Το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων ανάμεσα στα «Σχολεία –Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» - Τα οφέλη του προγράμματος (Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023 14:56

Το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων ανάμεσα στα «Σχολεία –Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» - Τα οφέλη του προγράμματος (Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, φιλοξενήθηκαν η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοβουνίων Χάιδω Νικολετάτου, η Διευθύντρια του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων Ουρανία Τσούτση, η Εκπαιδευτικός- Σύμβουλος φιλολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του Γυμνασίου Μεσοβουνίων Αλίκη Γαλιατσάτου και ο Μαθητής Γεράσιμος Καββαδίας.

Οι προαναφερόμενες-ος, μίλησαν για την εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία –Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» που θα λάβει χώρα την Τρίτη 16 Μαΐου, στις 10 το πρωί στο Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Αρσένης» του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι.

Ουρανία Τσούτση Διευθύντρια του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων: «Οι κ. Γαλιατσάτου και Νικολετάτου θα συμμετέχουν ως ομιλήτριες. Το Θέμα μας είναι «Το Σχολείο μας ως Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και θα έχουμε καλεσμένους και πανεπιστημιακούς» .

Αλίκη Γαλιατσάτου Εκπαιδευτικός- Σύμβουλος φιλολόγων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του Γυμνασίου Μεσοβουνίων: «Όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές δράσεις και κυρίως τον ρόλο τους στην εκπαίδευση των παιδιών μας, τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα πάνω από 25 χρόνια. Αρχικά ήταν προγράμματα κινητικότητας , μετά ονομάστηκαν προγράμματα Socrates και σήμερα είναι στην ουσία τα ίδια πράγματα , με τον ίδιο σκοπό και το ίδιο πνεύμα, τα προγράμματα Erasmus . Τα προγράμματα αυτά τα διαχειρίζεται για την Ελλάδα το «Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών» το οποίο είναι πάντοτε δίπλα μας και οικονομικά και διαχειριστικά και διοικητικά και χωρίς το ΙΚΥ, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε.

Σε σχέση με την Κεφαλονιά τα σχολεία μας έχουν μεγάλη παράδοση και όσον αφορά την σημασία τους είναι τεράστια. Για τα παιδιά είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με παιδιά της ηλικίας τους από Ευρωπαϊκές χώρες και φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι , η εμπειρία είναι τεράστια. Πέρα από το ότι αποκτούν κοινωνικές , επικοινωνιακές δεξιότητες, είναι αναγκασμένα εκ των πραγμάτων να μιλήσουν σε ξένη γλώσσα, να χρησιμοποιήσουν νέες τεχνολογίες, να συμβαδίσουν για όσο θα είναι φιλοξενούμενοι με το πρόγραμμα της οικογένειας και γενικότερα της χώρας στην οποία βρίσκονται αλλά και να δείξουν στους φιλοξενούμενους όταν θα είναι η σειρά τους να φιλοξενήσουν την αντίστοιχη καθημερινότητα και κουλτούρα. Στην αρχή τα παιδιά είναι κάπως διστακτικά και στο τέλος της εβδομάδας αποχωρίζονται το ένα το άλλο με κλάμα.

Για τους συναδέλφους τα προγράμματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, διότι έρχονται σε επαφή με συναδέλφους άλλων χωρών, ανταλλάσουν εμπειρίες, βλέπουν άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, προσαρμόζουν πιθανότατα κάποιες πρακτικές στα δικά μας δεδομένα, αλλά και δείχνουν πρακτικές δικές μας σε άλλα σχολεία. Αυτό το δούναι και λαβείν, είναι εξαιρετικά ανανεωτικό για όλους μας.

Σε σχέση με την κοινότητα , οι γονείς, οι συνάδελφοι γενικότερα, ο Δήμος, η Αντιπεριφέρεια με τους οποίους έχουμε πάντοτε λιγότερη η περισσότερη επικοινωνία, οπωσδήποτε συμβάλλουν στη διάχυση των αποτελεσμάτων των εμπειριών και των πρακτικών. Αν θεωρήσουν κάποιοι ότι είναι μια αναστάτωση για το σχολείο, έτσι είναι τα πράγματα στην εκπαίδευση, είναι για ελάχιστες μέρες, δεν είναι δυστυχώς για όλη την σχολική κοινότητα, αλλά ευτυχώς μετέχουν σε κάθε πρόγραμμα αρκετές χώρες, που συμμετέχουν εναλλακτικά. Τα προγράμματα είναι ανοιχτά, το μήνυμα του Erasmus είναι –ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές- και είναι μία πρόβα για την φοιτητική αργότερα ζωή των παιδιών, που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τις Ευρωπαϊκές ανταλλαγές. Είναι από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορούν να έχουν παιδιά και δάσκαλοι στο σχολείο μας.

Το μεγαλύτερο κέρδος που δίνουν τα προγράμματα σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, είναι ότι μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ να ξεπεράσουμε πιθανότατα και συμπλέγματα κατωτερότητας έναντι των Ευρωπαίων συνάδελφων. Μπορεί έξω να βλέπουμε καλύτερες υποδομές, αλλά σε επίπεδο σπουδών δεν βλέπουμε διαφορές.

Πέρα από αυτά, έχουμε κατά νου του χρόνου ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με την Κύπρο και θα το προσπαθήσουμε με το γυμνάσιο Μεσοβουνίων , θα πάρει μία αίθουσα το όνομα ενός Κυπρίου αγωνιστή της ΕΟΚΑ και θα έχουμε μία συνδιοργάνωση με Κυπρίους συναδέλφους και επισκέπτες και μακάρι να καταφέρουμε και μία επίσκεψη στην Κύπρο».

Χάιδω Νικολετάτου Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσοβουνίων: «Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται τον Σεπτέμβριο από την ίδρυση των Λυκειακών τάξεων στα Μεσοβούνια. Υπήρχε μεγάλος αρνητισμός για την ίδρυση τους και είναι άθλος που έγινε κατορθωτό. Το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων είναι ένα από τα 5 που ιδρύθηκαν το 1975 και σήμερα καμαρώνουμε για την εξέλιξη του. Η κ Τσούτση υπηρετεί το σχολείο αυτό 30 χρόνια και γνωρίζει πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην πορεία του η Κοινότητα Μεσοβουνίων και είχα την τιμή όλα αυτά τα χρόνια να είμαι Κοινοτάρχης. Σήμερα έχουμε εκπαιδευτικούς όλων σχεδόν των ειδικοτήτων και είναι κοινός μας στόχος το πώς θα προάγουμε την παιδεία για τα παιδιά της δικής μας περιοχής. Θα κάνουμε μία ημερίδα «Σχολεία –Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ,στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετέχουν σ αυτό το πρόγραμμα 2 σχολεία , αυτό είναι άθλος για την διευθύντρια και τους μαθητές και η ψυχή μου αγαλλιάζει.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αρμοδιότητα στα θέματα της παιδείας, και στηρίζουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που πηγάζουν από τους μαθητές και τους καθηγητές τους. Ιδιαίτερα για τις απομακρυσμένες σχολικές μονάδες όπως η δική μας, η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι μεγάλη αναγκαιότητα.

Στο πνεύμα αυτό η Κοινότητα Μεσοβουνίων και ο Δήμος Σάμης τώρα, συνεργάζεται με το Σχολείο στην εξεύρεση κατοικίας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς- υπάρχει ένας παλιός ξενώνας ο οποίος θα αναπαλαιωθεί και θα δέχεται τους εκπαιδευτικούς- στην καθαριότητα του σχολείου, υπάρχει άριστη συνεργασία σε επίπεδο εκδηλώσεων και Εθνικών Επετείων, συμβάλλουμε στην αναμόρφωση της σχολικής βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο «Φάρος» διδάσκονται παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, προωθούμε και ενισχύουμε τον μαζικό αθλητισμό, με ανάλογες εκδηλώσεις και αγωνιζόμαστε από κοινού για την ανέγερση ενός σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος. Ο Δήμος Σάμης αντελήφθη την αναγκαιότητα ενός νέου σχολικού συγκροτήματος ,το προωθεί και αναμένεται η αγορά του οικοπέδου. Θα είμαι ευτυχής να δώ το σχολείο αυτό να γίνεται και όλοι οι μαθητές που πραγματικά έχουν πολύ καλές επιδόσεις με πολύ καλούς εκπαιδευτικούς , να έχουν αυτό που τους αξίζει.

Όσον αφορά τα Ευρωπαικά προγράμματα η τοπική κοινωνία ωφελείται πολύπλευρα. Το σχολείο είναι το σημαντικότερο πνευματικό κέντρο της περιοχής και με το άνοιγμα του στην τοπική και στην ευρύτερη κοινωνία με την συμμετοχή του σε Ευρωπαικά προγράμματα προβάλει το έργο του και επιβεβαιώνει τον κοινωνικοπολιτικό του ρόλο. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν σημαντικές γνώσεις όχι μόνο στους μαθητές, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία για τον ρόλο της Ευρώπης στο πολιτικό και πνευματικό γίγνεσθαι της χώρας μας και στην καθημερινότητα των πολιτών. Το σχολείο πραγματοποιεί επιμορφωτικές εκδηλώσεις και έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει αντιπροσωπείες ξένων χωρών που διαμένουν στα καταλύματα της περιοχής, γεύονται τα τοπικά εδέσματα, επισκέπτονται μνημεία και μουσεία, γνωρίζουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας και με τον τρόπο αυτό γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του επιστρέφοντας στις χώρες τους».

Γεράσιμος Καββαδίας μαθητής του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων: « Αποκτούμε πολλές εμπειρίες που δεν θα μπορούσαμε αλλιώς να τις αποκτήσουμε, γινόμαστε πιο υπεύθυνοι, πιο συνεπείς, βλέπουμε διαφορετικές κουλτούρες, και διαφορετικά μέρη και όλα αυτά είναι εμπειρία ζωής. Δίνεται η δυνατότητα σε παιδιά που δεν θα μπορούσαν να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να το κάνουν. Φέτος είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μόνο οι καθηγητές μας, αλλά είχα τη ευκαιρία όταν ο αδελφός μου μπήκε στο πρόγραμμα να φιλοξενήσουμε παιδιά από Ισπανία και Γερμανία και μάθαμε πάρα πολλά πράγματα για την δική τους καθημερινότητα και την χώρα τους. Αυτή η ανταλλαγή εμπειριών βοήθησε όλους μας».

Ουρανία Τσούτση Διευθύντρια του Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων: «Στα πλαίσια του προγράμματος «Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», έχουμε δημιουργήσει μία σειρά εφαρμογών τις οποίες αξιοποιούν οι μαθητές μας στην πράξη , αλλά και μαθητές από τα σχολεία της Ελλάδας, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στόχος μας μέσω της ημερίδας είναι η διάχυση και στην τοπική κοινωνία , να ενεργοποιήσουμε και άλλα σχολεία της Κεφαλονιάς να συμμετέχουν , γιατί το μέλλον της εκπαίδευσης είναι η συνεργασία. Το μέλλον των μαθητών μας είναι να είναι ενεργοί πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Ευρώπης, ο κοσμοπολιτισμός , αλλά και οι τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι χωρίς την συνεργασία πια, δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Το μότο μας είναι και για τα παιδιά, να κυνηγούμε τα όνειρα μας, τίποτα δε είναι απραγματοποίητο σ αυτή τη ζωή, αρκεί να το πιστέψουμε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-gymnasio-me?si=27be353b02264676a1ec0159701c2f76&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250