Κέντρο Υγείας Σάμης. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε όλοι!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 12:13

Κέντρο Υγείας Σάμης. Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε όλοι!

Η χθεσινή ημέρα με το Κέντρο Υγείας Σάμης και τις ελλείψεις του σε πρώτο πλάνο, μας υπενθύμισε αυτό που άπαντες συνομολογούν. Ότι η δημόσια υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής, όχι μόνο στη μικρή μας κοινωνία, αλλά και στη χώρα συνολικά.

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικά σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, ασθενοφόρα χωρίς επάρκεια οδηγών, αργοί χρόνοι απόκρισης του ΕΚΑΒ, καθυστερήσεις σε χειρουργεία, απουσία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και απαρχαιωμένος σε αρκετές περιπτώσεις τεχνολογικός εξοπλισμός, δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας σε έναν κρίσιμο για όλους μας τομέα.

Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε την φυσιολογική εξάντληση του προσωπικού, το φαινόμενο των «ιατρικών ερήμων» που παίρνει διαστάσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τις παραιτήσεις ιατρών που είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και δυστυχώς σε κάποιες, ευτυχώς λίγες περιπτώσεις, την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων μέρους του υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού, αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Συνεπώς απαιτούνται άμεσες και δραστικές λύσεις.

Το poulatakefalonias επικοινώνησε με τον αγροτικό ιατρό του Κέντρου Υγείας Σάμης, κύριο Ανδρέα Κωστακιώτη. Έναν νέο επιστήμονα ο οποίος και ανέδειξε εχθές το πρόβλημα στο πλαίσιο της φυσιολογικής αγωνίας του για τη λειτουργία της δομής υγείας που υπηρετεί και συνεπώς για την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής μας.

Ο κύριος Κωστακιώτης μας ανέφερε ότι στο Κέντρο Υγείας Σάμης υπηρετούν σήμερα τρεις γενικοί ιατροί, μία παιδίατρος και πέντε αγροτικοί ιατροί. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών, καίτοι η οργανική τους θέση είναι στη Σάμη αναγκάζονται να καλύπτουν ανάγκες και σε άλλα σημεία της Κεφαλλονιάς. Από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο του Ληξουρίου, μέχρι τα περιφερειακά ιατρεία του Πόρου και της Σκάλας. Επιπλέον μας επισήμανε ότι, το θεσμικό πλαίσιο απαγορεύει ένας αγροτικός ιατρός να εκτελεί οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς την παρουσία ενός γενικού ιατρού.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την υπερεξάντληση του ιατρικού προσωπικού που καλείται να καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας με πολλαπλές εφημερίες. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κύριος Κωστακιώτης, ο ιατρός που θα κάλυπτε την χθεσινή και την σημερινή εφημερία έχει πραγματοποιήσει ήδη έξι αυτή την εβδομάδα και δεκαεπτά με δεκαοκτώ μηνιαίως τους τελευταίους έξι μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο και για τους ασθενείς.

Η προσωρινή λύση που έδωσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια με την μετακίνηση στη Σάμη για δύο ημέρες ενός γιατρού από Κέντρο Υγείας του Νομού Ηλείας, αποτελεί προφανώς ημίμετρο προσθέτει ο κύριος Κωστακιώτης, καθώς το πρόβλημα με την κάλυψη των εφημεριών είναι μόνιμο. Θα το βρούμε μπροστά μας το διάστημα 15-30 Σεπτέμβρη, αλλά και όλους τους επόμενους μήνες, αν δεν δοθεί μόνιμη λύση. Το είχαν άλλωστε επισημάνει οι ίδιοι οι αγροτικοί ιατροί στις 15 Ιουλίου, με σχετική τους ανακοίνωση.

Η χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας του εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κεφαλλονιάς & Ιθάκης με την μικρή δυστυχώς συμμετοχή πολιτών, αποδεικνύει ότι απαιτείται κινητοποίηση άλλου είδους και κυρίως άλλου μεγέθους. Με ανακοινώσεις και ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα.

Απαιτείται μία κυριολεκτικά πάνδημη αντίδραση με τη συμμετοχή του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, των Προέδρων όλων των Τοπικών Κοινοτήτων, των εμπορικών, επαγγελματικών, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας, των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων μας, των οργανώσεων των ετεροδημοτών, των μέσων ενημέρωσης και φυσικά σύσσωμων των κατοίκων της Σάμης, της Ερίσου και της Πυλάρου.

Μία μαζική αντίδραση χωρίς κανέναν αποκλεισμό, καμία πολιτική κηδεμονία, χωρίς κάποιο πρόσωπο, κόμμα, φορέα ή συλλογικότητα να προσπαθήσει να καπελώσει την προσπάθεια ή να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία. Άλλωστε, τα προβλήματα στον κλάδο της υγείας δεν έχουν ταξικό πρόσημο, δεν έχουν φύλλο ή χρώμα, δεν είναι υπόθεση των λίγων. Ούτε καν των πολλών. Τα προβλήματα της υγείας είναι υπόθεση όλων μας.

Δεν είμαστε προφανώς αρμόδιοι να αποφασίσουμε το χρόνο και το είδος της όποιας κινητοποίησης. Αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλους, ίσως ακόμη και στο πλαίσιο ενός ανοικτού Δημοτικού Συμβουλίου. Θα μπορούσε να έχει τη μορφή μίας μαζικής πορείας διαμαρτυρίας στη Σάμη ή στο Αργοστόλι, μίας γενικής απεργίας, μίας παράστασης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας, ή ακόμη και μίας συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε να τον αναγκάσουμε παρουσία του Βουλευτή και την Περιφερειάρχου να αναλάβει απολύτως συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Θα μπορούσε να αποφασιστεί συμπληρωματικά, ακόμη και η παροχή οικονομικών και όχι μόνο κινήτρων από το Δήμο Σάμης προς νέους γιατρούς, ώστε να έρθουν στον τόπο μας και να ασκήσουν το λειτούργημά τους. Μία δωρεάν συναυλία λιγότερη το χρόνο ώστε τα χρήματα της κάλυψής της να διατεθούν για την υγεία επί παραδείγματι, δε νομίζουμε ότι θα λείψει σε κανέναν. Αντιθέτως, ίσως προσφέρει λύση… Μαζί δε με τη δρομολόγηση των έργων ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση της κτιριακής υποδομής του Κέντρου Υγείας, γιατί οφείλουμε να καταγράφουμε και τα θετικά, θα μας προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, το Κέντρο Υγείας Σάμης που καλύπτει μία τεράστια έκταση σε όλη την ανατολική Κεφαλλονιά και έναν διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, οφείλει και πρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Να στελεχωθεί επαρκώς με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό και να προσφέρει τις υπηρεσίες που κάτοικοι και επισκέπτες αξίζουμε.

Πηγή: poulatakefalonias.gr




00 inkefalonia general ad 300X250