Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσοβουνίων: Ευχαριστήρια Επιστολή προς την Βίκυ Κοκολίνη και το ΕΚΑΒ Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Μαΐου 2023 08:26

Γυμνάσιο-Λύκειο Μεσοβουνίων: Ευχαριστήρια Επιστολή προς την Βίκυ Κοκολίνη και το ΕΚΑΒ Κεφαλονιάς

Στις 17-7-2023 πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ ΠΑΤΡΑΣ (Τομέας Κεφαλληνίας) στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων ενημερωτικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών. Την ενημέρωση πραγματοποίησε η εκπαιδεύτρια-διασώστρια  του ΕΚΑΒ, κα Βίκυ Κοκολίνη.

Η θεματολογία του σεμιναρίου αφορούσε θέματα όπως:

  • βασική Υποστήριξη της Ζωής με ασφαλή χρήση ΑΕΑ(BLS-AED),
  • σωστή κλήση 166 η 112,
  • τοποθέτηση θύματος σε πλάγια θέση ασφαλείας,
  • αντιμετώπιση πνιγμονής.

Η εκπαιδεύτρια κα Βίκυ Κοκολίνη εμφανίστηκε στο χώρο του σχολείου μας οδηγώντας η ίδια το ασθενοφόρο και διαθέτοντας ένα τεράστιο χαμόγελο, παρότι κουβαλούσε μόνη της ένα πολύ βαρύ εξοπλισμό. Αφού έστησε με εκπληκτική ταχύτητα τον εξοπλισμό της στο χώρο που της διέθεσε το σχολείο, συγκεντρωθήκαμε παιδιά και εκπαιδευτικοί και άρχισε την παρουσίασή της με τρόπο που αμέσως κέντρισε το ενδιαφέρον μας. Ζήτησε από εμάς να συμμετέχουμε σε προσομοίωση έκτακτων περιστατικών και επαναλάμβανε τις οδηγίες με μεγάλη υπομονή μέχρι να τις αφομοιώσουμε και να είμαστε σε θέση να τις εφαρμόσουμε στην  πράξη. Το επικοινωνιακό χάρισμα της κας Κοκολίνη και η υπομονή της να απαντήσει σε κάθε ερώτηση δίνοντας μας πολύτιμες συμβουλές ΖΩΗΣ, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών και κλείσαμε το σεμινάριο με την υπόσχεση να συνεχιστεί η συνεργασία μας στο μέλλον. Η επίσκεψη αυτή στάθηκε αφορμή να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να διδάσκουμε στα παιδιά μας βασικές δεξιότητες ζωής και να εκτιμήσουμε την αξία του ανθρώπου που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανεξάρτητα με τα μέσα και τις υποδομές που του διαθέτει η υπηρεσία του. Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων έχει υιοθετήσει και το ίδιο αυτή τη νοοτροπία δηλαδή να παράγει έργο, χωρίς να προβάλλει ως δικαιολογία την έλλειψη υποδομών και για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Συνεπώς, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Κοκολίνη, διότι τέτοιοι υπάλληλοι άοκνοι, εργατικοί και άκρως επικοινωνιακοί τιμούν το σώμα στο οποίο υπηρετούν και γενικά τιμούν το ελληνικό κράτος.

Και τώρα λίγα λόγια για το έργο του διασώστη:

Η ψυχή του ΕΚΑΒ είναι οι διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρων. Το έργο του διασώστη συνίσταται στο να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει στον τόπο του συμβάντος απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις και να διακομίζει με ασφάλεια τους πάσχοντες κάτω υπό συνεχή επίβλεψη στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό. Φυσικά, πολλοί παράγοντες κάνουν τη δουλειά του διασώστη δύσκολη και επικίνδυνη. Για παράδειγμα, η οδήγηση σε δυσμενείς κυκλοφοριακές ή καιρικές συνθήκες (βροχή, παγετός, ομίχλη, χιόνια, καύσωνας κτλ.) αλλά και η εργασία σε επικίνδυνο περιβάλλον όπως σε σεισμούς, εκρήξεις, φωτιές, μολυσματικές ασθένειες κ.α. Επιπλέον, είναι οι πρώτοι που πολλές φορές δέχονται τη δυσαρέσκεια των πολιτών για πιθανές ελλείψεις και αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) ενώ φορτίζονται και οι ίδιοι ψυχικά και συναισθηματικά επηρεαζόμενοι από τους πάσχοντές, τους συγγενείς ή τους παρευρισκόμενους.

Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, να επιδεικνύουμε σεβασμό στο διασώστη, ο οποίος προσεγγίζει και διαχειρίζεται τον πάσχοντα στην πλέον κρίσιμη φάση του μετά το οξύ συμβάν, την διεθνώς αποκαλούμενη χρυσή ώρα, επιτελώντας υψηλής κοινωνικής αξίας έργο.

Ουρανία Τσούτση, Middle Mountain College News, 19-05-2023

Πηγή με φωτογραφικό υλικό: https://schoolpress.sch.gr/mmnews/?p=1203




00 inkefalonia general ad 300X250