Αφρικανική σκόνη – Συστάσεις πνευμονολόγων: Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 20:04

Αφρικανική σκόνη – Συστάσεις πνευμονολόγων: Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες

Τι αναφέρει η Ένωση Ελλήνων Πνευμονολόγων

Συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες απευθύνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει δημιουργήσει «εκρηκτικό κοκτέιλ».

 

Συστάσεις από πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη

Η Ένωση, σημειώνει πως τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. «Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και την εξωτερική άθληση τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης», τονίζει η Ένωση.

«Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους», σημειώνουν οι πνευμονολόγοι.

{https://www.youtube.com/watch?v=kptjSLuPWt8}

Τι να κάνετε εάν εμφανίσετε κλινικά συμπτώματα

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.

Πηγή: ethnos.gr 




00 inkefalonia general ad 300X250