Kαππάτος στον COSMOS 96,5: «Θα αιτηθώ ο Τάφος των Τζαννάτων να λειτουργήσει τον Αύγουστο»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Ιουλίου 2023 22:10

Kαππάτος στον COSMOS 96,5: «Θα αιτηθώ ο Τάφος των Τζαννάτων να λειτουργήσει τον Αύγουστο»

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή  « Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους  Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος.

Ερωτηθείς  σχετικά με την επιστολή του Αντιδημάρχου Ελειού-Πρόννων Νίκου Κουρκουμέλη προς την κ. Λίνα Μενδώνη, Υπουργό Πολιτισμού για την ''απαξίωση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής Ελειού – Πρόννων και την εγκατάλειψή της εκ μέρους του Υπουργείου'' ο κ. Καππάτος ανέφερε:

«Έχει δίκιο ο Αντιδήμαρχος , πέρασαν τουλάχιστον 3 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το έργο -του Τάφου των Τζανάτων- και νομίζω ότι έπρεπε τουλάχιστον το πρώτο στάδιο της αρχαιολογικής ανασκαφής να είχε ολοκληρωθεί. Έχω ήδη ζητήσει ραντεβού με την Υπουργό Πολιτισμού για να το συζητήσουμε αυτό το θέμα, να της εκφράσω τα παράπονα μου και να μεταφέρω τα παράπονα κυρίως της τοπικής  κοινωνίας του Πόρου . Θα ζητήσω δε να ανοίξει ο Τάφος μέχρι να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες. Δεν μπορεί να μην είναι επισκέψιμος ο Τάφος, είναι αίτημα της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να το σεβαστεί και η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο.

Έχω σκοπό να επισκεφθώ τις επόμενες μέρες και την Αρχαιολογική υπηρεσία , δεν έξω ξεκινήσει ακόμα τις επισκέψεις, μέχρι τις 4 Αυγούστου ως νέα Κυβέρνησης οργανωνόμαστε στην Βουλή , αλλά αμέσως μετά έχω σκοπό να επισκεφτώ όλες τις υπηρεσίες, δω τι προγραμματίζουν για να υπάρχει μια καλή συνεργασία.

Όλοι ξέρουμε τι φημολογείται από διάφορους κλπ, για τον Τάφο, αλλά είναι ένα έργο  που αποφάσισε το κράτος ότι θα γίνει και θα το εκτελέσει. Για τα όσα φημολογούνται, θα τα μεταφέρω στην Υπουργό για να τα γνωρίζει και η ίδια».

Για το χρονικό του έργου του Τάφου των Τζανάτων,κατέθεσε: «Ο Τάφος των Τζανάτων έχει μπεί σε πρόγραμμα και θα εκτελεστεί σε 3 δράσεις. Την μία την έχει αναλάβει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Κεφαλονιάς και δεν έχει ολοκληρωθεί , η 2η που είναι παρεπόμενη, είναι η μελέτη, η δημοπρασία και η εκτέλεση του έργου που θα γίνει με επιστασία και επίβλεψη από το ίδιο το Υπουργείο και η Τρίτη είναι το δικαστήριο της απαλλοτρίωσης , όπου εκεί έγινε κάποια εμπλοκή, έχουμε μία 6μηνη καθυστέρηση, όμως οι προθεσμίες δεν είναι τόσο μεγάλες και πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το θέμα.

« Έχω την επιστολή-δημοσίευμα του κ Κουρκουμέλη θα τη  θέσω υπ όψιν της κ Υπουργού, φαντάζομαι ότι την  έχει ήδη και θα της θέσω και το αίτημα να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος και αυτό τον Αύγουστο να λειτουργήσει, γιατί διαφορετικά υπάρχει πράγματι θέμα».

Για την καταγγελία των Αγροτικών γιατρών της Σάμης για τις απαράδεκτες συνθήκες στο εργασιακό τους καθεστώς, ο κ Καππάτος σημείωσε: «Είναι μια ανυπόγραφη καταγγελία και με πείραξε το ότι δεν υπάρχουν ονόματα. Οι πρωτοδιόριστοι 6 μηνών διάρκειας εργασίας που είναι για πρώτη φορά στη ζωή τους αγροτικοί γιατροί καταγγέλλουν ανώνυμα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει καταγγελία, αλλά να είναι ενυπόγραφη. Στον ιδιωτικό τομέα αξιολογείσαι στο πρώτο 6μηνο, στο πρώτο έτος και μετά κάθε έτος. Ο ελεύθερος επαγγελματίας αξιολογείται κάθε μέρα από την πελατεία του, ο δημόσιος υπάλληλος μέχρι σήμερα δεν αξιολογείται και  εμένα με ενοχλεί αυτό. Αν δεν ενοχλεί τον κόσμο, τότε ας το υποστούμε.

Η Κεφαλονιά έχει 19 αγροτικούς γιατρούς και υπηρετούν 18, η 19η αποσπάσθηκε στην Ιθάκη. Από αυτούς οι 6 υπηρετούν αυτή τη στιγμή στην Σάμη , ο ένας εξ αυτών είναι μόνιμα στην Σκάλα μα πλήρες πρωινό ωράριο και με  κάποιες εφημερίες στο ΚΥ Σάμης. Οι υπόλοιποι 5 κάνουν το πρωινό ωράριο τους στην Σάμη και 7 εφημερίες ο καθένας τον μήνα και τέλος του μήνα φεύγει η μία γιατρός.

Για να δει κανείς την διαφορά, στο Ληξούρι υπάρχουν 3 αγροτικοί γιατροί, που είναι νοσοκομείο.

Οι αγροτικοί γιατροί της Σάμης στην καταγγελία τους φεύγουν από την Σάμη και πάνε στα θέματα του Νοσοκομείου Αργοστολίου , γιατί ένας αποσπάσθηκε για κάποιες μέρες για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Παθολογική κλινική και ένας άλλος θα πήγαινε στο Ληξούρι , αλλά αρνήθηκε το ΚΥ Σάμης να βοηθήσει το Ληξούρι. Πιστεύω ότι αυτή είναι η αιτία που βγήκε αυτό το δημοσίευμα, γιατί δεν έπρεπε να μετακινηθούν από τη Σάμη. Θα ζητήσω αιφνιδιαστικές επισκέψεις από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ στο ΚΥ Σάμης, γιατί έχω ακούσει διάφορα για να δούμε της συνθήκες λειτουργίας του. Πάντως δεν υπάρχει έλλειψη γιατρών στην Σάμη, υπάρχουν 5, ενώ το Νοσοκομείο Αργοστολίου έχει 11 αγροτικούς γιατρούς και καλύπτει 2 νησιά. Το ΚΥ Σάμης έχει μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης με 1μιση εκατομμύριο ευρώ για την κτιριακή του αναβάθμιση και τον εξοπλισμό του, όπως και το ΚΥ Ιθάκης.». 

Για τη διάσπαση της 6ης ΥΠΕ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας κ Χρυσοχοίδη: « Καλό είναι να σπάσει η 6η ΥΠΕ, αλλά ο τρόπος που θα σπάσει είναι μία μεγάλη συζήτηση. Η Κεφαλονιά από τον Νομό Αχαΐας  τα προηγούμενα 4 χρόνια κατά την διάρκεια της πανδημίας, ωφελήθηκε ιδιαίτερα. Αν πάμε σε μία ΥΠΕ ξεχωριστή στα Ιόνια Νησιά, τα νησιά μας από μόνα τους έχουν πολλά προβλήματα, άρα είναι ένα θέμα που αν θα το ανοίξουμε, θα το συζητήσουμε πολύ σοβαρά. Πολύ ωραία η γεωγραφική ενότητα των Ιονίων Νήσων ως Περιφέρεια για πολλούς λόγους, αλλά όταν μπαίνουμε σε κάποια εξειδικευμένα θέματα όπως είναι η υγεία, είναι και άλλα θέματα που πρέπει να κοιτάξουμε».

Κλείνοντας ο κ Καππάτος σημείωσε ότι θα γίνουν σημαντικές τομές στην υγεία  και τόνισε ότι μεταξύ του ατομικού, του συνδικαλιστικού  και του κοινού  συμφέροντος επιλέγουν να υπηρετήσουν το κοινό συμφέρον.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250