Το 2023 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρέτησε 45 ωφελούμενες για περιστατικά βίας & άλλων διακρίσεων

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024 11:30

Το 2023 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρέτησε 45 ωφελούμενες για περιστατικά βίας & άλλων διακρίσεων

Ετήσιος απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2023

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς λειτουργεί από τις 9 Οκτωβρίου 2013 έως και σήμερα. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Κοινωνιολόγο και συνεργάζεται με Νομικούς άλλων Συμβουλευτικών Κέντρων. Τηρώντας το απόρρητο παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί/ υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/ και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, κ.λπ.) με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου.
  • Εργασιακή συμβουλευτική με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.
  • Νομική συμβουλευτική μέσω των άλλων συμβουλευτικών κέντρων που διαθέτουν Νομικό αλλά και καθοδήγηση των γυναικών για αίτημα δωρεάν νομικής βοήθειας από το Πρωτοδικείο, στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια.
  • Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα έμφυλης βίας.
  • Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργασία μαζί τους, όπου αυτό απαιτείται.
  • Συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον εκάστοτε σύμβουλο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών πραγματοποιεί επίσης δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία της δράσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για το έτος 2023:

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το έτος 2023 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρέτησε 45 ωφελούμενες (39 περιστατικά βίας & 6 περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων), από τις οποίες οι 30 ήταν νέα περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες 15 ήταν περιστατικά παλαιότερων ετών, που είτε συνέχισαν τις συνεδρίες, είτε επανήλθαν στην υπηρεσία με νέο αίτημα. Ετησίως διενεργήθηκαν 157 ώρες συνεδριών.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 371 ωφελούμενες και έχουν γίνει πάνω από 2365 ώρες συνεδριών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στη δομή μας το 2023 στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ωφελούμενες που προσήλθαν είναι Ελληνικής καταγωγής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες με παιδιά, εργαζόμενες και τους ασκείται ενδοοικογενειακή βία από το σύζυγο/σύντροφο. Επίσης, σε μικρότερο ποσοστό προσέρχονται γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και συγκεκριμένα είναι μονογονείς ή/και άνεργες.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Δικτύωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών με 21 νέους φορείς, δημόσιους ιδιωτικούς ή οργανώσεις και 148διατηρήσεις παλαιών επαφών, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών αλλά και την προβολή του κέντρου μας.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχει γίνει δικτύωση με 280 φορείς.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Θεωρώντας σημαντική την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας και στοχεύοντας στην κατάργηση των στερεοτύπων, διοργανώσαμε δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό:

  • Ιανουάριος 2023:
  1. Ημερίδα με θέμα «Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα»  από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς στο χώρο του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας. Την ημερίδα παρακολούθησαν φοιτήτριες & φοιτητές του τμήματος στα πλαίσια του μαθήματος «Κοινωνική Ψυχολογία». Έγινε παρουσίαση σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Δομής , το ζήτημα της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων. Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενος, όπου απαντήθηκαν ερωτήσεις και συζητήθηκαν όλες οι διαφορετικές απόψεις καταλήγοντας σε χρήσιμα συμπεράσματα. (20/01/2023)
  2. Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας σχετικά με την έμφυλη & τα έμφυλα στερεότυπα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος» δωρεάν η προβολή της δραματικής ταινίας «What will people say» διεθνούς συμπαραγωγής του 2017 σε σκηνοθεσία και σενάριο της Ιram Hag. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές του Λυκείου και των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Κεφαλονιάς σχετικά με την έμφυλη βία, όπου δόθηκε η ευκαιρία για παράθεση απόψεων. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση των μαθητών σχετικά με τα φαινόμενα της βίας. (24/01/2023)
  • Μάρτιος 2023: Με αφορμή την 8η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας  το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Αργοστολίου κα. Κρυσταλλία Μιχαλάτου πραγματοποίησαν ανοικτή εκδήλωση προς το ευρύ κοινό στην Αίθουσα «Αντίοχου Ευαγγελάτου» του Δημοτικού Θεάτρου «ο Κέφαλος». Η συγκεκριμένη εκδήλωση περιλάμβανε ομιλίες και παρουσιάσεις μαθητριών από Γυμνάσια και Λύκεια της Κεφαλονιάς πάνω στο θέμα της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών. Επίσης, ομιλίες γυναικών της τοπικής κοινωνίας, που έχουν διαγράψει μια σημαντική πορεία σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό δρώμενο από την κα Σταυρούλα Πολλάτου & την κα Ευαγγελία Φραγκιά. (08/03/2023)
  • Απρίλιος 2023:Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότηταςσχετικά με την έμφυλη & τα έμφυλα στερεότυπα πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς παρουσίαση στους μαθητές της Γ' Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου με θέμα "Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα" στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων. Η παρουσίαση αποτελούνταν από ένα πρώτο θεωρητικό μέρος αναφορικά με τον ορισμό της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων, τα είδη της βίας και τις συνέπειες, καθώς και συζήτηση σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά κακοποίησης. Σε ένα δεύτερο μέρος έγινε βιωματικό στο οποίο συμμετείχαν οι 67 μαθητές/-τριες χωρισμένοι σε έξι ομάδες. (27/04/2023)
  • Μάιος 2023: Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότηταςσχετικά με την έμφυλη & τα έμφυλα στερεότυπα πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς παρουσίαση στους μαθητές & και στις μαθήτριες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Κεφαλονιάς με θέμα "Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα" στο πλαίσιο του μαθήματος Εργαστηρίου Δεξιοτήτων. Η παρουσίαση αποτελούνταν από ένα πρώτο θεωρητικό μέρος αναφορικά με τον ορισμό της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων, τα είδη της βίας και τις συνέπειες της. Τέλος στο βιωματικό μέρος  πραγματοποιήθηκε  συζήτηση σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά κακοποίησης, όπου συμμετείχαν όλοι οι μαθητές & όλες οι μαθήτριες του σχολείου.   (12/05/2023)
  • Ιούνιος 2023: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα ΚΕΘΕΑ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κεφαλονιά διοργάνωσαν την Δευτέρα 26 Ιουνίου δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης «Street Work». Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Βαλλιάνου με διανομή ενημερωτικού υλικού (φυλλάδια & στυλό) και ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πανελλαδική καμπάνια με σύνθημα #Πάμε μαζί, για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα συλλογικής δράσης και πολιτικών συμπερίληψης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. (26/06/2023)
  • Σεπτέμβριος 2023:Πραγματοποιήθηκε δράση ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σε εργαζόμενες/-ους της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας - Υγείας Δήμου Αργοστολίου, του Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά Δήμου Αργοστολίου & του Βοήθεια στο Σπίτι. Η δράση πραγματοποιήθηκε  στο χώρο των υπηρεσιών με διανομή ενημερωτικού υλικού και παρουσίαση της εφαρμογής «Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία».  Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να υποστηρίξει ένα άτομο που έχει υποστεί έμφυλη βία. Έγινε καθοδήγηση βήμα προς βήμα  σχετικά με το «τι πρέπει να κάνει» και «τι να αποφύγει» ένας εργαζόμενος ή μια εργαζόμενη αν του ζητηθεί βοήθεια. (26/09/2023)
  • Οκτώβριος 2023:Εκστρατεία ευαισθητοποίησης με αφορμή την 25ηΟκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού με το σύνθημα «Δεν περιμένω τον Οκτώβρη!». Διοργανώθηκε streetwork στο  Λιθόστρωτο, όπου μοιράστηκε έντυπο υλικό σχετικά με την πρόληψη και τη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού, καθώς και συμβολική περιπατητική διαδρομή. Ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους – ιατρούς  του Ιατρικού Συλλόγου και διατροφολόγο, χορευτικό δρώμενο από τη σχολή χορού «LivieratouDanceSchool», τοίχος μηνυμάτων σε συνεργασία με το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κεφαλληνία και διανομή έντυπου υλικού. (25/10/2023)
  • Νοέμβριος 2023:
  1. Προβολή της δραματικής ταινίας «AFTERLUCIA» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Η ταινία προβλήθηκε δωρεάν στο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος». Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. (23/11/2023)
  2. Φωταγώγηση του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος» με χρώμα πορτοκαλί, το οποίο είναι το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. (23 έως 25/11/2023)

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/ ΤΥΠΟΣ/ ΠΡΟΒΟΛΗ

  • Διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου σε φορείς, οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες.
  • Ανανέωση της ιστοσελίδας (kesykefallonia.blogspot.gr) και της σελίδας στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης “Facebook” με την συνεχή κοινοποίηση των δράσεων και του έργου του συμβουλευτικού κέντρου αλλά και άρθρων σχετικών με ζητήματα βίας, έμφυλων στερεοτύπων και θεμάτων ισότητας των δύο φύλων.
  • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με σκοπό την προβολή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και τη γνωστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Η μαγνητοφώνηση του σποτ έγινε δωρεάν από τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη. (16/06/2023 έως 16/07/2023)
  • Μετάδοση ραδιοφωνικού σποταπό τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με σκοπό την προβολήτης ταινίας «AFTERLUCIA», η οποία θα προβληθεί στις 23 Νοεμβρίου 2023. (21/11/2023 έως 23/11/2023)
  • Παραχώρηση συνέντευξης των στελεχώντου Κέντρου μας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την εμπορική ονομασία InKefalonia2 FM στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» στηνδημοσιογράφοΕλευθερία Κουλουριώτου. Στόχος της συνέντευξης το φαινόμενο της έμφυλης & ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τις δράσεις, που έχει οργανώσει η δομή μας με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία αλλά και οι υπηρεσίες, που παρέχονται από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών.(27/11/2023)
  • Έκδοση Δελτίων Τύπου:
  • 03/02/2023 «Ετήσιος Απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2022»
  • 08/03/2023 «8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας»
  • 19/10/2023 «25η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού»
  • 22/11/2023 «25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

  • Συμμετοχή της Κοινωνιολόγου και της Κοινωνικής Λειτουργού του Κέντρου μας σε επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) με θέμα: «Εμπορία Ανθρώπων & Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων.»(21&22/02/2023)
  • Συμμετοχή της Ψυχολόγου του Κέντρου μας σε επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) με θέμα: «Εμπορία Ανθρώπων & Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων.» (09 & 10/03/2023)
  • Συμμετοχή της Ψυχολόγου του Κέντρου μας σε ενημερωτική συνάντηση εργασίας επί θεμάτων Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήραστο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αργοστολίου (20/07/2023)
  • Συμμετοχή της Κοινωνιολόγου, της Κοινωνικής Λειτουργού και της Ψυχολόγου του Κέντρου μας σε σεμινάριο ενημέρωσης προσωπικού του Δήμου Αργοστολίου στο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος» με θέμα «Πρώτων Βοηθειών» από εκπαιδεύτρια του ΕΚΑΒ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θα συνεχίσει απρόσκοπτα και αυτή τη χρονιά τη δράση του βοηθώντας κάθε γυναίκα, που αντιμετωπίζει θέματα βίας, που περιθωριοποιείται ή καταπατώνται τα δικαιώματά της με οποιονδήποτε τρόπο.

Στόχος μας αυτή τη χρονιά να μη μετρήσουμε καμία λιγότερη…

Στέλνουμε και φέτος το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες:

«Δεν είσαι η μόνη, Δεν είσαι μόνη»

Η Πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στην Κεφαλλονιά» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2021-2027» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)




00 inkefalonia general ad 300X250