Ιονίου, ύψους 10.000.000,00 ευρώ. Το «μερίδιο» της Ιθάκης υπολογίστηκε περίπου στα 2.000.000,00 ευρώ. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με το 1492/26-07-2011 έγγραφό της καλεί τους πέντε Δήμους, Κέρκυρας, Παξών, Λευκάδας, Μεγανησίου και Ιθάκης, να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να συνταχθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Μικρών Νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Ο.Σ.Α.Μ.Ν ). Με μια τέτοια πρόσκληση στα χέρια τι περιμένει κανείς από ένα Δήμο και ένα Δήμαρχο που ενδιαφέρεται τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο στο νησί μας με το πιο αποδοτικό τρόπο; Τι περιμένει κανείς από ένα Δήμαρχο που σέβεται το θεσμικό του ρόλο αλλά και το κυρίαρχο ρόλο του Δ.Σ, του οργάνου δηλαδή που αποφασίζει για όλα τα ζητήματα του τόπου μας;

Περιμένει το αυτονόητο: να ενημερώσει τους Δημοτικούς συμβούλους, τα Τοπικά Συμβούλια, τους Επαγγελματικούς φορείς του τόπου και τους κατοίκους του για όλες τις παραμέτρους του προγράμματος. Κυρίως να τους ενημερώσει για τα έργα που μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε, μέσα από μια τέτοια ενημέρωση να γίνει από το Δ.Σ τελικά η επιλογή των πιο ωφέλιμων έργων για το τόπο μας. Αυτά τα αυτονόητα έπραξαν όλοι οι δήμαρχοι των μικρών νησιών ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΘΑΚΗΣ. Αυτός επέλεξε τη γνώριμη τακτική του, αυτής της υποβάθμισης και της απαξίωσης θεσμών και προσώπων και της άσκησης της προσωπικής του πολιτικής. Μια τακτική, άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα του τόπου αλλά και για τα συμφέροντα και των άλλων μικρών νησιών του Ιονίου, όπως αποδείχτηκε με το πλέον τραγικό τρόπο κατά τη συζήτηση του προγράμματος στο Δ.Σ και την απόρριψη της πρότασης του Δήμαρχου.

Τον Οκτώβριο του 2011, ομάδα μελετητών της ιδιωτικής εταιρείας TRANS COOP που έχει επιλεγεί να υποστηρίξει το πρόγραμμα, επισκέφθηκε το Δήμο Ιθάκης και ύστερα από συζήτηση με το Δήμαρχο, παρέλαβε τις έγγραφες προτάσεις του Δήμου Σύμβουλοι και φορείς αγνοούν τόσο τη συζήτηση όσο και τις προτάσεις! Οι τρείς Δημοτικοί Συνδυασμοί της Αντιπολίτευσης την 10η Οκτωβρίου 2012 με επιστολή που την υπογράφουν ο Αθανάσιος Λιβιτσάνης, ο Νώντας Μαυροκέφαλος και ο υπογράφων, ενημερώνουν την TRANS COOP, τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, το Δήμαρχο Ιθάκης και το Πρόεδρο του Δ.Σ ότι:

- Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το Δήμαρχο ουδέποτε συζητήθηκαν στο Δ.Σ.

- Ζητήματα τέτοιας σπουδαιότητας για την ανάπτυξη του νησιού μας πρέπει να συζητούνται ευρύτατα και εξαντλητικά με τη συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου μας.

Τόσο η εταιρεία σε τηλεφωνική μας επικοινωνία όσο και ο Δήμαρχος σε συνεδρίαση του Δ.Σ όπου συζητήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής μας, δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν όλους τους κανόνες ενημέρωσης των φορέων και διαφάνειας στη λήψη της απόφασης επιλογής των έργων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για την Ιθάκη. Οι δεσμεύσεις αυτές δυστυχώς δεν υλοποιήθηκαν και η κρυφή διαδικασία συνεχίστηκε πίσω από τις πλάτες των φορέων του τόπου μας.

Με το 578/28-02-2012 έγγραφό της η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους Δήμους ότι η «καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 30η Μαρτίου 2012». Και αυτό το έγγραφο όπως και όλα που αφορούσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κρατήθηκε σαν «απόρρητο» για τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης!

Στις 7 Μαρτίου 2012 συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των Δήμων στη Λευκάδα και οριστικοποιούν τις προτάσεις και τις επιλογές των έργων για κάθε νησί. Όλοι οι Δήμαρχοι πήγαν με τις προτάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, εκτός βέβαια του δήμαρχου Ιθάκης που πήγε με τις δικές του!

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι κρατούνται μακριά από κάθε ενημέρωση, φτάνουμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ της 28ης Μαρτίου 2012 κατά την οποία, ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ζητάει ο Δήμαρχος να εγκρίνουμε τη πρότασή του για τα έργα που μόνος του και ερήμην όλων έχει προτείνει στο πρόγραμμα! Αλλαγές δε γίνονται μας λέει, τα έργα είναι αυτά και δεν αλλάζουνε. Από κοντά βέβαια και το παιγνίδι του εκβιασμού: αν δεν ψηφίσετε αυτά που ο Δήμαρχος αποφάσισε, θα χάσει το Θιάκι 3 εκατομ. Ευρώ! Το ερώτημά μας «γιατί δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε όλοι μαζί για τα απαιτούμενα έργα και να μη χάσει το Θιάκι ένα ευρώ» δεν απαντήθηκε και πώς να απαντηθεί άλλωστε ύστερα από την επιζήμια για το τόπο τακτική του Δήμαρχου!

Όλως τυχαίως όλα όσα πρότεινε ο Δήμαρχος αφορούσαν προμήθειες, σε αντίθεση με άλλους Δήμους που πρότειναν Αρχαιολογικό Μουσείο, ανάδειξη κοινοχρήστων χώρων, λιμενικά έργα κ.λ.π. Στο ερώτημά μας γιατί ο Δήμος μας δεν πρότεινε ανάλογα τέτοια έργα, ο Δήμαρχος μας απάντησε ότι τέτοια έργα θέλουνε έτοιμες μελέτες. Και γιατί δεν πρότεινες Δήμαρχε το Γηροκομείο, το Μουσείο, την Πινακοθήκη που έχουν έτοιμες μελέτες τον ρωτήσαμε. Η απάντηση του Δήμαρχου ήταν ενδεικτική για το τι συμβαίνει στο Δήμο Ιθάκης: ρωτούσε την υπάλληλο της Πολεοδομίας του Δήμου αν υπάρχει μελέτη του Γηροκομείου!

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και οι τρείς συνδυασμοί της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν με τη ψήφο τους τις αυθαίρετες επιλογές του Δήμαρχου και την απαξιωτική συμπεριφορά του απέναντι σε εκλεγμένους συμβούλους. Καταψήφισαν τις προτάσεις του Δήμαρχου γιατί δεν εξυπηρετούσαν τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας. Έτσι η εμμονή του Δήμαρχου να νομίζει ότι μπορεί μόνος του να αποφασίζει ότι θέλει και όπως το θέλει είχε σαν αποτέλεσμα τη πρόκληση κινδύνου να χαθεί το πρόγραμμα για την Ιθάκη αλλά και για τα άλλα νησιά, αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική που ασκείται με τη λογική του αποφασίζω και διατάζω δεν έχει τύχη και εφαρμογή στις μέρες και στο τόπο μας!

Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Ευστάθιος Καρτάνος πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με τους επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης και να καταθέσουν μια κοινή πρόταση στο Δ.Σ. Πραγματικά, από τη συνεργασία των: Προέδρου Δ.Σ, Αθ. Λιβιτσάνη, Χρ. Σκληρού, Γερ. Βερώνη Αντιδήμαρχου και Διον. Γρίβα δημοτικού συμβούλου, προέκυψε μια κοινή πρόταση που κατατέθηκε στο Δ.Σ την 29η Μαρτίου και εγκρίθηκε ομόφωνα. Η πρόταση διέγραψε προμήθειες ύψους 1,3 εκατομ. Ευρώ από τη πρόταση του Δήμαρχου και στη θέση τους έβαλε το Λιμάνι των Φρικών και την πρόσβαση-ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Αγ. Αθανασίου στην Βόρεια Ιθάκη.

Θα μπορούσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να περιελάμβανε δράσεις ακόμα πιο ωφέλιμες και αποδοτικές για το τόπο μας αν:

- Ο Δήμος και η TRANS COOP προέβαιναν σε ενημέρωση και διαβούλευση.

- Ο Δήμος στον ένα χρόνο που έχει εξαγγελθεί το πρόγραμμα, είχε προετοιμάσει μελέτες για ουσιαστικά έργα.

Τα παραπάνω δεν έγιναν με αποκλειστική ευθύνη του Δήμαρχου. Το Δ.Σ και οι συνδυασμοί της Αντιπολίτευσης προσπαθήσαμε έστω και τη τελευταία στιγμή να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας κατά το καλύτερο τρόπο. Αποδείχτηκε έτσι ότι και μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργήσει η απαράδεκτη τακτική του Δήμαρχου, υπάρχει η δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν πραγματικά οι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας να προκύψουν συγκλίσεις χρήσιμες για το τόπο. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν πως η συμπεριφορά του Δήμαρχου όπως συμπυκνώνεται στις κραυγές του σε πρόσφατη δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ ότι «έπρεπε να σας είχα στείλει φυλακή και τους εφτά συμβούλους της αντιπολίτευσης» ή «σίγουρα από σας τρείς θα πάνε φυλακή» είναι μεν για γέλια αλλά και επικίνδυνη για το τόπο μας.

• Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ είναι ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ του ΔΗΜΟΥ ΙΘΑΚΗΣ