Δώρο Πάσχα: Ποιοί και πότε θα το πάρουν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 10:09

Δώρο Πάσχα: Ποιοί και πότε θα το πάρουν

Την Πέμπτη 5 Απριλίου θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ ενώ τη Δευτέρα, 2 Απριλίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και το δώρο Πάσχα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού. Η καταβολή θα γίνει με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ).

Στις 5 Απριλίου θα πάρουν το ...όποιο δώρο απέμεινε από τις περικοπές των τελευταίων χρόνων και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

Οι µισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τοµέα µε σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισµένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους δώρο Πάσχα. Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται το αργότερο τη Μεγάλη Τετάρτη. Για το δώρο Πάσχα παρακρατούνται εισφορές υπέρ του ΙΚΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Για τον υπολογισµό του ποσού λαµβάνεται υπόψη ο τρόπος αµοιβής των µισθωτών, δηλαδή αν αµείβονται µε ηµεροµίσθιο ή µε µισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο είναι από την 1η Ιανουαρίου µέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστηµα δικαιούται να λάβει µισό µηνιαίο µισθό αν αµείβεται µε µισθό και 15 ηµεροµίσθια αν αµείβεται µε ηµεροµίσθιο. Σε περίπτωση όµως που η σχέση εργασίας κάποιου µισθωτού µε τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόµενο χρονικό διάστηµα είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειµένου για αµειβόµενο µε µισθό, ποσό ίσο µε 1/15 του µισού µηνιαίου µισθού ή ένα ηµεροµίσθιο ανάλογα µε τον συµφωνηµένο τρόπο αµοιβής, για κάθε οκτώ ηµερολογιακές ηµέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ηµέρες δικαιούται ανάλογο κλάσµα για δώρο Πάσχα.

∆εν αφαιρείται αλλά λαµβάνεται υπόψη για τον υπολογισµό του δώρου Πάσχα:

- ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και µετά τον τοκετό.

- το χρονικό διάστηµα κατά το οποίο εργαζόµενος σπουδαστής έλαβε σπουδαστική άδεια προκειµένου να συµµετάσχει σε εξετάσεις.

- ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωµάτευση από ασφαλιστικό οργανισµό.

Αν ο µισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστηµα, θα αφαιρεθούν µόνο οι ηµέρες που έλαβε επίδοµα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. ∆εν υπολογίζονται οι µέρες κατά τις οποίες ο µισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές

Οι ναυτικοί και οι άνεργοι ναυτικοί

- Η σύνταξη Μαΐου των ναυτικών μαζί με το Δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί από το ΝΑΤ μέσω τραπέζης τη Μεγάλη Τετάρτη 11/04.

- Από 235 έως 300 ευρώ θα λάβουν ως δώρο Πάσχα οι άνεργοι ναυτικοί. Η καταβολή του δώρου θα γίνεται μέχρι την Παρασκευή 15 Απριλίου.Το δώρο δικαιούνται άνεργοι ναυτικοί (υπό προϋποθέσεις), απολυθέντες ναυτικοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και χανσενικοί, ναυτικοί που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ, στη Σχολή Θαλαμηπόλων και στα ειδικά τμήματα υποψήφιων τρίτων μηχανικών και τρίτων πλοιάρχων

Το δώρο Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους

Το δώρο Πάσχα στο δημόσιο θα δοθεί στις 5 Απριλίου. Είναι μόλις 250 ευρώ και τα παίρνουν όσοι έχουν µισθό κάτω των 3.000 ευρώ μεικτά, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων.

Πηγή: newscode.gr




00 inkefalonia general ad 300X250