Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κεφαλονιάς: Υλοποίηση δράσης «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία»

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024 11:07

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κεφαλονιάς: Υλοποίηση δράσης «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία»

Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο -Λύκειο Κεφαλληνίας - Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 

Θέμα : Υλοποίηση Πανελλήνιας Δράσης

Τίτλος Δράσης: «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία»

Φορέας Υλοποίησης: Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο -Λύκειο Κεφαλληνίας

(ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ)

Ημερομηνία υλοποίησης: 6 Μαρτίου 2024, ώρα: 10.30-11.15

Τόπος:Κεφαλονιά-αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου

                 Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο -Λύκειο Κεφαλληνίας (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ), σε συνεργασία με Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και με σχολεία όλων των βαθμίδων από όλη τη χώρα αλλά και Δήμους, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων, θα υλοποιήσει δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.30-11.15, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:

-να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό

-να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους

-να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού

-να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού

-να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού

-να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζητούν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού, την αντιμετώπιση και πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

Την ημέρα της δράσης (6 Μαρτίου), οι μαθητές/τριες θα ενημερωθούν για το σχολικό εκφοβισμό από τις εκπαιδευτικού του σχολείου μας που έχουν αναλάβει την υλοποίηση της δράσης, θα δημιουργήσουν πόστερ και συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου που θα απεικονίζουν συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού και θα αναπαριστούν μορφές βίας. Τις 11.00, οι μαθητές/τριες θα σπάσουν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και τη ταυτόχρονη κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές.

Η υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθεί εντός του σχολικού χώρου, ενώ αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Με εκτίμηση

Ο επιστημονικά υπεύθυνος

Ο υπεύθυνος της δράσης

Θεόδωρος Θάνος

Καθηγητής

Παιδαγωγικό Τμ. Ιωαννίνων Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αραβαντινού Αντζουλέτα, ΠΕ02

Εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν

Κακαρούμπα Αθανασία

Μικελάτου Ζαχαρένια

Λιόκου Ζωή

Βαμβακά Σπυριδούλα

Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα

Στιγμιότυπο οθόνης 2024 03 05 111006

 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250