Π. Καππάτος: ''Μία νομοθετική πρωτοβουλία που βαθαίνει τη δημοκρατία αλλά και τη σύνδεση των απανταχού Ελλήνων με την Πατρίδα τους''

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 08:38

Π. Καππάτος: ''Μία νομοθετική πρωτοβουλία που βαθαίνει τη δημοκρατία αλλά και τη σύνδεση των απανταχού Ελλήνων με την Πατρίδα τους''

Τοποθετήθηκα με ομιλία μου επί του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Μία νομοθετική πρωτοβουλία η οποία πηγάζει από τη σταθερή πεποίθησή μας ότι οι διαδικασίες εκλογικής συμμετοχής και εκπροσώπησης αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας μας.

Έτσι, πενήντα χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και σε εναρμόνιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε ένα μέτρο το οποίο ενισχύει τη συμμετοχή στις εκλογές, βαθαίνει τη Δημοκρατία και διασφαλίζει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των εκλογικών διαδικασιών.

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου κινείται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας με την οποία εκλέγονται οι Ευρωβουλευτές.

Ο δεύτερος άξονας του νομοσχεδίου αποτελεί και τον βασικό του πυλώνα, αφού εισάγει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, εισάγοντας σαφώς και τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.

Το νομοσχέδιο δεν σταματά όμως εκεί, αφού αποτελεί ένα καθόλα συμπεριληπτικό νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους, αλλά και φοιτητές ή εποχιακά εργαζόμενους που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Επιπλέον, το εν λόγω νομοσχέδιο αντιμετωπίζει και το ζήτημα της καταγραφής της αποχής, η οποία πολλές φορές δεν είναι αντιπροσωπευτική καθώς απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ο λόγος είναι φυσικά η μη ορθή εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται με τον τρίτο άξονα του νομοσχεδίου.

Τέλος, το νομοσχέδιο στον τέταρτο άξονά του έρχεται να ενισχύσει την προσβασιμότητα προς όλους, με διευκόλυνση τόσο της ίδιας της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία όσο και της ευκολότερης συμμετοχής τους στον προεκλογικό διάλογο που παίζει καίριο ρόλο στην συμπερίληψη των απόψεών τους και τη διαμόρφωση της ψήφου.

Κλείνοντας την ομιλία μου αναφέρθηκα στον αληθινό αντίκτυπο αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο οποίος είναι η δημιουργία ενός καλύτερου και πιο συμμετοχικού πολιτικού μέλλοντος για όλους αλλά και η δημιουργία του συναισθήματος της βαθύτερης σύνδεσης με την Πατρίδα τους στους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης, μίας Πατρίδας η οποία τους ακούει και υπολογίζει έμπρακτα τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την τοποθέτησή μου  παρακάτω 

{https://www.youtube.com/watch?v=USrOln3Ztd0}

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρία Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή νομοθετική πρόταση την οποία συζητάμε πηγάζει από τη σταθερή πεποίθησή μας ότι οι διαδικασίες εκλογικής συμμετοχής και εκπροσώπησης αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας μας.

Έτσι, πενήντα χρόνια μετά την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας και σε εναρμόνιση με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά σε ένα μέτρο το οποίο ενισχύει τη συμμετοχή στις εκλογές, βαθαίνει τη Δημοκρατία και διασφαλίζει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια των εκλογικών διαδικασιών.

Με αυτό το πνεύμα, το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία, τη διευκόλυνση της ψήφου, καθώς και την αποτελεσματική εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Ενώπιόν μας έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο εκλογικό πλαίσιο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στον δημοκρατικό μας θεσμό. Στοχεύουμε σε μια διαδικασία που θα είναι δίκαιη, διαφανής και προσβάσιμη για όλους.

Σαφώς η επιστολική ψήφος, ενώ αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή, δεν επιλύει εξ ολοκλήρου το θέμα της αποχής αλλά αποτελεί ένα ακόμη θεσμικό εργαλείο που τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου κινείται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας με την οποία εκλέγονται οι Ευρωβουλευτές. 

Στο πλαίσιο αυτού του εκσυγχρονισμού, οι δηλώσεις υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Επιπλέον, επανέρχεται το κώλυμα που υπάρχει για την υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές ήδη εκλεγμένων Βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων, γίνεται υποχρεωτική η πληρότητα των συνδυασμών για την ανακήρυξη τους με 21 τουλάχιστον υποψηφίους και με 40% τουλάχιστον εκπροσώπηση από κάθε φύλο και ενοποιούνται τα παράβολα συνδυασμού και υποψηφίων σε ένα ενιαίο παράβολο ύψους 20.000 ευρώ, το οποίο θα επιστρέφεται στο συνδυασμό εφόσον συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,5% στις εκλογές, σε αντίθεση με το 3% που ίσχυε έως τώρα.

Ο δεύτερος άξονας του νομοσχεδίου αποτελεί και τον βασικό του πυλώνα, αφού εισάγει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές, τα εθνικά δημοψηφίσματα αλλά και τις εθνικές εκλογές σύμφωνα με την Τροπολογία που κατατέθηκε, εισάγοντας σαφώς και τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. 

Έγινε πολύς λόγος περί αιφνιδιασμού, όταν στην πραγματικότητα αφού προϋπήρξε εκτενής διαβούλευση για την επιστολική ψήφο για τα τεχνικά ζητήματα και το αδιάβλητο της διαδικασίας, φτάνουμε στο σημείο όπου όταν πιστεύεις στην επιστολική ψήφο την πιστεύεις συνολικά, επομένως η ένταξη στο πλαίσιο αυτό και των εθνικών εκλογών δεν κάνει τη διαφορά αλλά φέρνει τα ίδια θετικά αποτελέσματα προς όλους. Το ζήτημα δεν είναι κομματικό και δεν διακρίνει τους ψηφοφόρους βάσει της ιδεολογίας τους.

Αυτό που κάνει είναι να δίνει τη δυνατότητα στους απανταχού Έλληνες της διασποράς να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, τηρώντας παράλληλα τις βασικές συνταγματικές αρχές της αμεσότητας, καθολικότητας και μυστικότητας της ψήφου.

Δεν σταματά όμως εκεί, αφού αποτελεί ένα καθόλα συμπεριληπτικό νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους, αλλά και φοιτητές ή εποχιακά εργαζόμενους που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους με μεγαλύτερη ευκολία.

Για την ασφάλεια και το απαραβίαστο των διαδικασιών, γίνεται χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και αυστηρών όρων που θα πλαισιώνουν την εκλογική διαδικασία.

Αναμφίβολα οι παραπάνω παράμετροι θα λειτουργήσουν ενισχυτικά ως προς την αύξηση της συμμετοχής και την καταπολέμηση της αποχής στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Αποχή όμως, η οποία πολλές φορές δεν είναι αντιπροσωπευτική καθώς απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ο λόγος είναι φυσικά η μη ορθή εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, πρόβλημα που έρχεται το υπό συζήτηση νομοσχέδιο να αντιμετωπίσει με τον τρίτο άξονά του.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ένας κατά πολύ αυξημένος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους σε σύγκριση με τον αριθμό των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στη χώρα. Για το λόγο αυτό μέσω μίας πρωτοποριακής διαδικασίας η οποία θεσπίζεται, θα διαγράφονται αρχικά, με χρήση των διαθέσιμων μητρώων του Δημοσίου, άτομα τα οποία απεβίωσαν αλλά ο θάνατός τους δεν έχει δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές λόγω διαφόρων παραγόντων όπως η μετανάστευσή τους στο εξωτερικό. Βασικά κριτήρια της διαδικασίας αυτής θα αποτελέσουν η ηλικία σε συνδυασμό με την έλλειψη υποβολής φορολογικής δήλωσης, έλλειψη εν ισχύ διαβατηρίου και τη μη καταβολή σύνταξης. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα στο εξής να υφίσταται μία εγκυρότερη μέτρηση της αποχής στις εκλογικές διαδικασίες. 

Τέλος, το νομοσχέδιο στον τέταρτο άξονά του έρχεται να ενισχύσει την προσβασιμότητα προς όλους, με διευκόλυνση τόσο της ίδιας της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των ατόμων με αναπηρία όσο και της ευκολότερης συμμετοχής τους στον προεκλογικό διάλογο που παίζει καίριο ρόλο στην συμπερίληψη των απόψεών τους και τη διαμόρφωση της ψήφου.

Προβλέπεται, λοιπόν, η πρόσληψη δεύτερου γραμματέα από αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής που είναι άτομα με αναπηρία. Δημιουργείται, επιπλέον, μητρώο προσβάσιμων χώρων στο ΥΠΕΣ προκειμένου να γίνει χρήση τους ως εκλογικά τμήματα και όλα τα προεκλογικά μηνύματα και οι συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών που μεταδίδονται σε σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, οφείλουν πλέον υποχρεωτικά να συνοδεύονται είτε από υποτιτλισμό, είτε από διερμηνεία νοηματικής γλώσσας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Έχουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο έρχεται να ενισχύσει τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, όπως ήδη συνέβη με το ν. 5044/2023 για την άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό.

Άλλη μία έμπρακτη απόδειξη ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν φοβάται την πολυφωνία αλλά αντιθέτως την επιδιώκει, ότι αποτελούμε μία Κυβέρνηση που δεν φοβάται, ούτε πολεμά τη δημοκρατία όπως ισχυρίζονται ορισμένοι αλλά αντιθέτως την ενισχύει και μία πρόκληση σε όσους θέλουν να καταψηφίσουν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, να απολογηθούν απέναντι στους πολίτες που με την πράξη τους αυτή, επιδιώκουν να αποκλείσουν από την δημοκρατική τους έκφραση στην κάλπη.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Υπουργό Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως, σε όλη την ηγεσία του Υπουργείου αλλά και όσους εργάστηκαν ώστε να έχουμε σήμερα μπροστά μας ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες, θα ενισχύσει την εκπροσώπηση των πολιτών με αναπηρία, θα αντιμετωπίσει την αποχή στις εκλογές και θα εμβαθύνει τον ίδιο το θεσμό της δημοκρατίας.

Σας καλώ, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι να υποστηρίξετε με την ψήφο σας αυτήν την πρωτοβουλία, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο και πιο συμμετοχικό πολιτικό μέλλον για όλους και να νιώσουν οι Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης μία ακόμη βαθύτερη σύνδεση με  την Πατρίδα τους, η οποία τους ακούει και υπολογίζει έμπρακτα τις σκέψεις, τις αγωνίες και τις επιθυμίες τους.

Σας ευχαριστώ.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης




00 inkefalonia general ad 300X250