Στανίτσας στον COSMOS 96,5: Τι λέει για τα έργα που εκτελούνται; - Είχε τουρισμό τον Μάιο η Ιθάκη;

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023 22:19

Στανίτσας στον COSMOS 96,5: Τι λέει για τα έργα που εκτελούνται; - Είχε τουρισμό τον Μάιο η Ιθάκη;

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην μονάδα αφαλάτωσης στο Κιόνι Ιθάκης: «Ολοκληρώνεται μέσα στο Σαββατοκύριακο η αναβάθμιση του εργοστασίου αφαλάτωσης στο Κιόνι. Από 110 κυβικά την ημέρα θα έχουμε περίπου 180 και λύνουμε ένα σημαντικό πρόβλημα στο Κιόνι».

Στην επέκταση ύδρευσης στο νότιο τμήμα της Ιθάκης: « Προχωρά η επέκταση του δικτύου στο νότιο τμήμα της Ιθάκης μια τουριστική περιοχή και ευελπιστώ ότι μέσα στο επόμενο 20αήμερο θα έχει ολοκληρωθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο σε μια περιοχή που υπάρχουν αλλά και κατασκευάζονται καινούργια ενοικιαζόμενα και δεν υπήρχε υδροδότηση».

Στα όσα δρομολογούνται στην Ιθάκη :« Χθές πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο η προγραμματική σύμβαση και με την Περιφέρεια για την επισκευή του γηπέδου στο Βαθύ, αλλά και με τον Δήμο Αργοστολίου που κάνουμε την τηλεμετρία. Η τηλεμετρία είναι ένα μεγάλο έργο περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ και μας βοηθά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου. Στις 10 Ιουνίου θα ξέρουμε ποιος εργολάβος θα αναλάβει την επισκευή και κατασκευή του «Οδυσσειακού Κέντρου», προχωρά η μελέτη του βιολογικού καθαρισμού , είμαστε σε φάση που θα δημοπρατήσουμε τον σταθμό μεταφόρτωσης σκουπιδιών, και ήδη με τον Τεχνικό σύμβουλο του Υπουργείου Ναυτιλίας , με τον κ Καραγιάννη και με το Λιμενικό Ταμείο ολοκληρώνουμε και Φρίκες –Κιόνι και ταυτόχρονα ξεκινούν δύο μελέτες που αφορούν το Βαθύ. Οι μελέτες για το Βαθύ αφορούν την εκβάθυνση του λιμανιού , τοποθέτηση πλωτών εξεδρών και την επέκταση του λιμανιού προς τα μέσα περίπου στα 4 μέτρα, την μελέτη χρηματοδότησε το Υπουργείο Ναυτιλίας, ούτως ώστε να έχουμε πεζοδρόμια και να είναι το λιμάνι πιο ασφαλές. Είναι μια σειρά έργων και άλλα που είναι δημοπρατημένα και τρέχουν και θεωρώ ότι η Ιθάκη αυτή τη στιγμή είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο».

Στο άνοιγμα της τουριστικής κίνησης στην Ιθάκη: «Από θαλάσσιο τουρισμό είμαστε πολύ καλύτερα από πέρσι , όμως όσον αφορά τους επισκέπτες και τα δωμάτια , ο Μάιος δεν ήταν καλός. Δεν πρέπει να παραδειγματιζόμαστε όμως από τον περσινό Μάιο που άνοιξαν οι αγορές μετά από 2-3 χρόνια κορονοιού. Θεωρώ ότι τους επόμενους μήνες θα πάνε πάρα πολύ καλά τα νησιά μας».

Στο λιμάνι του Πισαετού: « ¨Ήδη λειτουργεί από πέρσι καντίνα για την εξυπηρέτηση των επιβατών, το κτήριο υποδοχής λειτουργεί κανονικά με πρακτορείο , και η καθαριότητα είναι η ανάλογη. Το επόμενο διάστημα περιμένουμε να παραλάβουμε επίσημα το λιμάνι . Καλό είναι τα προβλήματα να μας τα αναδεικνύουν για να τα αντιμετωπίζουμε, όμως η άσχημη προβολή προς τα έξω , έχει αντίκτυπο γενικά και στον τουρισμό. Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν κάποιοι οι οποίοι ξεκινούν με μία φωτογραφική μηχανή να αναδείξουν το όποιο πρόβλημα. Δόξα τω Θεώ όσα έχουν αναδείξει κατά καιρούς οι δημοσιογράφοι και εγώ και ο Θεόφιλος Μιχαλάτος και οι άλλοι Δήμαρχοι του νομού, τρέχουμε να τα καλύψουμε. Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και από την πρώτη στιγμή προσπαθούμε να λύνουμε προβλήματα».

Στους «εισαγγελείς» του διαδικτύου: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία ένταση και μία τάση να πιαστούν όλοι από μία λέξη, μια φωτογραφία, και βγαίνουν και γράφουν. Μέχρι τώρα σε πάρα πολλά που διαβάζω στο διαδίκτυο δεν απαντώ και θεωρώ ότι έτσι θα συνεχίσω, αλλά καλό είναι οι «εισαγγελείς» του διαδικτύου να κοιταχτούν πρώτα λίγο στον καθρέφτη και να κάνουν μια μικρή αυτοκριτική για το αν όντως μπορούν να βγαίνουν και να κουνάνε το δάχτυλο. Μιλώ και για ανθρώπους που στο παρελθόν έχουν παίξει κάποιο σημαντικό ρόλο στο νησί».

Στα λιμενικά τέλη των τουριστικών σκαφών στην Ιθάκη: «Φέραμε προς συζήτηση στο Λιμενικό Ταμείο το θέμα για τα λιμενικά τέλη για τα τουριστικά σκάφη που έρχονται στην Ιθάκη και μέχρι τώρα δεν πλήρωναν και θα εξετάσουμε και τι πολιτική θα ακολουθήσουμε και στα λιμάνια Φρικών και Κιονιού. Εξαιρούνται οι ντόπιοι ιδιοκτήτες σκαφών , βάρκες κλπ , που ενώ υπάρχει από χρόνια η νομοθεσία για να πληρώνουν και αυτοί για τον ελλιμενισμό τους, εμείς ποτέ δεν το κάνουμε, γιατί πάντα στηρίζουμε την τοπική κοινωνία. Το Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου θα συνεχιστεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία».

Στο Πιλοτικό Πρόγραμμα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης της Ιθάκης: « Είναι μία μελέτη η οποία έχει ξεκινήσει με πρόταση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας Στυλιανίδη μετά από συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Ήδη εκτελείται η Α΄ φάση της αντιπλημμυρικής μελέτης, έχουν έρθει στην Ιθάκη και έχουν δουλέψει πάνω από έναν μήνα και στις 30 Μαίου ήρθε και δεύτερη ομάδα που έχει αναλάβει τη αντιπυρική μελέτη. Έκαναν αυτοψία σε όλη τη Ιθάκη , έχουν καταγράψει τα πρώτα προβλήματα και θα ξαναέρθουν . Μιλάμε για δύο πιλοτικές μελέτες οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για το νησί μας, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άλλα μικρά νησιά , για αυτό λέγεται και πιλοτική μελέτη. Είμαστε με το Υπουργείο σε ανοιχτή συνεννόηση για να παρέχουμε κάθε βοήθεια που χρειάζονται οι μελετητικές ομάδες , γιατί τα καιρικά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια πλήττουν τα νησιά μας και η Ιθάκη είναι γενικά ανοχύρωτη. Πρέπει αυτές οι δύο μελέτες να προχωρήσουν για να μπορέσουμε να βρούμε άκρη».  

Στις επικείμενες επισκέψεις πολιτικών προσώπων στην Ιθάκη: « Το Σάββατο το πρωί θα είναι στην Ιθάκη ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος και το Σάββατο το απόγευμα η κ. Ζαχαράκη της ΝΔ».

Τέλος ο κ Στανίτσας ενημέρωσε ότι 3και 4 Ιουνίου θα επισκεφθούν την Ιθάκη παιδίατροι από την ΚΕΔΕ για εμβολιασμούς . Η επίσκεψη των γιατρών αφορά σε πρόγραμμα της ΚΕΔΕ και η Ιθάκη είναι μέσα στις πρώτες 10 περιοχές που έχουν επιλεγεί.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.