Η γιατρός που μετακίνηθηκε εσπευσμένα από τη Σάμη στον COSMOS 96,5: «Μας μετακινούν χωρίς να μας εξηγούν τον λόγο»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 09 Σεπτεμβρίου 2023 20:04

Η γιατρός που μετακίνηθηκε εσπευσμένα από τη Σάμη στον COSMOS 96,5: «Μας μετακινούν χωρίς να μας εξηγούν τον λόγο»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,,  φιλοξενήθηκε η κ. Ξένια Γασπαράτου , μέχρι πρότινος γενική ιατρός και υποδιευθύντρια στο ΚΥ Σάμης,  με αφορμή την απόφαση της 6ης ΥΠΕ για την παύση των διευθυντών του ΚΥ και την μετακίνηση τους σε Αργοστόλι και Ληξούρι αντίστοιχα.

« Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ενώ ήμουν σε πρωινή βάρδια και μετά σε εφημερία, αιφνιδιαστικά λάβαμε τις εντολές μετακίνησης , χωρίς να γνωρίζουμε καν το λόγο και την αιτία όπως και για την παύση μας από τα καθήκοντα μας, η κ Φλαμιάτου ως επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΥ Σάμης και εγώ ως αναπληρώτρια.

Προσωπικά  για μένα αναφέρεται ότι εγκρίνεται η μετακίνηση μου στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου για υπηρεσιακές ανάγκες και στην κ Φλαμιάτου αναφέρεται ότι εγκρίνεται το αίτημα της , ενώ κανένα αίτημα δεν έχουμε κάνει, να μετακινηθεί στο ΚΥ Αργοστολίου.

Δεν γνωρίζουμε και οι δύο για ποιο λόγο γίνονται οι μετακινήσεις μας αιφνιδιαστικά χωρίς να έχουμε ζητήσει τίποτα και ταυτόχρονα η παύση μας από τα καθήκοντα μας,  γιατί έχουμε και οι δύο τον βαθμό των διευθυντών του ΕΣΥ  και πολλά χρόνια στο ΕΣΥ.

Δεν γνωρίζουμε αν έχουμε υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα για το οποίο μας τιμωρούν με αυτό τον τρόπο.

Σαφώς μία ολόκληρη περιοχή μένει ακάλυπτη όσον αφορά τα παιδιατρικά περιστατικά και από την άλλη ενώ ζητάμε επανειλημμένα ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό στο ΚΥ Σάμης , ξαφνικά βρισκόμαστε με μείον δύο γιατρούς».

« Η οργανική μου θέση είναι στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο της Σκάλας και μετακινούμε το τελευταίο 6μηνο καθημερινά στο ΚΥ Σάμης για της υπηρεσιακές και εφημεριακές ανάγκες, λόγω της αποχώρησης του κ Μαρούλη. Παλαιότερα ήμουν στο Περιφερειακό Πολυδύναμο Αγροτικό Ιατρείο της Σκάλας και εξυπηρετούσα όλη την Δημοτική Ενότητα Ελειού –Πρόνων ως ειδικευμένη γενική γιατρός και δεν υπήρχε ούτε καν αγροτικός γιατρός λόγω των μετακινήσεων τους στα νοσοκομεία Ληξουρίου και Αργοστολίου. Τα τελευταία 7 χρόνια εξυπηρετούσα την περιοχή Ελειού –Πρόνων ολομόναχη και ταυτόχρονα τα τελευταία 21 χρόνια εξυπηρετούσα και τις εφημεριακές ανάγκες και του ΚΥ Σάμης».

«Με την αιφνιδιαστική μετακίνηση μας ανέλαβε ο κ Σιφνάκης την θέση της κ Φλαμιάτου ως επιστημονικός υπεύθυνος στο ΚΥ Σάμης και ο κ Μοσχόπουλος , την θέση του αναπληρωτή.

Ο κ Μοσχόπουλος ήταν εκείνος που είχε μετακινηθεί πριν κάποια χρόνια στο νοσοκομείο Ληξουρίου και τώρα μετακινήθηκε στην Σάμη και εγώ στο Ληξούρι.

Η κατοικία μου είναι στον Πόρο Κεφαλονιάς, είμαι μητέρα ενός ανήλικου τέκνου που έχω την αποκλειστική επιμέλεια του και θα πρέπει καθημερινά να διανύω γύρω στα 70-75 χιλιόμετρα μέσα από αυτό τον δύσβατο ορεινό όγκο με τις όποιες καιρικές συνθήκες για το Ληξούρι. Δεν ξέρω αν γνωρίζουν καν τις αποστάσεις, γιατί αν κ Καρβέλης ελάμβανε υπ όψιν του που με στέλνει εμένα, ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα».

Ο κ Καρβέλης ενημέρωσε σχετικά τον κ Αλοίζο, ότι η περιοχή της Σάμης δεν μένει χωρίς παιδίατρο γιατί ήδη έρχεται νέα παιδίατρος και οι λόγοι της μετακίνησης των δύο γιατρών αφορούν εσωτερικά υπηρεσιακά θέματα της 6ης ΥΠΕ.

Η κ Γασπαράτου έχει όπως ανέφερε απευθυνθεί εγγράφως στην υπηρεσία της και ζητά να της εξηγήσουν επακριβώς τους λόγους της μετακίνησης της. Εγγράφως επίσης είχε ενημερώσει κατ επανάληψη  το τελευταίο 6μηνο για τις ανάγκες του ΚΥ Σάμης. « Πριν από περίπου δύο μήνες είχαμε φτάσει στην δυσάρεστη θέση να κλείσει και πάλι το ΚΥ Σάμης λόγω αναρρωτικής άδειας γιατρού, όμως ανέλαβα εγώ της εφημερίες για να μην συμβεί αυτό. 

Μετά την αποχώρηση του κ Μαρούλη που ήταν αιφνιδιαστική, βάλαμε πλάτη για να μείνει το ΚΥ ανοιχτό και να περάσει η δύσκολη θερινή περίοδος. Έκανα 8-9 εφημερίες ενεργής και βέβαια  διεκδικώ  εγγράφως πάντα να κάνω το νόμιμο πλαφόν μου , το οποίο δεν γίνεται ποτέ και το ευχαριστώ είναι η μετακίνηση μου στο Ληξούρι».   

Η κ Γασπαράτου συμπλήρωσε επίσης σε σχέση με το ρηθέν δια στόματος κ Καρβέλη (υπηρεσιακά εσωτερικά θέματα) : «Μέχρι και τον Μάρτιο του 2023  εξυπηρετούσα  εφημεριακά το ΚΥ Σάμης  από το μεσημέρι και μετά και δεν γνωρίζω τι συνέβαινε ενδουπηρεσιακά. Από τον Μάρτιο  κι έπειτα βρισκόμουν εκεί και τα πρωινά και φυσικό είναι μεταξύ συναδέλφων να υπάρχουν κάποια θέματα. Όταν αλλάζει μία κατάσταση, το μεταβατικό στάδιο είναι πάντα δύσκολο και σ αυτό το στάδιο θα γίνουν πολλές αλλαγές που κάποιοι δεν τις δέχονται. Το τελευταίο 6μηνο είδα κι εγώ καταστάσεις εκεί τις οποίες δεν τις  γνώριζα , όμως αλλάζουν τα πράγματα κάποια στιγμή κι  όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο και για τη δημόσια υγεία , αλλά ο καθένας με τον τρόπο του και με την διαχείριση που κάνει στα δικά του μετερίζια».

Τέλος για την εντολή μετακίνησης της δεν υπάρχει θέμα αποδοχής ,όπως σημείωσε: « Είμαστε σε «εμπόλεμη» κατάσταση, βιώνουμε ένα πόλεμο και πρέπει να είμαστε οι στρατιώτες».

Κλείνοντας αφού ευχαρίστησε ΜΜΕ και πολίτες για την συμπαράσταση , ευχήθηκε  να γίνει το καλύτερο για την Κεφαλονιά και την δημόσια υγεία και διερωτήθηκε κατά πόσο καταλήγει τελικά προς όφελος της υγείας δύο γιατροί με μακρόχρονη πορεία στο ΕΣΥ  να απομακρύνονται από τις οργανικές τους θέσεις.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250